Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усвояването на европейски средства по програма "Региони в растеж"

Снимка: РАДИО ВИДИН

Преди дни министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева представи пред журналисти приетата от Министерския съвет Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. Министър Терзиева подчерта, че през следващите години по програмата в България ще бъдат инвестирани над 3 млрд. лв. за развитие на регионите. Регионалният министър посочи още, че един от приоритетите на правителството е намаляване на различията между регионите, тъй като в последните години диспропорцията се е задълбочилa. Сред основните финансови инструменти, които ще се използват за това, е именно Оперативна програма "Региони в растеж". Нейният стратегически фокус е насочен към политиката за градско развитие чрез използване на интегрираните планове за градско възстановяване и развитие в 67 града от първо, второ, трето и четвърто ниво. Очаква се официалните преговори на България с Европейската комисия да приключат до края на месец август.

На последната среща между представители на Националното сдружение на общините и Министерството на регионалното развитие обаче бе направено преразпределение на средствата, които ще ползват общините до 2020 година. 20 милиона евро повече европейски средства ще получи община София. Също 20 милиона евро допълнително са предвидени за разпределение между 9-те града от второ ниво- Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Велико Търново, Благоевград и Видин, но ще бъде намалено европейското финансиране за 17-те града от трето ниво.

Сред ощетените градове попада и Монтана. Цветомир Цветанов потърси кмета на Община Монтана Златко Живков за коментар по темата.

"Омръзна ни от тези размествания, при които винаги са пострадали общини от северозападна България, така че наистина недоумявам от това решение... Ние сме подписали договори и имаме подготвени редица проекти." - каза за радио Видин Златко Живков.

Въпреки протестите на опозицията, Видин бе включен във второто ниво за финансиране по новата европейска програма - "Региони в растеж", заедно с най-големите български градове. Кметът на Общината - Герго Гергов обясни, че това решение е резултат от активните преговори с Правителството за съживяването на най-бедната част от Европейския съюз.

"На всички разговори с правителството ставаше въпрос за това, че на град Видин е необходимо да се обърна специално внимание. Така че намирам за много логично и практично решението Видин да бъде включен сред градовете, които ще получат специално внимание. Вече сме в абсолютна готовност и можем да кандидатстваме за финансиране още с отварянето на новия програмен период с проекти, които са на стойност 77 млн. лв." - обясни Герго Гергов.

По програмата "Региони в растеж" приоритетно ще се финансират проекти на общините за енергийната ефективност в административни и жилищни сгради, подобряване на градската среда, образователна и социална инфраструктура, интегриран градски транспорт. Кметът на Община Белоградчик Борис Николов обаче е скептичен за ефекта от програмата в по-малките и бедни български общини.

"За съжаление в България "на тъмно" се готвят много неща. Убеден съм, че голяма част от кметовете на общини нямат никаква информация какво ще представлява, каква е идеята на тази програма: дали с тази програма ще бъдат финансирани региони, които вече имат осезаем растеж или ще бъдат финансирани региони, които нямат растеж." - сподели пред сътрудника ни Иванка Петрова Борис Николов.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20