Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кмет дава по 100 лева на новородено от заплатата си

По 100 лева за всяко бебе дава кметът на Градец, Илия Томов. Парите отделя от кметската си заплата.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Знам, че не са много, но се опитвам да дам стимул на младите семейства да имат деца", каза Илия Томов в рубриката "Добро утро, кмете" на "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН. Миналата година има родени 4 бебета. 20 са децата в детската градина на селото, а близо 30 се извозват с автобуси до училища във Видин.

Село Градец е най- голямото в община Видин. При последното преброяване на населението през 2011 година са били 1401 човека. Миналата година са починали 40. Така сега в селото живеят 1360 души. Името "Градец" селото получава през 1934 година и до днес жителите му се наричат "грачани". Тежък живот, безработица и кражби. Така местните отговарят, когато ги попитахме какъв е животът в селото.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Една вечер черна кола спря пред къщата и започнаха да вдигат вратничката ми. Кметът ходи нощно време да пази в селото. Изпочупиха му прозорците заради това", разказва жител на Градец. Половината от хората в селото са в трудоспособна възраст, но по-голямата част от тях са безработни. По програми за заетост 5 души са назначени като еколози на пълен работен ден, 20 сезонни работници работят по 4 часа дневно.

"Много съм доволен от еколозите. Почистиха градинките и стадиона, който го подготвиха за футболния отбор на селото", разказа кметът Илия Томов. Хората на третата възраст в селото разнообразяват ежедневието си, като се събират на приказка и партия шах в пенсионерския клуб. Отоплението през зимата излиза безплатно, защото е от кметството, където се намира помещението. Тази година обаче от селото не са добивали дърва от общинската гора.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

      Река Тополовец преминава през селото, близо до дворовете на къщите.
"Искам да се направи ревизия на гората, защото е извършена кражба в особено голям размер- от 2 до 4 хиляди кубика. Това се случи 2011 година. Няма да добивам дърва от гората, докато не се направи ревизия. А гората ни служи веднъж за отопление, втори път- за чистия въздух в селото, а също така и за лова", категоричен е кметът. Управникът иска да направи тази година ремонт на сградата на стадиона, за да може футболният отбор да позлва съблекалнята. Младежите от селото, които нямат къде да се събират през зимата биха могли да използват за развлечения и празненства втория етаж на сградата, обясни още Илия Томов.
По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43