Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

45 години от създаването на кукления театър в Монтана

Театър на средна възраст- кукленият "Патилан" в Монтана

Снимка: Радио ВИДИН

Кукленият театър "Патилан" в Монтана навършва 45 години от създаването си.  Днес театърът разполага с добре оборудван салон за представления в сградата на Драматичния театър, с автобус, административна сграда с канцелария, репетиционна зала и складове.

През 2003 година театърът спечели и реализира проект за транс-гранично сътрудничество с Румъния по програма ФАР, чрез който се оборудва с добра озвучителна и осветителна техника. Така се създадоха и дългосрочни професионални връзки с театър "Колибри" в румънския град Крайова. Ежегодно се правят турнета в Румъния и в много градове на страната. Иван Истатков е директор на кукления театър от 2013-а година. Ето какво разказа той за Радио ВИДИН в навечерието на празника.

"Може да се каже, че нашият театър е вече на средна възраст. В момента репетираме спектакъла "Приказка от грешки", с автор Орлин Дяков. Той ще бъде готов в края на февруари. Календарът ни е препълнен и работим усилено с колегите си. Напоследък се наблюдава една тенденция към използването на съвременни технически средства в спектаклите, но въпреки това децата продължават и днес все още да търсят приказното в обикновените кукли"- каза Иван Истатков.

Актуални ли са днес постановките на класически приказки от нашето детство и какви постановки харесват съвременните деца. Марияна Кирилова е актриса от кукления театър в Монтана и бивш директор на институцията.

"Пътуваме на различни места както в страната, така и в чужбина, и навсякъде децата ни приемат по един и същ начин- усмихнати и дружелюбни. Това е магията на кукления театър. Приемаме в нашите редици и млади колеги, но за съжаление интересът към това изкуство през годините намалява"
- разказа  актрисата.

Годишнината на "Патилан" ще бъде отбелязана на 21 март- Световния ден на кукления театър.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Бърдарски геран - село за пример

Екипът на Радио ВИДИН гостува на белослатинското село Бърдарски геран.  В селото живеят банатски българи. Повечето заселници на Бърдарски геран произхождат от най-голямото село на българи в Банат, Румъния - Стар Бешенов. Първите 14 семейства оттам идват в България през есента на 1887 г.  Най-характерната особеност на банатските..

публикувано на 01.12.23 в 12:00

Кристиян Шкварек: Консерватизмът е състояние, не идеология

Възможно ли е да бъдат развивани консервативните каузи в рамките на демокрацията, на съвременна Европа и на гражданското общество?  Възможни ли са в България консервативни решения на проблемите, възникващи от глобализацията, индустриализацията и урбанизацията?  Потърсихме за коментар Кристиян Шкварек , организатор на кръгла маса на тема..

публикувано на 30.11.23 в 10:00

Евелина Славкова, "Тренд": Българското общество не е крайно

"В никакъв случай аз лично за себе си  не приемам крайности, когато говорим за идеологически аспекти.  В България сме малко, бих казала, че  имаме проблем, в терминологията и във възприятието на идеологиите.  Тук една граница е ясна - комунист/антикомунист, но вече  перспективи като ляво/дясно, консервативно/либерално, са малко смесени в съзнанието на..

публикувано на 30.11.23 в 10:00

Никола Бушняков: Конформисти вредят на консервативната идея в България

Възможно ли е да бъдат развивани консервативните каузи в рамките на демокрацията, на съвременна Европа и на гражданското общество?  Възможни ли са в България консервативни решения на проблемите, възникващи от глобализацията, индустриализацията и урбанизацията?  Потърсихме за коментар Никола Бушняков , чиито род произлиза от Бяла Слатина, редактор в..

публикувано на 30.11.23 в 10:00

След първия сняг - готов ли е Северозападът за зимата?

Създалата се преди дни първа сериозна валежна обстановка затрудни значително жителите на много населени места в Северозападна България. Обилният и мокър снеговалеж попречи на движението по пътищата, прекъсна електрозахранването и водоподаването, кабелната телевизия и интернета на много домакинства. Силният вятър допълнително усложни зимната..

публикувано на 29.11.23 в 10:45

Какви са рисковете и проблемите пред децата на родители-гурбетчии?

Всяко четвърто българче расте без родителите си , защото те работят в чужбина . Притеснителните данни изнесе евродепутатът Петър Витанов при участието си преди дни в конференция "Социалните последици от европейската мобилност - децата оставени у дома", която се проведе в Брюксел. Витанов се позова на данни от БАН, според които проблемът е още..

публикувано на 28.11.23 в 12:15

Какъв е достъпът до качествена медицинска помощ в Северозапада?

България разполага с гъста мрежа от болници - общо 341, като в тях се включват държавни, общински и частни лечебни заведения. Болница има във всяка от 28-те области и в 104 (от общо 265) български общини. Най-много са болниците в столицата - 37. Прави впечатление формирането на здравни острови с повече на брой лечебни заведения за болнична помощ..

публикувано на 27.11.23 в 11:30