Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бойница вече се хвалят с пътищата, но се оплакват от аварии по водопровода

© Снимка: Пламен Генчев

Свикнахме Бойница да я наричаме най-бедното населено място в Европейския съюз. Наш екип наскоро посети селото- общински център, за да научи как живеят хората там. Преди срещата ни с кмета се натъкнахме на една жена, която обаче сподели, че е доволна от пенсията си.

"Не се оплаквам, от време на време ходя да чистя където ме повикат." На различно мнение е младият мъж, с когото говорихме малко по-късно.

"Хората ги няма вече, останахме малцина, някои измряха, други заминаха за чужбина, безработицата е голяма." Оптимизъм за бъдещето на Бойница открихме в най-малките- Ники и Кристиян. Двете момчета учат в местното училище, едното се е родило в Бойница, другото от Видин се е върнало на село. Казват, че им харесва да ходят на училище и знаят, че паметникът в центъра на Бойница е на Пуйо войвода.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Кметицата на общината Анета Генчева както винаги, ни посрещна въодушевена и в добро настроение. Разказа, че все още не е напълно готова за зимата.

"До момента сме снабдили центровете за настаняване от семеен тип и защитените жилища с твърдо гориво. Детските градини и училищата също са снабдени с дърва, кметствата в общината- не всичките. Покривите са оправени, включително и този на сградата на Общината, който протече при едни обилни дъждове. С общинския трактор караме пясък, за да направим купчинките, необходими при заледявания, след това опесъчаваме ръчно. Имаме два общински трактора, използваме ги при снегопочистването, единият е в село Раброво и ще обслужва и съседното село Периловец. Другият е в Бойница, при по-сериозен снеговалеж ще наемем и фирма", обясни кметицата. Средствата на Общината са много малко- 7 600 лева и при един обилен снеговалеж тракторите не могат да пробият.

© Снимка: Пламен Генчев

"В Бойница през зимата много често се затварят пътищата заради навеища, буквално, за да си представите- снегът се гребе и се изхвърля, правят се тунели по 2 метра, за да може да преминат автомобилите, много е тежко",
подчерта Анета Генчева. В Бойница вече могат да се похвалят с хубави пътища. През двата мандата на кметицата са направени около 34 км пътна мрежа.

"Остава да се направи пътят от разклона за Бориловец-Периловец-Раброво, това са 11,5 км, така че да се свържат и тези села със света, както се казва", продължи с обясненията Анета Генчева. Не пропусна да спомене и един фрапиращ случай.

© Снимка: Пламен Генчев

"Внесла съм проект във Фонд "Земеделие" за подмяна на водопроводната мрежа в Бойница, защото авариите по трасето са много. В седмицата поне 1- 2 пъти ни спират водата."
Демографският срив в региона е много сериозен. Около 70% от хората са в пенсионна възраст, другите работят, като основен работодател е Общината.

"Каквито проекти и програми имахме, почти ги поприключихме. По-голяма част от хората са на обещетение в НОИ. В един момент тези обещетения ще свършат и януари, февруари следващата година очаквам върволица от хора пред кабинета ми, да искат работа", изрази притеснението си Анета Генчева.

В края на разговора кметицата си пожела здраве и сили да издържи на хаоса, а на хората от община Бойница- търпение.

По публикацията работи: Лилия Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10