Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Тошев: "Частната болница във Видин няма да конкурира държавната"

МБАЛ "Света Петка"
Снимка: Радио ВИДИН

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ щеше да получи 23%, а БСП- 15,2%. На трето място е Движението за права и свободи, за което ще гласуват 8%. То е следвано от коалицията ББЦ-ВМРО-Гергьовден с 5,9% и Реформаторският блок с 4%. АБВ се ползва с подкрепата на 2,7%. В отговорите на открит въпрос кои са петимата водещи политици в България, лидерите на най-утвърдените формации заемат предните места. В първата петица попадат: 1. Бойко Борисов с 48,1%; 2. Сергей Станишев с 27,2%; 3. Лютви Местан с 21,7%; 4. Георги Първанов със 17,1%; 5. Росен Плевнелиев с 14,2%. Министър-председателят Пламен Орешарски се нарежда на 8 място с 8%. Той е изпреварен от лидера на ББЦ Николай Бареков, който е 6 с 12,9%, и от Ахмед Доган- седми с 9,7%. От "Сова Харис" подчертават, че политическата обстановка в България е нестабилна, а структурата на политическите нагласи- неустойчива.

"Динамиката на политическите събития в страната през последните дни е такава, че не за три дни, а за три минути се появява следваща нова"
- заяви Владимир Тошев. Депутатът от ГЕРБ от видинския регион даде пресконференция, на която разясни някои моменти от наболелите за видинчани проблеми.

Отворен остава въпросът с първата частна болница по инвазивна кардиология, която трябваше да бъде открита още в началото на април, но това не се случи. Владимир Тошев нападна остро министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева.

"Още по-тревожно е положението с упоритото отказване да се даде лиценз на частната болница за инвазивна кардиология, която на практика е готова и се очакваше да заработи на 1 април... На този въпрос най-после миналата седмица министърката ми отговори с крайно неубедителния и неверен аргумент, че имало някакъв член в някакъв закон, който пречил да стартира дейността на тази частна болница. Този член гласи, че не могат в държавни болници да отстъпват конкурентни дейности на частни болници, т.е. болницата във Видин дава сградата си и другата болница ще я конкурира." Три са точките, по които може да има конкуренция и те са изпълнени от частното лечебно заведение, допълни депутатът- то няма да има аптека, патоанатомия и образна диагностика. 

Потърсихме позиция от директора на МБАЛ "Св. Петка" във Видин д-р Виолета Дочкова за това, какво се случва с отделението по инвазивна кардиология и ще има ли в крайна сметка такова в лечебното заведение в крайдунавския град.

"Обществената поръчка за ремонт е приключила, избрана е фирма, която започва дейност и се надяваме до края на октомври да започне да работи и новото отделение по инвазивна кардиология към нашата болница. Абсолютно съм на мнение, че трябва да си изградим наше отделение за да задържим нашите специалисти- кардиолози и по този начин лечебното заведение ще има повече приходи и ще се открият и останалите липсващи отделения"
- каза директорът на видинската болница.

"Доверието в институциите е на критично ниско ниво. Парите от Европа са спрени и поради тази причина много от започнатите проекти са на този етап."  Това каза още депутатът Владимир Тошев. Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Каква подкрепа за местните общности осигурява МИГ- Лом

Местна инициативна група- Лом е регистрирана през 2017 година. Какви са ползите от сдружението за местните хора показа екипът на организирана обиколка на част от бенефициентите. "Смисълът е за формиране на една общност и хора като междинно звено и хора, които да подпомагат местния бизнес, земеделците и неправителствените организации в лицето..

публикувано на 07.10.24 в 12:04

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00