Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на Европа или Ден на победата?

9-и май- Денят на Европа, символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. На днешната дата се празнува и Деня на победата над фашизма във Втората световна война. Щеше ли да има Ден на Европа, ако нямаше Ден на победата? Това попитахме видинчани:

"Дали на тази дата или на друга, но щеше да има Ден на Европа. ... Като нация българите са такъв народ, че въпреки многото работа всеки празник е повод за весело отбелязване. ... Най-вероятно нямаше да има Ден на Европа, ако нямаше Ден на победата. Но със сигурност днес трябва да обединява повече Денят на Европа, който и се отбелязва по-масово."

Манифестациите на тази дата си спомня учителят от Белоградчик Иван Пешев, с когото разговаря сътрудникът ни Иванка Петрова.

"Датата 9 май в спомените си я свързвам с победата над фашистка Германия. На този ден обикновено от горните курсове на училищата ходехме на манифестации във Видин и Кула. Имаше тържества по случай победата", разказа Иван Пешев. Според преподавателя най-вероятно нямаше да отбелязваме Деня на Европа, ако преди това нямахме Ден на победата:

"Все пак днес Денят на Европа обедиянава в по-голяма степен. Обаче не виждам да има патос у хората за този празник."

© Снимка: Маргарита Вълчева

В Кула мненията са разнопосочни за днешната дата, предаде оттам Борис Борисов, който бе в града, за да проследи честванията на 9 май:

"В Кула младите хора са тези, които се вълнуват най-много от темата за Европа, поради една съвсем естествена причина- тяхното бъдеще, което неотменно е свързано с общия ни европейски дом." На 9 май от години община Кула се включва в отбелязването на Деня на Европа. Празничната програма в гарда започна с изпълнения на състава за модерни танци, с ръководител Таня Иванова и мажоретен състав от СОУ "Васил Левски".

Денят на Европа е обявен по време на срещата на високо равнище на ръководителите на страните от Европейския съюз в Милано през 1985 г. 9 май е датата, на която през 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман произнася "Декларацията на Шуман". С нея той предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС), която предвижда обединяване на производството на въглища и стомана на страните участнички. Основана от Франция, Западна Германия, Италия, Нидерландия, Белгия и Люксембург, ЕОВС е първата от редица наднационални европейски институции, които в крайна сметка се превръщат в това, което днес наричаме Европейски съюз. Датата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме с 12 златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен и единната валута- еврото. В България Денят на Европа се отбелязва от 2005 г.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

     По традиция на Руското военно гробище във Видин се почита паметта на загиналите воини.
На 9 май отбелязваме и Деня на Победата. Честването на това събитие, което бележи края на Втората световна война, отново и отново ни води към извода, че войната не е средство за решаване на международни и вътрешно-политически противоречия. На 7-ми май 1945 год. в град Реймс е подписан предварителен протокол-капитулация. На 8-ми май, представители на Немското главно командване в присъствието на представители на Върховното командване на Съюзните сили и Върховното главно командване на Съветските войски подписват в Берлин окончателен акт на капитулация, изпълнението на който влиза в сила от 24 часа на 8 май. От този момент нататък Русия, България, както и останалите европейски страни, изминават дълъг път: от вражда и неразбирателство към мирно сътрудничество в икономиката, политиката и културата. Днес сме готови да оставим в миналото всички ужаси, свързани с Втората световна война и последвалото разделение на континента на два лагера, като нейн резултат. Надяваме се, че ще живеем в мирна Европа.
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42