Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Справят ли се общините с опасните сгради

Снимка: РАДИО ВИДИН

Фактите сочат, че с течение на годините проблемът с опасните сгради не се решава. Във Видин стари и рушащи се здания, частна собственост, някои от които паметници на културата, продължават бавната си разруха. Някои от тях са в центъра на града- старата поща, стена от която се срути преди години, остава оградена, но нищо повече. Бившата туристическа спалня тъне в разруха също, а на фасадата й все така стои надписът, че се продава. Проблемът продължава да бъде в липсата на средства и в прехвърляне на собствености, казаха преди време в "Посоките на делника" от видинската община. Прави ли местната власт необходимото за справяне с проблема- това попита видинчани Весела Асенова:

"Новият кмет откакто е, като гледам доста се е пооправил градът. Не е в това състояние, в което беше... До момента- нищо... Нищо не прави, защото и старата поща, която се руши, вече 4-5 години стои в това състояние..."

Проблем с опасни сгради имат в селата на Община Кула, където имотите и сградите са изоставени. Христела Александрова се срещна с инж. Илинка Найденова, директор на Дирекция "Специализирана администрация" в Община Кула.
 
"При нас периодично със заповед на кмета се назначава комисия, която по сигнали или без такива преглежда състоянието на обектите, които си нуждаята от ремонтно-възстановителни дейности, след което се изготвя протокол отново адресиран до кмета и се предприемат следващите дейности" - заяви инж. Найденова.

"Местната управа на Враца успешно се справя с опасните сгради на територията на града под Околчица и 20-те села от общината и ги привежда във вид, който не крие опасности за живота и здравето на хората" - това каза заместник-кметът по устройство на територията на Община Враца инж. Николай Йорданов в разговор със сътрудника ни Жоро Александров.

Опасните сгради са проблем на всяка местна управа, но е въпрос на умения и знания да се решат проблемите в това отношение. Основният проблем при обезопасяването на сгради, застрашаващи живота и здравето на хората, е липсата на желание у самия собственик да предприеме необходимите действия. Това твърди заместник-кметът Николай Йорданов. Пред местната власт обаче има решение на този казус и общините не бива да бавят разрешаването му. Законодателят е разрешил на местната власт да действа, а след това по съдебен  път да си събере направените разходи. Как става това- разказва Николай Йорданов:

"Въз основа на влязла в сила заповед за премахване и възстановяване на сгради, и протокол за извършените работи, се издава заповед за изпълнение по член. 418 от ГПК, което ще рече, че направените разходи от Общината се събират от съдебен изпълнител… Жалбите или протестите пред съда не обезсилват заповедите на кмета за премахване или отстраняване на опасни сгради." Заместник-кметът на Враца е убеден, че в началото на настоящата година е невъзможно да се планират проверките, които ще извършат той и подчинените му, за да намалят опасните сгради в града.

"Ще извършим периодично няколко проверки на сградния фонд и където е необходимо, ще се препоръчат съответните действия на собствениците. Ние не планираме средства, тъй като процедурата е утвърдена в Закона за устройство на територията…"

През 2013-а година във Враца са били издадени 6 заповеди за премахване и възстановяване на сгради, от които 4 са били бутнатите стари или опасни постройки. Средно по около 2 000 лева излиза отстраняването на едно малко здание. Изпълнените предписания в рамките на м.г. са били 16.
 

В община Монтана няма опасни общински обекти. Единственият, който притеснява жителите, е стара недостроена сграда, собственост на Министерството на здравеопазването, предназначена за хирургична клиника. Тя събира от години бездомници и наркомани. Строителството на Хирургичния блок е спряно още в началото на 90-те години. Сега там могат да се видят стари дюшеци, бутилки от алкохол и следи от пален огън.

"Пълно е. Вечер много пъти съм ги виждал да идват тук. Огън съм виждал да палят и кой знае какво друго правят още. Идват да спят тук, влизат да спят на топличко. Влизат хора, но какви са- не знам"- така коментираха ситуацията живеещите наблизо пред сътрудника ни Биляна Борисова. Хората от квартала се страхуват за безопасността си, но въпреки това, досега инциденти не е имало. Постройката се използва няколко пъти в годината за учения на Гражданска защита. Преди две години в изоставената сграда беше открит и труп на клошар.

В Община Лом също имат проблем със старите сгради, паметници на културата, които се рушат и са опасни за хората.

"Има сгради, частна собственост, за които единствената мярка, която Общината може да предприеме, е да пише предписания до собственика" - това каза пред Владимир Недев главният архитект на Община Лом Владислав Владимиров.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Екип на "Посоките на делника"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тома Ушев: Крайнолявата заплаха се олицетворява от самото статукво

Отличава ли се сегашната надпревара за новата изпълнителна и законодателна власт от миналите предизборните кампании? Какъв е залогът пред играчите на политическата сцена?  Малко повече от две седмици след началото на обратното броене до 27 октомври основните теми, послания и приоритети пред кандидатите за новия парламент дискутираме с  Тома Ушев ,..

публикувано на 17.10.24 в 10:00

Разчитат ли родните компании на по-възрастни служители?

Хората на възраст от 60 до 69 години могат да спасят трудовия пазар на Европейския съюз в условията на задълбочаващата се демографска криза. При развитието на успешни политики за отложено пенсиониране техният дял в общата работна сила може да се увеличи от 9% през 2023 г. до 14,2% през 2040 г. По този начин компаниите в ЕС имат шанс да..

публикувано на 16.10.24 в 10:45

Институциите декларират готовност за изборите на 27 октомври

Подготовката на парламентарните избори на 27 октомври навлиза във финалната си фаза. Ще успеят ли институциите да върнат доверието в изборния процес? Може ли МВР да гарантира честността на вота и да ограничи купуването на гласове? Подготвени ли са секционните избирателни комисии? Могат ли машините да манипулират изборните резултати? Отговорите..

публикувано на 15.10.24 в 13:59

Политическа стабилност искат българските общини

На 12 октомври отбелязахме Деня на българската община и на местното самоуправления. Как се справят общините и какви са проблеми и предизвикателствата, пред които са изправени в сегашната политическа нестабилност, отговорите потърсихме от кметове на общини от Северозапада.  Трудно се работи с политическа нестабилност, когато иман..

публикувано на 14.10.24 в 14:45

Село Винарово съхранява традициите и вярата в младите

Село Винарово ни посреща в хладното есенно утро, което след появата на слънчеви лъчи става все по-топло и приятно. Все още дърветата са със зелената си премяна, която тук-там се обагря в жълто.  Къщите се редят от двете страни на пътя красиви, горди и напети. Жителите на селото се славят със своето трудолюбие и спестовност. Пътували и..

публикувано на 11.10.24 в 12:00
Михаил Митев

Михаил Митев: На практика нищо не можем, а на теория много знаем

Приблизително половината от българските младежи се притесняват от финансови проблеми в бъдеще, а една четвърт - от неуспехи в кариерата.  Младежите са оптимисти, докато не се сблъскат с реалността при влизането на трудовия пазар, отчита проучване на "Тренд".  Произвеждаме ли тревожно поколение, притесняващо се за бъдещето си?  Дава ли..

публикувано на 10.10.24 в 10:00

Има ли място изкуственият интелект в училище

Изкуственият интелект променя пазара на труда, сочи анализ на Икономическия и социален съвет.  Препоръката е да се инвестира в обучение, но готово ли е образованието за това? Говорим с преподаватели по информатика в Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Попитахме какво мислят и учениците. Държавата трябва..

публикувано на 09.10.24 в 15:54