Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театралите празнуват днес

Международният институт за театър във Виена обявява през 1961 година днешната дата за Международен ден на театъра. Театралите в Сверозападна България днес ще отбележат Деня на театъра. За това какво е за него театърът и как той става неразделна част от съдбата му, разказва Любомир Бояджиев, директор на монтанския театър.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"Преди много години театърът е бил до известна степен съдба на майка ми. Тя е била актриса в театъра в Ямбол, заедно с Николай Люцканов, Мирослав Миндов. Може би ми е предала своята любов към театралното изкуство. Още като дете участвах в детските спектакли. Тодор Пройков водеше детско-юношеския театрален състав. В гимназията участвах в спектакъла "Ние не вярваме в щъркели" на Недялко Йорданов. Парите от изявите отиваха за обзавеждане на учебни кабинети",
спомня си с усмивка Любомир Бояджиев.

Ден на отворените врати ще се проведе в Драматичния театър в Монтана по повод Международния ден на театъра. Всяка година по случай празника трупата представя един от своите касови спектакли. Тази година публиката ще може да види напълно безплатно комедията от Марсел Беркие-Мариние "Колкото- толкова!". Режисьор е Юри Статков, в ролите участват актьорите Ирина Димитрова, Петър Митев, Детелин Кандев и Тихомир Иванов. "Колкото- толкова!" ще се играе днес от 19 часа. Безплатният спектакъл е жест към монтанската публика, която не спира до подкрепя театъра и редовно посещава всички мероприятия, организирани в най-голямата зала в областта, допълват от културната институция.

© Снимка: Архив на Общински куклен театър "Патилан", Монтана

Освен с директора на Драматичния театър в Монтана Любомир Бояджиев, разговаряхме и с Мариана Николова, директор на монтанския куклен тетър:

"Кариерата ми започна в Драматичния театър, където работих една година като инспициент. През 1977 година започнах работа в кукления театър. Детската ми мечта беше да играя балет. Но винаги съм искала да бъда там, където е театралното изкуство."

Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" в София ще бъдат връчени наградите "Икар" на Съюза на

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

      "Хубавата мелничарка", ДКТ-Видин
артистите в България за постижения в театралното изкуство. Церемонията ще бъде под мотото ""Икар" преди избори: Ще спечелим или не- това е въпросът". Държавният куклен театър във Видин и режисорът Магдалена Митева за постановката "Изгубеният ключ", са номинирани за наградата "Икар", за постижения в театралното изкуство. Ани Цекова разговаря с директора на видинския куклен тетър Павлинка Трифонова.

"Номинацията е голяма радост за нас. Не всеки театър получава номинация за годишните награди на Съюза на артистите в България. Това всъщност са най-професионалните награди", каза директорът на кукления театър във Видин.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

      "Детектор на лъжата", Драматичен театър, Видин
Общинският драматичен театър във Видин също ще отбележи днешния Международен ден на театъра. Ще бъде учреден клуб "Приятели на театъра", разказва Ирина Флорова, директор на културната институция:

"Идеята е на целия актьорски състав, роди се спонтанно. Установихме, че има много хора, които помагат на театъра от сърце, даряват различни неща, присъстват редовно на наши представления, интересуват се от съдбата на театъра. Решихме, че създаването на един такъв клуб най-напред ще ни помогне да им благодарим по някакъв начин на тези хора, заради което и ще кръстим клуба "Приятели на театъра"."

В Международния ден на театъра, нашият сътрудник от Враца Жоро Александров разговаря с двама от младите актьори на Драматично- кукления театър- Борислав Сарафанов и Анатоли Христофоров Бенкин.

Борислав Сарафанов е част от трупата на Драматично-кукления театър във Враца от 2008 г. По-значимите роли, които е изградил на сцената, са: Антоан Хлебов, Мушка, Писателят в "Да убиеш премиер", "Съвсем проста история", "Една жена- трима мъже". Последната му роля е в най-новото заглавие от репертоара на врачанския театър- "Underground" от Христо Бойчев.

© Снимка: Жоро Александров

      "Underground", ДКТ-Враца
"Актьорската професия не трябва да е трудна. Би трябвало да е хармонична, за да може актьорът да изпълни ролята си по най-добрия начин. В действителност не винаги се получава така, но това не означава, че няма да се получи добра роля",
разказва Борислав Сарафанов.


Анатоли Христофоров Бенкин е награден като най-добър млад актьор на фестивал в Москва през 2009 г. заради ролята си на Сергей Голубков в постановката "Сънувах бяг" от Михаил Булгаков на Драматично-кукления театър във Враца. Прави запомнящи се роли в "Най-истинският" (Същият този Мюнхаузен) от Григорий Горин и "Шекспир- Събрани съчинения" от Джес Адам Даниъл. Днес гостува на сцената на Театър 199 в София с представлението "Търговци на презервативи" от Ханох Левин.

© Снимка: ДКТ-Враца

      "Шекспир- събрани съчинения", ДКТ-Враца
"Много харесвам представлението "Да убиеш премиер", което сега е актуално, но за съжаление в момента не се играе. Ролята ми там е изключително малка и като текст. Има една реплика, която се повтаря 20-30 пъти. Репликата е: "Епа, за к`во?". Персонажът ми се казва Сандо. Най-интересното от работата ми в театъра в последно време е ролята ми в "Шекспир- Събрани съчинения", където персонажите са много, играят се за изключително кратко време и трябва да извадиш максималното от тях",
каза Анатоли Бенкин.  

По случай Деня на театъра министърът на културата Владимир Пенев изпрати до всички театри в страната поздравителен адрес:

"Скъпи колеги и приятели,

На 27 март огромна общност от хора чества величието на театъра, който се ражда в дълбоката древност и като жива вода остава.

Театърът е концентриран живот, той е по-красивата версия на живеенето. И всички вие- актьори, режисьори, сценографи, драматурзи, композитори, технически и административни екипи, заедно с хилядите си зрители, създавате всеки ден онази магическа ситуация, в която чрез сълзи и смях се пречистват душите.

Избрали сме театъра за наша житейска мисия и аз знам колко страдания и възторг се крият в създаването на един спектакъл. Знам за усилията и безсънията, за щастливото опиянение от зрителските аплодисменти. Всичко това е нашият път към публиката, в името на която работим.

Вярвам в доброто бъдеще на българския театър, в неговата жизненост, която всички поддържаме с талант и воля.

Желая Ви вдъхновение, любов и още успехи!

Честит празник!

Владимир Пенев
Министър на културата"

По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31

Ден след вота- равносметката в Северозапада

Поредните избори отминаха, а кои са победителите, кои са победените и задават ли се нови избори ще стане ясно в следващите дни. Изборите са темата и в "Посоките на делника".   Победата на парламентарни избори се изразява в 50 процента плюс. При всички положения ще има коалиционно правителство.  На две формации няма да им стигнат 121..

публикувано на 10.06.24 в 11:00

Младите се връщат в село Стубел

Отново сме в Стубел - в миналото голямо и достолепно село, с жители до 3800, днес населението се е стопило до 540 души.  Общо 35 км пък е уличната мрежа, която вече и трудно поддържане. Много къщи са без стопани.  Въпреки това кметът Емилия Йорданова не се отчайва. Тя упорито и целенасочено продължава да ремонтира покривите на големите..

публикувано на 07.06.24 в 12:00