Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майор Узуново - село с традиции, история и плодородна земя

Снимка: Светослав Цветанов


В рубриката "Добро утро, кмете" сме на гости във видинското село Майор Узуново. Селото, край което през миналата година археолози откриха неолитно селище. Нямаме много време за разглеждане на Майор Узуново, това ще го направим при следващото ни ходене до там. Обещали сме им на хората!

За краткия ни престой в селото обаче, успяхме да запишем местния фелдшер и няколко жители. Всички те похвалиха настоящия кмет, че си върши работата, че умее да работи с хора:

"Това е най-добрият кмет засега. Направи здравния дом в селото. Много се старае", обобщават местните.  

СнимкаКметът на Майор Узуново Станислав Георгиев ни посреща пред кметството и от него научаваме, че до 1934 година името на селото е Халваджии. Прекръстено е на офицера Атанас Узунов, ръководил отбраната на Видин през Сръбско-българската война в 1885 г. Тази година се навършват 80 години от преименуване на селото.

"Село с традиции, история и плодородна земя. Не случайно нашите прадеди са избрали за наш празник Петровден. Тогава е и празника на църквата ни "Св.Св. Петър и Павел". Всички хора си спомнят за насажденията от ябълки, череши, вишни, праскови, круши и грозде. С една дума, Майор Узуново беше една райска градина за Видинския край", разказва кметът.

Местният първенец не скрива, че обича екипната работа, затова и хората го уважават.

Снимка"Знаете ли кое е най-важното - у мен няма злоба. Искам да запазя добрите отношения с всички от селото. Аз живея с проблемите на хората. С това, че безработицата е голяма, че има кражби. В Майор Узуново живеят 260 души. Има много възрастни хора. Но пък има и хубави неща, направени за селото. Миналата година подменихме почти всички ел. стълбове, кабели и кутии. Ремонтирахме пътя до разклона, баластрирахме две улици. Направихме ремонт и на кметството, на читалищната сграда, на медицинския кабинет", хвали се Станислав Георгиев и пожелава но всички от Майор Узуново да са здрави, и да запазят добрите съседски отношения помежду си.

Целият репортаж за село Майор Узуново чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35