Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-чист град и осветление по улиците искат белослатинци

Тази седмица в петъчната рубрика "Добро утро, кмете!" гостуваме в едно средно голямо населено място от нашия Северозапад- град Бяла Слатина, област Враца.
 
Една от инициативите, с които Общината се откроява, е поредицата от изнесени заседания на местния Общински съвет.
 
Четири заседания тази есен са проведени по този модел, като последното населено място, в което са работили на полеви условия съветниците, е село Бърдарски геран.
 
"Така хората имат възможност да поставят директно своите въпроси, на наблюдават работата на съветниците, да правят предложения"- обяснява кметът на Бяла Слатина Иво Цветков, като подчертава един много важен за него факт:
 
"Ръководството на Общината вече е избрало фирмата, която ще почиства четвъртокласната пътна мрежа през зимата"- и продължава:
 
       Изминалата зима в Белослатинско.
"В населените места, съвместно с кметовете, са поканени арендатори, които с тяхна техника ще почистват улиците в селата. Улиците в Бяла Слатина и в още едно населено място ще се почистват от общинското предприятие "Чистота и озеленяване". Миналата зима, която беше много тежка, беше нещо като генерална репетиция за готовността на общината за действия при зимни условия.
 
 
Тази година няма да има изненади. Ще призова жителите на община Бяла Слатина да бъдат малко по-търпеливи- в момента на снеговалежа е необходимо технологично време, няколко часа, за да може да се премине през всички улици", обяснява кметът на Бяла Слатина Иво Цветков.

С шест автомобила и помощта на хората по програмите за заетост- озеленители и пътни строители, ще се чисти през тази зима. Осигурени са 120 тона пясък, около 20 тона сол, направен е преглед на техниката.
 
Финансирането на общините и изграждането на по-големи инфраструктурни обекти зависи изцяло от фондовете на Европейския съюз. Общината е бенефициент по различни проекти и програми. Подписан е договор за воден цикъл на Бяла Слатина- за изграждане на пречиствателна станция, довеждащ колектор, ремонт и подмяна на водопровод и канализация в града, с 10- километрова дължина. Проектът е за около 22 милиона лева, като местната администрация успява да намали собственото финансиране от бюджета на общината и сега то е в размер на 811 хиляди лева. 
 
Има проекти за водопровод в още четири населени места, като по тях финансирането от европейските фондове е на сто процента. Завършени са два проекта по бедствия и аварии- за основен ремонт на покривната конструкция на читалището в село Попица, и почистване на коритото на три реки в село Габаре. Работи се и по няколко проекта за намаляване на безработицата- над 600 души са назначени по програмите на Бюрото по труда като озеленители, пътни строители и охранители на общински обекти.

"Намерили сме някои неточности, които сме допуснали по тазгодишния бюджет- видяхме откъде могат да се направят икономии. Изплатили сме над 600 хиляди лева стари задължения на общината без всякакъв заем- със средства от собствените ни приходи и наше икономично поведение. В близка перспектива Бяла Слатина я виждам като един по-чист и подреден град", добавя кметът.
 
"Това, което трябва още да се подобри в града е осветлението по улиците. Няма работа, освен в шивашките фирми, но заплащането там е ниско. Хората масово си купуват дрехи от магазините за втора употреба, дори тези, които имат по-големи възможности. Извън училище ходим на народни танци, в читалището, в техникума да играем волейбол. Искаме градът да е по-чист и по-добре осветен"- споделиха в анкета 
възрастни и млади от северното градче, когато ги попитахме как живеят, какво очакват, за какво мечтаят.
По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05