Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Просто татко

4
Снимка: БГНЕС
Приемната грижа за деца се радва през последните години на голям интерес както в страната, така и във Видин и областта. Поне така е било през 2014-а година и в началото на тази, в момента има лек застой от страна на кандидат-приемните семейства.

"Общо 77 приемни семейства са записани в регистъра във Видинско, от които три са доброволни, а 80 деца са изведени от рискова семейна среда и институции", каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин Венци Пасков. И допълва:

"В 4-5 семейства във Видинско са настанени по две деца, има и заличени семейства, тъй като не полагат необходимите грижи или не разполагат с добри битови условия, а отказите на кандидат-приемните родители, са малко на брой."

Вътрешната потребност и желанието да достави радост на дете, което не е виновно за състоянието, в което се намира, провокира приемният родител Валери Цветков от Видин да се грижи заедно със съпругата си вече шест месеца за момченце. Цялото семейство сега са заедно и прекарват отпуската си на почивка извън града.

"Усещаме се отново пълноценни" - казва професионалният баща. И се обръща към всички хора с добри сърца с думите:

"Всеки, който има възможност, нека отгледа дете, няма да съжалява."

Професионалните приемни семейства получават месечна заплата: за отглеждане на едно дете - 130% от минималната работна заплата; за отглеждане на 2 деца - 140% от минималната работна заплата; за отглеждане на повече деца - 150% от минималната работна заплата.

 Приоритетно в професионално приемно семейство се настаняват: деца до 3-годишна възраст; деца с увреждания; деца - жертви на насилие или трафик; деца, спрямо които е приложена мярка "полицейска закрила" - след изтичането на срока й; деца при условията на заместваща приемна грижа.

Снимка"Детето е центърът на моята вселена", казва биологичният, самотен баща от Видин Георги Фишкин. Той не живее с майката на детето си по обясними причини, но е в добри отношения с нея и семейството й. На въпрос усеща ли липсата й Ради, бащата отговаря лаконично: "Вероятно", предвид крехката му и неосъзната възраст. За в бъдеще Георги Фишкин иска да има истинско и пълноценно семейство, и още деца.

Сега той се е посветил изцяло на сина си, домакинството и в грижите си за болната си и неподвижна майка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06