Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С мащабни ремонти и санирания ще запомнят отиващата си 2014-та година в община Ново село

Георги Стоенелов: "На хората от всички села на Общината желая здраве, спокойствие, щастие в семействата и най-вече късмет"

13
Снимка: Радио ВИДИН
Каква бе изминалата 2014 година за Община Ново село, област Видин? "Строителна"- казва кметът Георги Стоенелов.

Стартът на спортен комплекс за 5 милиона и 800 хиляди лева е най-мащабният от проектите. Строеният през 1950 година стадион на местния футболен клуб "Славия 1913" и след реконструкцията ще остане в центъра на новия обект. Около него ще бъдат изградени лекоатлетическа писта с 4 състезателни коридора, игрища за баскетбол, волейбол, минифутбол и тенис на корт. Стадионът ще има около 700 места за зрители.

Комплексът е разположен върху 38 дка и включва още: открит плувен басейн; два паркинга; сервизни помещения; пречиствателна станция за отпадни води.

"Срокът за изпълнение е 101 календарни дни- т.е. най-късно на 30 юли 2015 година комплексът трябва да бъде готов", категоричен е кметът Георги Стоенелов.

Читалище Земеделец след ремонта"Работил съм до тук по 24 успешни проекта", уточнява кметът.

През 2014 година бяха обновени двата християнски храма в Ново село- старинният храм "Свети Николай Чудотворец" и църквата "Успение Богородично" и основно бе ремонтирана сградата на читалище "Земеделец"- паметник на културата.

Цялостното преобзавеждане на читалището и част от вътрешното оформление на църквата "Успение Богородично" се случиха с дарения на новоселяни- традиция на повече от 200 години, която не е била никога непръкъсвана.

Църквата Успение Богородично след ремонта
"Всички храмове в селата от общината са с ново вътрешно и външно ефектно осветление", подчертава в годишния си анализ кметът.

С подмяната на водопровода в село Винарово завършва Водният цикъл във всички села на общината.

В село Ясен бе завършен и вече се ползва от хората там новият Туристически център- красива сграда с уникална архитектура, в която е настанено и кметството.

От бившия Дом за деца, лишени от родителска грижа, бяха изведени и настанени в нови Центрове за обществена подкрепа и последните групи деца.

Новата сметоизвозваща техника на Община Ново селоСъс закупуването на собствена техника за сметосъбиране и сметоизвозване Общината си гарантира независимост, реализира икономии и откри три нови работни места.

Нови работни места бяха открити в настанения в бившата поликлиника нов социален дом.

"На хората от всички села на Общината желая здраве, спокойствие, щастие в семействата и най-вече късмет", казва кметът. И иска прошка от своите земляци, ако е имало случаи, в които е бил по-остър или прям в разговорите си с тях.

"Не съм изчерпал идеите и възможностите си. Имам сили и желание, имам опит и знания още да направя за жителите на община Ново село. И ще го направя. Защото те го заслужават", завършва анализа на отиващата си 2014-та година Георги Стоенелов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00