Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антимово е било Шеф, Хърлец означава геран

В рубриката "Добро утро, кмете" в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН днес гостуваме в две села от Видинска и Врачанска област.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Село Антимово
, в община Видин, до 1934 година е носело името Шеф. Селският площад преди години събирал всяка неделя и по големите празници жителите и гостите на Антимово. Сега центърът на селото е облагороден, с люлки и нова трибуна, но поради обезлюдаването в Северозапада, липсва оживлението от миналото. Повечето от местните хора са вече пенсионери, а младите както и навсякъде в региона, са по чужбина. Деца се раждат, но по едно на година... Така населението намалява годишно с по 20 жители.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"В селото са останали около 630 души. От тях стотина са на работа в Италия, Испания, Англия, Германия и така успяват да помагат и на близките си. Най-голямата ни болка е безработицата и ниските доходи на работещите"-
разказва дългогодишният кмет на селото Светослав Флоров. И допълва, че когато е седнал на кметския стол през 2003 година е имал 43-ма безработни, които е устроил на работа към кметството по програми за временна заетост. Оплаква се обаче, че миналата година е имал само 6-ма души, наети на работа по мерките за осигуряване на работа. Спомня си също, че преди време имал кметски съвет от 15 души.

Въпреки тежкото финансово положение на община Видин, кметът има с какво да се похвали- успял е да направи ремонт на покрива на кметството, от който е имало нужда от години. Инициативен комитет пък събрал средства за частичен ремонт на покрива на църквата, която е построена през 1861 година.

"Надявам се тази година да успея да баластрирам част от улиците, които не са асфалтирани- те са около 30% от уличната мрежа. Изпратил съм докладна за дейностите до Община Видин. Проблем в селото са и бездомните кучета"- казва Светослав Флоров. И допълва, че с общи усилия се помага на крайно нуждаещите се хора в селото. А гордостта на жителите са читалището и Антимовската духова музика- една от най-добрите и търсените в Северозападна България, хвали се кметът.

Врачанското село Хърлец има вековна история. Името му означава геран, кладенец, бунар. Върху част от землището на населеното място е построена първата на Балканите атомна електроцентрала- АЕЦ Козлодуй, която се намира на 3 км. от центъра на селото. Уличната мрежа в Хърлец е с дължина 30 км. Селото е добре осветено, а уличните лампи се поддържат в добро състояние. Така в Хърлец няма тъмни улици. Това, както и "живата" охрана в селото, до голяма степен спират набезите на крадците. За сигурността на жителите са наети хора по мерки за временна заетост, които през лятото работят като полски пазачи. Кмет на село Хърлец от 23 октомври миналата година е Огнемир Симов:

"Планирам тази година да подменя уличната настилка, където е разбита. Селото е оживено, има няколко търговски обекти."

В село Хърлец живеят 2400 души. Близостта до АЕЦ-а дава възможност на хората да работят както в централата, така и в обслужващите фирми. Осигурено е и постоянно присъствие на лекар.
По публикацията работи: Ани Цекова и Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45