Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото на давещите се е в ръцете на самите давещи се

Той се казва Адриан Георгиев Христов. В РАДИО ВИДИН дойде сам. Дойде, за да заяви своя проблем, след като не бе успял да срещне разбиране и да намери решение при представителите на институциите, на които това им е работата.

"Започваме от една настанителна бележка от 09.03.1990 година- от нея е ясно, че аз и моята майка сме настанени в общински жилища в квартал "Панония", Видин. Настанени сме там, защото е отчужден имотът, където е била нашата къща. През следващите 20 години ние живеем на този адрес. И така до 04.01.2010 година- това е един друг документ- с който ни настаняват в наши си жилища, на адрес Видин, ул. "Искър" №5.
На този адрес обаче, откакто са построени тези жилища, има проблем с подпочвените води.
Щом се вдигне нивото на Дунава, в избените помещения има по 60 сантиметра вода...
Година и половина аз се боря с общинската администрация, която не взима никакви мерки! Като бях за последен път при заместник кмета г-н Асенов, той твърдо ми обеща: "Да, всичко ще се направи!" Обяснено ми бе, че са предвидени 106 000 лева, определена е фирмата, която ще извърши дренажите, тръбите са купени...
 
Добре, но аз пак питам- кога всичко това ще се случи?!"- заявява своите тревоги видинчанинът.

"Ние през 2006 година сме си доплатили жилищата и нямаме никакви задължения към Общината. Редовно плащаме данъците си, включително и за настоящата година сме си издължили още през март всичко. През май обаче получавам едно писмо от Община Видин- ето го: "Уведомяваме ви, че в 14 дневен срок след получаване на настоящото писмо, следва да освободите общинското жилище... и т.н... При неизпълнение на гореуказаното, жилището ще бъде иззето по административен ред със съдействието на полицията..."
От въпросното общинско жилище аз ползвам само мазето- ясно защо- защото Общината ми е продала жилище с неизползваемо избено помещение. Не съм очаквал някой чиновник да ми се извини за това, че съм платил за апартамент с мазе, а не съм го получил... Но мен да третират като престъпник и да ме плашат с полиция..."- казва с огорчение Адриан Христов.

След жалба на Адриан Христов, е сформирана комисия, която е посетила жилищните имоти на "Искър" №5.
 
Дали обаче от всичко това ще последват конкретни действия, така че новодомците да ползват всички помещения, посочени в документите по покупко-продажбата?

"Мазето на "Искър" №5 в момента е сухо и може да бъде ползвано"- смята Марина Тодорова, младши специалист "Жилищен фонд" към отдел "Управление на собствеността" в Община Видин. И продължава:
 
"Няма проблем вещите, които в момента са в мазето на общинското жилище, да бъдат преместени в собственото мазе на гражданина на "Искър" №5. Сградата е предадена с Акт 16 на собствениците през миналата година. В отдела не е получавана жалба от гражданина Адриан Георгиев Христов"- убедена е Марина Тодорова.
 
От снимката обаче е видно, че жалба е внесена... Видно е и в какво състояние са мазетата на шест семейства от същия вход на "Искър" №5... Да, в горещините и при ниско ниво на водите на река Дунав, мазетата са сухи. Сега. А утре? А през следващата пролет? И през по-следващата? Хората ще внасят и изнасят вещи от избените помещения, които са част от коректно пратените нови апартаменти ли?! За живеещите на "Искър" №5 проблемът не е решен. И те ще продължат да настояват за ясни отговори и действия.
По публикацията работи: Екип на РАДИО ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45