Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гомотарци на 600 години

7
Снимка: Пламен Генчев
Съвсем спонтанно преди дни екип на Радио ВИДИН реши да посети видинското село Гомотарци. Оказва се, че селото има странна история. Някога е било на друго място, на километри от сегашното. След като страшна чума поразила голяма част от жителите му, оцелелите решили да изгорят къщите си и да търсят ново място за заселване. Избрали големия речен завой, а високият бряг привличал и заселници отвъд Дунава, където водата често заливала низината. От 1934 г. до 1947 г. днешното Гомотарци се е казвало Евдокия (на името на княгинята от рода Сакскобургготски). А иначе Гомотарци означава шум, врява от събиране на много хора на едно място. Само след три месеца селото ще отбележи 600 години от създаването си. Това ни каза инициаторът на събитието Цветан Маринов.


Снимка"Подготовката върви усилено, събираме пари от хората, но разчитаме и на финансиране от Общината. Малко време остава до 29 юни, когато трябва да се случи този празник за селото. Точно на Петровден е и събора на Гомотарци", отбелязва още Цветан Маринов, не скривайки своите патриотизъм и обич към родното място.

Марин Джонов за кратко е кмет на селото през 1954 година.

Снимка"Бях учител. Един ден дойдоха от Околийския народен съвет във Видин и ми предложиха да стана председател на Селсъвета, така се наричаше тогава кметът. Аз обаче им отказах. След време пак ми предложиха, аз пак отказах, но с малко повече агитация успяха да ме навият. Стана така, че изкарах само 6 месеца на този пост, защото не пожелах да играя по свирката на някои партийни другари. Даже ме наказаха с мъмрене и с изключване от Партията. Сам реших да върна ключовете на кметството и изчезнах, дезертирах. По мое време Гомотарци беше пълно с хора, имаше и много деца, стаите в училището не стигаха", спомня си 87-годишният Марин Джонов.

Гомотарци е най-многолюдно през 20-30-те години на миналия век. Нито едно от семействата в селото не е било под 5-6 човека. В днешно време най-многолюдното семейство е това на кметицата. Ирена Иванова е млад човек и е единствената досега жена кмет на селото. Добронамерена, отзивчива, обичаща работата си и загрижена за хората от Гомотарци. Така я преценихме ние. Казва, че самото решение да се кандидатира за кмет не го взима трудно.

Снимка"Трудностите обаче започнаха още през първата година, когато се сблъсках с проблемите на селото и трябваше да започна да ги решавам. Радвам се, когато млади хора се завръщат от чужбина в Гомотарци. Вече 5-6 семейства се върнаха. Но пък за миналата година нямаме нито едно родено дете, за сметка на починалите, които са над 30 души. Тази година имаме едно родено дете. Училището го закриха през 2007 година, сега децата учат във Видин. И пустеещите къщи не са малко- около 40 от общо 400", разказва кметицата. Хората от селото й помагат, търсят я и за разрешаването на лични проблеми, като например прехвърляне на имущество.

"В Гомотарци се подготвяме за Великденските празници, събираме пари, за да свири духова музика, защото Великден без хоро на площада не може", разказва още Ирена Иванова. И пожелава на хората да се уважават, обичат и да мислят за бъдещето на селото.

СнимкаА живеещите в Гомотарци или поне тези, които Йорданка Герасимова попита, казват, че всичко опира до финансите. Розовите очила отдавна са свалени.

"Пари няма, пенсиите малки, купуваме си вафли и това е. А човекът е роден да живее, да си изкара старините и да си отиде по ред и закон", разсъждават местните жители.

Целият репортаж за видинското село Гомотарци чуйте в звуковия файл. 

Снимки: Пламен Генчев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05