Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови ли сме за местните избори във Видинско?

Снимка: Анжела Каменова
Готови ли сме за местните избори- в обществено-политическия час този вторник в "Посоките на делника" говорят хора от малките населени места и политици от Видинско. Попитахме хората от няколко малки населени места в областта за партия ли ще гласуват, или за личност.

"За личност е по-добре, винаги гласувам за определен човек...Не вярвам на партиите, важни са личностите...То и личностите вече лъжат, сложили ги да управляват народа, а те крадат...но какво да правим, търпиме, докато затвориме очи и заминеме...Влизат в управлението тези, които нямат и крадат докато се наядат...", така отговориха на въпросите на Ани Цекова и Стефка Павлова хората от няколко видински села.

Около шест месеца преди изборите за местна власт половината от избирателите заявяват, че не възнамеряват да гласуват. Това поне сочи едно от последните социологически проучвания. А при ниска избирателна активност значението на контролираните (купените) гласове ще се увеличи. Евентуален контрапункт на тези негативни обстоятелства може да бъде мажоритарният компонент.

Какви са залозите за партиите преди местния вот? Срещнахме се с областния координатор на ГЕРБ във Видин Владимир Тошев.

"ГЕРБ-Видин се готвим много сериозно, стабилизирали сме структурите във всички общини. За местните избори във всички 11 общини от областта ще представим сериозни кандидати както за общински кметове, така и за кметове на населени места, и за общински съветници. Готови сме за изборите! За община Видин кандидатът ни за кмет няма да е толкова млад, но пък е опитен, приет, организиран, обучен човек, който има визия да оправи сегашното тежко състояние на общината", каза Владимир Тошев.

Успяхме да разговаряме и с председателя на областната организация на ДПС във Видин Георги Георгиев. Като цяло в електорален план партията изглежда стабилно. Готови ли са обаче ДПС за местните избори?

"ДПС-Видин в момента нямаме конкретни кандидатури, имаме само една обща визия. Нямаме проблем да водим диалог дори и с опонентите си, ако става дума за проблеми на населените места, които трябва да бъдат решени общо. Коалиция няма да правим единствено с  Патриотичния фронт и с "Атака", заяви Георги Георгиев.

През миналата седмица от Политическа партия "Екогласност" дадоха пресконференция, на която информираха как се подготвят за предстоящите местни избори. Председателят на партията Емил Георгиев съобщи, че на местните избори "Екогласност" ще е коалиционен партньор на БСП.

На изборите през есента столетницата ще има трудната задача да покаже, че е започнала промяната в себе си. Ако пропусне този шанс, последствията за БСП ще са тежки. Как се готвят за изборите във видинската организация на партията, разговаряхме с нейния председател Пламен Трифонов.

"В добра кондиция сме, имаме сериозни структури, доказали сме, че можем да печелим избори. Във видинската организация на БСП винаги сме готови за избори. Целта ни, естествено, е и тези избори да ги спечелим - кметското място и да имаме едно сериозно присъствие в Общинския съвет", коментира Пламен Трифонов.

Каквото има да броим, ще го броим наесен. Очаква се местните избори да са в края на месец октомври.

Още за готовността и за залозите за местните избори чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Работим ли повече от другите европейци?

България е сред държавите с най-дълга работна седмица в Европейския съюз, сочат актуални данни на Евростат. През 2023 г. хората на възраст 20-64 години в ЕС са прекарвали средно 36.1 часа на основната им работа. Работните часове, обаче, варират силно в отделните държави. Най-дългата работна седмица е регистрирана в Гърция (39.8 часа),..

публикувано на 05.06.24 в 10:45

Може ли предприемачеството да бъде социално

Предприемчиви ли са българите? Атрактивност или практичност търсят младите хора при избора на професия? Печалбата ли е всичко или е важен и приносът към обществото? Работещ вариант за изпадналите от трудовия пазар ли е социалното предприемачество? Отговорите търсихме в "Посоките на делника".  Не са малко хората в България, които не работят, не..

публикувано на 04.06.24 в 14:26

Защо има икономически различия между държавите в Европейския съюз

Страните от ЕС имат значителни разлики в стандартите на покупателната способност. Икономически различия съществуват не само между държавите членки, но и между регионите. Значителна финансова подкрепа чрез европейски фондове и програми, насърчава икономическото сближаване, инвестициите, подобряване на качеството на живот.  Различията в икономическото..

публикувано на 03.06.24 в 16:49

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Явор Кирилов: Цар Фердинанд превърна България от кална провинция в силна и модерна държава

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от съвременната ни..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Ще се случи ли исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то..

публикувано на 29.05.24 в 10:45