Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълчек ще го има, защото хората го обичат

Снимка: РАДИО ВИДИН

Преди седмица екип на РАДИО ВИДИН посети едно от живописните села във Видинско, което е част от община Макреш- село Вълчек. Първите сведения за селото датират от XVIII век. Формирало се е като населено място на важен път, свързващ Видин с Кула и днешна Република Сърбия.

Предимно търговци и кираджии (превозващи товари с каруци- бел. ред.) са използвали хана на дядо Вълчо, който е първият заселник. До 1961 година селото се казва Вълчак, а след това с указ на Министерския съвет се приема името Вълчек. Според преброяването от 1926 година в селото е имало 537 души. През 2005 година са регистрирани 88 души, днес са около 60. Някои от тези трудолюбиви и упорити хора открихме в местния магазин, играеха шах. Казаха ни, че така минава ежедневието им.

Оказва се, че гостоприемството е типично за видинските села. И във Вълчек кметският наместник Веселин Василев ни посрещна с широко отворени врати и ни нагости с домашно направен тиквеник, чай и кафе. Научихме, че първият кметски наместник след 9 септември 1944 година е Цеко Митов. По време на кметуването на Герго Веков се строи първото училище на Вълчек, първият мост на река Видбол. Оттогава е и първият план на селото. Името на кметицата Иванка Нечова е свързано със строежа на обществената постройка за кметството, магазин, киносалон. През своя мандат Петър Любенов изгражда градината пред кметството и паметника на загиналите селяни във войните. Най-дългогодишен кмет на Вълчек е Димитър Вълчев- избиран за четири мандата, оставил спомена за грижлив стопанин на селото. Тези факти са отбелязани и в книгата "Вълчек. Исторически очерк в документи, спомени и легенди" на Иван Петков, който е родом от Вълчек. Творбата е дар на обичаните му съселяни. В днешно време селото се ръководи от кметски наместник.

"В едно село трябва да има представител на властта, добре зареден магазин и автобусите да са редовни. Магазинът ни е прекрасен, но автобусът ни е само един- сутрин тръгва от Видин в 7:00 часа, минава през село Раковица, след това идва във Вълчек, на обед се връща. То хората и не пътуват много, те са предимно възрастни, има и над 80-годишни. Само едно момче е ангажирано по временната заетост, защото е по-младо. Лекар в селото нямаме, затова местните ходят в Димово или във Видин. Имаме проблеми с водата, защото канализацията ни е остаряла. Имаме и кражби, разбиват предимно необитаеми къщи, всичко, което съдържа желязо, го прибират. Като цяло селото запада, младите хора ги няма. Дипломатическият корпус не успя да мине навремето през нашия край, затова сме на този хал. Там, където е минал, са се оправили. При нас, аха да дойде, но демокрацията го изпревари", разсъждава Веселин Василев.

Мечтата му е след време във Вълчек да има изграден параклис. Сигурен е, че и след 10 години селото ще го има, защото хората си го обичат.

"Само да сме живи и здрави. А държавата с каквото може, да помага", казва в края на разговора ни кметският наместник.

Още от и за живота във видинското село Вълчек чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Лилия Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще се случи ли исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то..

публикувано на 29.05.24 в 10:45

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00