Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За и против публично-частното партньорство между граждани и община

Благодарение на малките граждански инициативи, в някои населени места предприемчиви хора, които обичат красотата и реда, успяват да облагородят междублоковите пространства, като засадят цветни лехи, изградят детски площадки или беседки. Колко полезно е това публично-частно партньорство- това проверихме в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН днес.
 
От 2008 година в Монтана работи специална програма за публично-частно партньорство между хората и общината. Всяка година в бюджета се заделят средства, с които се финансират граждански проекти за облагородяване на малки райони.

Публично-частното партньорство между хората и Общината е една от най-успешните инициативи през последните 4 години- категорични са от местната управа. Така ли е и сега, 5 години по-късно от старта на инициативата и защо спряха временно изпълнението на програмата- питаме кмета на Монтана Златко Живков:
 
"Това е една от програмите, която се приема с огромен интерес от гражданите. В последната година обаче бяхме принудени да намалим темпото в нейното изпълнение, заради съфинансирането със собствени средства на Общината по много други проекти по оперативните програми. В момента Общината работи по над 30 проекта. Понеже тяхната бройка се увеличи, и затова по-внимателно претегляме изпълнението на бюджета в тази част. Програмата за публично-частно партньорство ще бъде в намеренията и бюджета на Общината и за следващата година. Надявам се рамката, която ще внесе финансовият министър в Народното събрание, да бъде по-добра за местната власт, за да даде възможност за повече такива инициативи"- категоричен е кметът на Монтана.
 
"Малки граждански инициативи" е проект на Общински съвет Враца, който се изпълнява за седма година. По него се отпускат средства в размер до 3 000 лева на проект на инициативни комитети и управителни съвети на етажната собственост, които искат да облагородят градската среда. Средствата са за материалите, необходими за изпълнението на проектите, а трудът е доброволен.
Общинският съветник от Земеделски народен съюз Пламен Ганецовски обаче се закани, че някои обекти от програмата трябва да бъдат съборени, тъй като са незаконни. Сенаторът постави въпроса на последната сесия на местния парламент, но тогава идеята му да се спре изпълнението на тазгодишните разработки не срещна разбирането на колегите му, а с гласовете на мнозинството акцията беше временно прекратена. Пламен Ганецовски е категоричен, че ще продължи да се бори в доказването на тезата си, и ще внесе още на следващото заседание на Общинския съвет актуален въпрос към кмета Николай Иванов. Твърдението на Ганецовски е, че малките граждански инициативи нарушават местните разпоредби, тъй като се издигат барачки и беседки върху терени, които са общинска собственост, без да е взет под внимание градоустройственият план и да е искано изричното разрешение на главния архитект на Враца. Своите доводи недоволният общински съветник обяви пред сътрудника ни от Враца Жоро Александров:
 
"В самата комисия, която се занимава с тези въпроси, няма специалист по градоустройството, нито архитект. Привличат единствено специалисти по изготвяне на количествено-стойностни сметки. Не може да се изгражда някакъв обект без съгласуване с главния архитект на Общината! Това от една страна променя визията на града, а от друга- се нарушава инфраструктурата. Имаме такъв случай при изкопни работи- скъсан газопровод, ел. захранване, тръба на топлофикация..."- аргументира се общинският съветник.
 
Попитахме и в Община Видин има ли интерес от граждани към подобни инициативи?

"Община Видин е отворена към такива инициативи и на всеки един желаещ, който е дошъл, е оказано нужното съдействие. Има и доста реализирани инициативи с помощта на граждани и фирми. С каквото може, Общината ще помага. Има готовност да се помага с материали и с работна ръка"- подчерта заместник кметът "Устройство на територията и развитие на инфраструктурата" Добромир Дилов.
По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00