Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По стъпките на Ботев

Тази година се отбелязват 137 години от подвига на Христо Ботев и неговите четници във Врачанския Балкан. Отново поклонници на този велик българин изминават пътя от козлодуйския бряг до лобното място на войводата в 67-ото издание на националния поход "По стъпките на Ботевата чета". Идеята се разраства през годините, като все повече желаещи се включват в нея. Трасето е дълго 120 километра, а този маршрут е определен непосредствено след Освобождението през 1878 г. от поборници и общественици, които полагат първите дървени паметници по пътя на Ботевата чета. 876 поклонници на Христо Ботев вървят тази година по пътя от козлодуйския бряг до Врачанския балкан в 67-ото издание на националния поход "По стъпките на Ботевата чета". Повече за историята на похода разказа сътрудникът ни във Враца Жоро Александров.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Началото на тази проява е поставено през 1947 г., когато 17 ентусиасти правят първия подобен преход и поставят началото на най-родолюбивата проява в българското туристическо движение. Идеята се разраства през годините, а все повече желаещи се включват в нея. Рекордът е поставен през 1976 г., когато според официалните протоколи в събитието са участвали 8 600 походници. Това е близо 10 пъти повече от сегашните участници. Подобно и на настоящите смелчаци, и онези в миналото, са били изпращани по най-тържествен начин от централния площад във Враца, като началото на похода обикновено е съвпадал с "Ботевите дни" в града под Околчица.

Любопитна е съдбата на трасето, по което ще минат походниците от козлодуйския бряг до Околчица. Тъй като то криволичи, защото следва истинския маршрут, по който е минала Ботевата чета, трасето е дълго 120 километра. Този маршрут е определен непосредствено след Освобождението през 1878 г. от поборници и общественици, които полагат първите дървени паметници по пътя до Ботевата Голгота. По-късно паметните знаци са сменени с каменни.
През 1901 г. комисия, в която участват Ботеви четници, съставя първия протокол за сраженията на смелчаците във Врачанския балкан. В чест на четвъртвековния юбилей от сраженията е поставен паметен камък, който е в основата на днешния монумент. През 1936 г. Ботевският комитет решава да издигне паметник на връх Околчица, като приема проект на арх. Петър Дограмаджиев и инж. Никола Новоселски- тяхното предложение е осмоконечен кръст, който е висок 28 метра. Строителството му завършва през 1939 г. Политическите промени в България сменят кръста със звезда, която престоява на паметника от 1947 до 1991 г., когато е свалена. Монументът приема автентичния си вид- с опълченски кръст.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Постепенно назрява идеята за очертаване на пътя на Ботевата чета с дървета. През 1946 г. трима изследователи на делото на Войводата- Димитър Осинин, Павел Делирадев и Иван Велков определят върху терена бойния път на четата. Три години по-късно, през 1949 г. този маршрут е маркиран с 53 указателни камъка и 6 плочи, а през 1954 г. започва и очертаването му с дървесна растителност. Официалното изграждане на алеята, която е позната вече като мемориален комплекс "Ботев път", започва на 27 май 1958 г.- т.е. преди 55 години. Пътят на Ботевата чета е определен от комисия през 1899 г. 14 лета по-рано или през 1885 г. на Милин камък започват първите чествания, посветени на гибелта на Христо Ботев и неговата чета. Първият Ботевски организационен комитет с председател кмета на Враца Иванчо Цветков, разработва устав на ежегодните чествания.

Тази сутрин, малко след 9 часа, участниците в 67- ия поред национален поход "По стъпките на Ботевата чета" се придвижваха към село Баница, което е на 20 км северно от Враца. Това каза в пряко включване в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН Георги Петков, председател на туристическо дружество "Веслец" и ръководител на похода:

© Снимка: www.banitsa-vr.com

"Походниците ще бъдат спрени край село Баница при паметника на Сава Катрафилов. Там ще проведем малко тържество и програма от великотърновската организация, за да посветим тази програма на Сава Катрафилов. След това походът ще влезе в 13 часа в бивака, където ще почиваме. Довечера ще имаме Ботева вечер." Тази година, за разлика от миналата, походниците са с около 60 души повече, каза още Георги Петков. Най-голяма е групата на Враца- 200 човека. След нея е групата на Крумовград- 45 души, от Айтос са също 45 участници, 50- от Велико Търново и още много малки групи от цялата страна. 20 са походниците от Видин. А относно времето, Петков е категоричен, че има споразумение между владиците във Видин и Враца:

"Ние засега вървим пред дъжда. Времето е слънчево, но има лек бриз, който ни охлажда. Организацията е прекрасна. Децата вървят много хубаво." Националният поход приключва на връх Околчица на 1 юни, а ще бъде закрит в 8:30 часа на 2 юни с награждаване на най-добрите участници в спортно-туристическите игри.

По време на Ботевите дни режисьорът и оператор от Мездра Искрен Красимиров ще представи новия си художествено-документален филм "Ботев: От Голгота към Свобода". Главни участници са шестима ученици от СОУ "Христо Ботев"- толкова, колкото са били и първите походници по стъпките на Ботевата чета. В ролята на техен учител по история е Александър Владимиров, който е от школата на Георги Врабчев. Във филма четниците тръгват не от Козлодуй към Околчица, а по обратния път- от Балкана към кораба "Радецки", като търсят отговор на въпроса: "Можеше ли Ботев да бъде спасен?"

"Идеята на филма е интересна и иноваторска. Шестима ученици правят една реплика, римейк на първия поход "По стъпките на Ботевата чета" и заедно с младия си учител, като едни пилигрими, минават по стъпките на четта, но обратно от Балкана към Козлодуй. И търсят отговора на въпроса дали Ботев е можел да бъде спасен и какво е причинило неговата гибел",
разказа пред Жоро Александров режисьорът Искрен Красимиров.

"Целта на филма беше всеки да открие своя Ботев и го открихме до някаква степен. Научихме нови неща за него, които досега не сме знаели. ... Моят Ботев е един изключително велик човек, непреклонен пред нищо", казаха едни от участниците в лентата- Ерик и Николай.

Премиерата на филма ще бъде утре, в 18:30 часа в кино "Метропол" във Враца, в сградата на общинската управа.
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42