Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сашка Стоянова: "Хората не са наясно какви сигнали трябва да се подават на телефон 112"

"Телефон 112 е за случаи, когато е застрашен животът, здравето и имуществото на хората. Голям е процентът обаче на нерегламентираните обаждания. Пример за такива са случаите, когато хората се обаждат на спешния телефон, за да получат някаква информация. Например след земетресение питат дали ще има последващи трусове. Нашите оператори с такава информация не разполагат, а същевременно линията се заема и не може да се получи наистина спешно повикване"- каза в "Посоките на делника" началникът на Районен център 112 в Монтана Сашка Стоянова.

Около 30% са регламентираните повиквания в районния център, т.е. по-малко от половината обаждания на телефон 112 се отнасят за спешен случай. Това сочи статистиката на центъра в Монтана от началото на годината.

"По време на разговора цялата информация се записва на електронен картон. С приключване на повикването елктронният картон се изпраща веднага по елктронен път на съответната служба за реагиране. Всичко това става в рамките на няколко минути. Ако човек от Видин набере 112 и всички оператори от районния център в Монтана са заети, веднага обаждането се насочва към първия свободен оператор в страната. Във всички случаи е задължително да се казва откъде се обаждате"- обясни началникът на центъра механизма на подаване на сигналите и прехвърлянето им към службите за реагиране.

Сашка Стоянова апелира гражданите да не си правят шеги, като подават нерегламентирани сигнали до 112, защото в този момент екипите, които се мобилизират, могат да бъдат необходими за други хора, които наистина имат нужда от тях. 112 се набира без код и е безплатен телефон.

Видинчани знаят за спешния телефон и са запознати с неговото предназначение- показва анкета на РАДИО ВИДИН. Според някои обаче, той не е разпознаваем за възрастните хора, които са свикнали със спешните телефони 150, 160 и 166. Телефонните номера все още са активни, но позвъняванията на тях също се насочват към Центъра в Монтана.
По публикацията работи: Екип на "Посоките на делника"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31