Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димо Скорчев: "Заедно да работим за каузата Дунавци"

7
Снимка: Радио ВИДИН
Какво е състоянието на пътищата и как жителите на Дунавци се придвижват в населеното място, а и до по-близките и по-далечни съседни селища? Как се препитават? Имат ли достъп до здравни услуги? Къде учат децата им? Помагат ли им да подобрят живота си социалните програми и проекти? Как срещат делниците и празниците си- за всичко това си говорим днес в рубриката на Радио ВИДИН "Добро утро, кмете!" с кмета на кметство Дунавци Димо Скорчев и директора на детска градина "Мир" в града Валя Тодорова. А начало на този наш разговор сложи проблем, който хората от градчето сами заявиха.

"Да, от квартал Гурково се оплакаха, че по новата улица минават тежки машини- ТИР-ове със зърно, та трябваше да водим спешни разговори с представители на фирмата, чиито камиони създаваха притеснения на моите съграждани. Наложи се да търсим посредничеството и на "Пътна полиция", но се разбрахме- не един- два други маршрута намерихме, така че хем фирмата да си върши нейните дела, хем хората да не бъдат обезпокоявани и да не се съсипе асфалтът", споделя кметът.

А как малчуганите стигат до училището и детската градина?

"Някои от децата се налага да ходят пеш до 2 километра, за да дойдат в детската градина. При лошо време се налага родителите да се организират по съседски и да ги возят в лични автомобили", признава Валя Тодорова. Но за сега няма алтернатива- това са даденостите на населено място. По-важно е друго, единодушни са и кметът, и директорът:

"Трябва да има медицинско лице на разположение в детската градина и основното училище. Нека да няма всеки ден работа за него! Какво по-хубаво от това?! Но ако възникне необходимост от бърза намеса? Трябва при децата да си има медицинско лице. Аз често ходя при децата в детската градина- да видя имат ли си всичко, как ги хранят, как е отоплението. Коментираме темата и с директора на основното училище. Поставял съм го на вниманието на Община Видин. Сега отново ще търся разговор, защото съм убеден, че този въпрос е много важен", категоричен е Димо Скорчев.

"Разчитаме на двата медицински екипа, които идват в Дунавци. Доволни сме от тях. Те много често са се отзовавали на наши повиквания. Но те са в Дунавци до 15 часа... Ами ако след това нещо се случи? Трябва да си има при нас медицинско лице. Негова грижа ще бъде не само здравето, но и контролът на хигиената и на хранителния режим на децата. Когато има специалист на място, ще може и да планираме примерно беседи за здравна профилактика и с родителите...", продължава темата директорът на детска градина "Мир".

Опит за решаването на този проблем бил един социален проект, който останал висящ. Било определено и помещение, но и до сега то е празно, уточнява Валя Тодорова.

Снимка"Все пак Дунавци е град- имаме необходимост и от малко повече хора по поддръжката на чистотата. Надявам се на 8-10 бройки по социалните програми, с които да решим въпроса с почистването на градинките, улиците, на двата гробищни парка. Ние имаме голям Градски парк, имаме много детски площадки, обходните улици на Дунавци са 38 километра. Всичко това трябва да се поддържа. Очаквам разбиране от новото общинско ръководство", не крие намеренията си кметът.

"По програмата за местните инициативи средствата са увеличени от 30 000 на 70 000 лева. Така 34-те населени места, ще могат да подготвят малки проекти, свързани с подобряване на жизнената среда, на стойност до 2 000 лева, които ще бъдат финансирани от Общината. Решение за това ще се взема на общоградско/общоселско или квартално събрание", обяви на пресконференция вчера кметът на Видин Огнян Ценков. А животът на хората в Дунавци е зависим от решенията на Община Видин и видинския Общински съвет. Затова питам дали тази новина е добра за тях.

Откриване на обновения парк"Проектите са добър вариант. Кметство Дунавци участвахме заедно с детската градина в два проекта, които ги осъществихме в предния мандат. И това, което Общината нямаше средства да го придобие, го осигурихме по проект- нова детска площадка с нови съоръжения, на която се радваме всички", коментира Димо Скорчев.

"Самите деца- като виждат нещо свежо, ново, хубаво- те го пазят. И нашите деца- от детската градина, а и по-големите, които идват да играят в нашия двор през лятото и във вечерните часове в топлата част от годината, всички пазят новото. Детската градина работи и по още един проект- "Готови за училище", по който се покриват таксите на деца, които са от семейства с финансови затруднения", обяснява Валя Тодорова.

Пак по проект е направено осветление в Градския парк, облагородена е средата- поставени са беседки, има два къта с масички и столове, нови кошчета за битов отпадък. Проектът е за около 15 000 лева.

Какво си пожелават за празниците- за себе си, за семействата си и за своя град моите гости?

"Детската градина е място, където уважаваме празниците, пазим традициите, стараем се да вдъхнем любов в децата към родното, за да са горди, че са българи и че са от нашия край. Много здраве на децата, много любов в семействата и на всички- много късмет", пожелава по повод започналата поредица от светли празници Валя Тодорова.

"На моите съграждани винаги съм им пожелавал първо здраве и късмет. И да се обединим, да бъдем всички заедно. Заедно да работим за каузата Дунавци. И да си помагаме", заръчва и кметът Димо Скорчев.

Повече можете да научите от прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45