Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безгласна буква ли е селският кмет

Снимка: Пламен Генчев


22-ма кметове поеха управлението на селата от община Видин след местните избори. Новоизбраните управници положиха клетва да спазват Конституцията и законите на страната и да работят за благоденствието на хората, които са ги избрали. Влизането  на новите управници във властта постави въпроса имат ли те достатъчно правомощия да развиват селата и да помагат на хората.
Потърсихме мнението на бивш кмет и трима настоящи, както и на жители на видинското село Търняне и на председателя на Националното сдружение на кметовете на кметства в България Делчо Митев.

Условията в селата няма да се подобрят, докато кметовете не получат повече правомощия. Това е мнението на бившия кмет на село Антимово Светослав Флоров, споделено от него след 3 мандата управление на едно от големите видински села:

Светослав Флоров, бивш кмет на село Антимово"Собствен бюджет - щом имаш собствен бюджет, имаш и правомощия да разполагаш с него, а не да зависиш от кмета на общината, от общинските съветници и други..."

Павел Петров спечели за втори път доверието на жителите на село Иново. След един мандат признава, че кметската работа не е лесна, а за да се справи, е разчитал на помощ не толкова от Общината, колкото от приятели и спонсори:

"Трудничко ни е на селските кметове. Имаме работа с хора, а хората са недоволни, всеки иска неговото. Предишния мандат, знаете в какво състояние беше общината, никаква помощ нямахме. Но все пак свършихме по нещо със спонспорство, с приятели... Работата на кмета е да бъде както близо до хората, така и до Общинския съвет и кмета, за да отстоява правата на гражданите."


Димо Скорчев, кмет на град Дунавци
Димо Скорчев управлява второто по големинта населено място в община Видин - град Дунавци, но правомощията му са като тези на останалите кметове на кметства. По думите му, в предишния мандат кметовете на населените места не са имали никакви правомощия:

"Но надявам се, че сега новоизбраните ще надмогнат и ще бъде със сигурност по-различно отпреди. Това, че кметствата нямат бюджет, спъва работат им. Заговори се усилено за делегиран бюджет в предишния мандат. За огромно съжаление, остана само на хартия..."
 
Нора Маринова е първият кмет на село Търняне за последните 20-тина години. Тя е млада и амбициозна, вече знае какви са задълженията на кмета и е убедена, че с подкрепа от Общината ще оправдае очакванията на хората:

"Ние изпълняваме функициите на нотариус и секретар- удостоверения за наследници, пълномощни, регистрация... Администрацията в повечето села е без компютри, всичко се въвежда в книга, на ръка. Искрено се надявам да успея да променя това, затова съм се кандидатирала... Ограничени сме в административно отношение, но предполагам, че Общината ще помогне на абсолютно всички кметства..."
Нора Маринова, кмет на село Търняне
Жителите на Търняне не живеят с илюзии и големи очаквания. Наясно са, че без финансиране от Общината, нищо няма да се промени:

"И да очакваме, и да не очакваме нещо от кмета, ако Общината не даде парици, няма да направи нищо. Предполагам, че някои неща, които са замисилени, ще се свършат. Най-вече да се направи клуб за младите. Трябва да има поне минимален бюджет за селото. По-младите хора тук имаме желание и даваме средства, събират се пари както за горбищния парк, така и за детската площадка... Кметът без средства, нищо не може да направи за селото. От средствата зависи, от общините. Ние каквото трябва ще помагаме, да вървим напред...
Към предишния кмет се обърнах за кофи за боклук, защото ние сме последната улица и оттам не минава нито колата, нито имаме кофи. Тогава ни се каза, че този проблем не може да се реши - няма кофи, никой не дава."  


Люба Монова, бивш кмет на Търняне, сподели своя опит от мандата си през 90-те:

"Кметовете на селата са безгласни букви, ние създаваме един буфер между Община Видин и населението."

СнимкаНационалното сдружение на кметовете на кметства в България от години настоява за по-големи правомощия. Самостоятелен бюджет, право на директни предложения до Общинския съвет и цялостно подобряване на работата на кметствата са част от предложенията за промени, каза председателят на организацията Делчо Митев:

"На първо място е бюджетът на кметствата, защото не може един кмет, избирайки го, да няма собствени средства, с които да разполага. На много места общините казват, че дават на кметовете бюджетни сметки. Хубаво е, че на много места го има, но на много места този въпрос не е решен. Парите, които се дават на самите кметства, са съвсем минимални, на базата на докладни, които я се одобрят, я не се одобрят...
Кметовете трябда да имат директни предложения в Общинския съвет така, както са правомощият на кмета на общината...  Ограничени са възможностите. Има населени места с над 1000 души и е оставен само един кмет да работи самичък. Представете си този кмет с какво ще се занимава преди всичко и кои най-належащи проблеми ще решава...
Искаме да се подобри цялостно работата в обслужването на кметствата, защото сега дефакто един кмет е и да  представлява даденото кметство, да обслужва населението, да се занимава с опазването и хигиенизирането на даденото населено място..."

За да се подобри работата на кметовете, са необходими промени в Закона за местното самоуправление, Закона за общинската собственост, Закона за общинските финанси и всички закони, които касаят кметствата, смятат от Националното сдружение на кметовете на кметства. Представители на организацията вече са участвали в Съвета по децентрализиация и очакват отново да бъдат поканени в МРРБ за обсъждане на тези въпроси, които след това да бъдат внесени и в Народното събрание. Делчо Митев се надява това да се случи още до края на годината, защото, по думите му, въпросът е належащ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45