Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кои от традициите за Великден ще спазим

Снимка: Радио ВИДИН

Дните до Великден носят в себе си дълбок смисъл. Те припомнят последната седмица от живота на Христос. Велики четвъртък крие много символика, като на този ден предците ни не работели и извършвали много обреди, най-важният от които е боядисването на яйцата.

Спазват ли традициите по Великденските празници- това попитахме видинчани:

"По принцип спазваме традициите ... Боядисването на яйцата, козунаците - всичко това са прекрасни традиции, които предаваме и на внуците ни ... Постите и молбата за здраве задължително спазвам."

На Велики четвъртък вечерта в църквата се служи утреня на Велики Петък, като свещениците изнасят кръста от олтара. Извършва се помазване на болните с елей, който лекува душата и тялото. По време на литургията се четат 12 откъса от Евангелието.

"В четвъртък се подготвяме за празника. На този ден Иисус Христос е основал евхаристията. Това става на тайната вечеря. Това е първото причастие на християните. Тогава те не са го разбирали все още. Нашият спасител ни дава на този ден най-достъпните неща- хляба и виното" - разказа архимандрит Самуил, председател на храма "Света Петка" във Видин

Какво трябва да знаем още за Страстната седмица и благодатният великденски огън?

"Първите три дни от страстната седмица са посветени на жениха. Четвъртък е денят на тайната вечеря на Христос и неговите апостоли. Велика събота е денят, в който не се консумира дори и олио. Пази се строг пост, за да се посрещне Възкресението Христово. В