Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модернизират общински болници по европроекти

Състоянието на общинското здравеопазване и успяха ли общините да усвоят европейските пари, предназначени за болниците- това е Нашата тема днес.

4 здравни заведения във Враца се сдобиха преди дни с управители, след като досегашните им началници получиха вот от местния парламент да управляват по още 3 години, предаде за "Посоките на делника" от града под Околчица сътрудникът ни Жоро Александров. Д- р Жулиета Цолова ще продължи да командва в комплексния онкологичен център, д- р Григор Томов остава шеф на кожно- венерическия център, д- р Надя Иванова ще е управител както и досега на центъра за психични заболявания, а д- р Марияна Стоянова- ще се разпорежда в специализираната болница за лечение на пневмо- фтизиатрични заболявания. На практика, дебат при утвърждаването на новите- стари управители нямаше. С изключение на онкологичния център, където има още един кандидат за управител, в останалите 3 медицински заведения липсваше конкуренция. Все пак по време на сесията се разгоря спор, предизвикан от общинския съветник Венчо Кръстев, който въпреки липсата на интрига, назова най- болния проблем на здравеопазването ни като цяло:

"Изхождам от това, че времето, в което живеем, превърна лекарите първо в търговци- защото те упражняват търговска дейност, и по този начин здравеопазването стана някаква компилация между търговия и здравеопазване. В този смисъл, бих искал да поставя въпрос на д- р Цолова: Би ли поела ангажимент, сега, когато е спечелила конкурса, че в рамките на следващите 3 години, тя ще изгради в комплексния онкологичен център собствена лаборатория и ще закупи скенер, през който преминават пациентите, а да не се използват апаратите на сходни медицински заведения. Въпросът ми е: на здравеопазването ли ще наблегне, или на търговската дейност?"

Управителят на онкологичния център, д- р Жулиета Цолова припомни, че центърът е на първо място медицинско заведение, чиято основна дейност е да лекува пациенти с ракови и предракови състояния. Освен това обаче:

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

      Миналата година във Враца беше направена първа копка на Лъче- лечебен център, който ще се изгради с европейско финансиране за над 6 000 000 лева. Първата копка беше направена от здравния министър Десислава Атанасова.
"На второ място, лечебното заведение е търговско дружество. По отношение на скенера- апаратурата е включена в изграждането на Лъче- лечебен център, с европейско финансиране. Там е предвиден такъв апарат, чиято функция е подобна. Освен това, на 13 февруари приключва обществена поръчка за доставка на томограф, какъвто няма в цяла Северозападна България. Дано нещата се развият по нормален път и до 2 месеца в центъра ще имаме и такъв апарат."

Д- р Цолова обясни и липсата на лаборатория в здравното заведение с факта, че липсват квалифицирани специалисти, които да работят в нея. Поради тази причина се използват съществуващите и лицензирани 3 лаборатории във Враца.

"Едва в края на миналата година от министерството на здравеопазването, чрез районния център по здравеопазване, постъпи информация, че има лекари в страната, които са придобили специалност "Клинична лаборатория" и които подлежат на разпределение, съгласно договора си за специализация. Подала съм информация, че търсим такива кадри, но до момента не се е обадил нито един кандидат", обясни д- р Цолова.

Ломската болница "Св. Николай Чудотворец" е едно от 10- те здравни заведения в страната с най- добри показатели, съобщи сътрудникът на РАДИО ВИДИН в Лом, Владимир Недев. Лечебницата приема пациенти и от съседни области. Болницата съществува от Освобождението, като през 2010 година са отбелязани 130 години от създаването й. В момента се изпълнява проект, с който здравното заведение ще се модернизира, каза д- р Васил Милутинов, управител на общинското лечебно заведение:

"Проектът е за апаратура, а стойността му е около 3 700 000 лева. Партньор е Община Лом. За около 5 месеца трябва да приключат строително- монтажните работи, а за 10 месеца доставката на апаратурата. Определеният краен срок е 2014 година. По проекта ще бъдат доставени рентгенови апарати, томограф, ехографи, ехокардиограф, гастроскоп, колоноскоп, бронхоскоп, биохимичен анализатор, сърдечни и туморни маркери, 7 хемодиализни апарати, 10 ЕКГ- та. По проекта ще бъде изграден и външен асансьор", обясни д- р Милутинов. Болницата се опитва да се справи и с нарастващата нужда от млади специалисти. В лечебното заведение се финансират специализации, обучават се медици, на които след това се подсигурява работа.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

В Белоградчик болницата обслужва четири общини- Белоградчик, Димово, Чупрене и Ружинци. Сътрудникът ни Иванка Петрова разговаря с Елена Александрова, младши експерт "Социални дейности" в Белоградчик. От няколко месеца управлението на болницата е възложено на д- р Дочкова.

"С много хъс и усилия, новият управител успя да стабилизира лечебното заведение, което беше пред фалит. Вече можем да се похвалим със скенер в болницата, който успяхме да изплатим. Имаме и нов рентген. С решение на Общинския съвет, бе открито и ново отделение- за физикална и рехабилитационна медицина, с 10 легла. Това е от огоромно значение за общината, поради големия брой на хората с увреждания- към 230 души, които имат нужда от рехабилитация", обясни Елена Александрова. В лечебното заведение се работи и по проект за енергийна ефективност. Неговата реализация ще намали разхода на гориво в здравното заведение.
По публикацията работи: Екип на РАДИО ВИДИН

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10