Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За" или "против" задължителното гласуване на избори у нас

Снимка: РАДИО ВИДИН

Задължителното гласуване може да бъде въведено със закон, заяви наскоро проф. Михаил Константинов, математик и бивш заместник-председател на Централната избирателна комисия. По думите му това няма да наруши Конституцията или демократичните принципи, но партиите в парламента са против промените.

Още в периода между 2005 г. и 2009 г. депутати от НДСВ неведнъж поставяха от трибуната на Народното събрание искането си за въвеждане на задължително гласуване, като най-ефикасна мярка срещу порочните практики за търговия с гласове и изборни манипулации. През 2007 г., в нощта след местните избори, тогавашният лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски официално обяви, че партията му ще инициира референдум и ще попита хората дали искат представителството им в парламента да бъде максимално широко и обективно и това да става чрез задължително гласуване. Тази инициатива тогава беше блокирана. Сега, от същата политическа сила, започнаха мащабна национална кампания за събиране на подписи за въвеждането на задължително гласуване.

Трябва ли да бъде въведено задължителното гласуване на избори у нас? Видинчани са разделени в мненията си по темата.

"Според мен не трябва да бъде въведено задължително гласуване, защото по този начин се нарушават човешките права... Човек трябва да реши лично за кой ще гласува и дали изобщо да гласува... Мисля, че трябва да се въведе, защото човек като не си даде мнението, решава другият... Против съм. Няма да гласувам и не ме интересува..."

Против въвеждането на задължителното гласуване е и народният представител от "Коалиция за България" от Видинския регион Филип Попов, с когото разговаря Лилия Димитрова:

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"Аз съм против задължителното гласуване. Само в две европейски държави има въведено задължително гласуване. В цяла Европа усилено се върви към установяването на вота на гражданите като тяхно право, а не като задължение. Мисля, че нашата Конституция е достатъчно демократична и модерна и именно там вотът е изразен като право, а не като задължение."

Като полезно определи задължителното гласуване народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев, с когото разговаря Катя Борисова:

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"За българина задължителното гласуване на избори едва ли ще изиграе някаква решаваща роля. Но по принцип, задължителното гласуване в общества, в които има зараждаща се демокрация, дори е полезно. То ангажира хората да направят своя правилен избор и след това да не се сърдят на някого през следващия четиригодишен период на управление на дадена политическа сила. От друга страна, обаче това е в противовес с народопсихологията на българина, защото ще доведе до една вътрешна съпротива. Българина не обича да го принуждават."


Още по темата можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Пламен Коцев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46