Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дом назаем

Бездомниците също са щастливи, по техен си начин...

14
Центърът за временно настаняване на хората без дом във Видин
Снимка: Десислава Андреева

Наближават светли християнски празници. Има българи, които ще заделят от бюджета си за пътувания, други ще посрещнат Коледа и Нова година у дома, в топла и уютна семейна атмосфера.

Къде и как, обаче, ще посрещнат празниците, и как ще преживеят зимата тези, които са останали без дом и се скитат по улиците?

Има и "късметлии"- по дирите им тръгна Десислава Андреева. Тя посети Центъра за временно настаняване на бездомни във Видин. Мястото функционира още от 2003-та година като Дом за временно настаняване на деца и младежи, пет години по-късно Домът е преименуван в Център за временно настаняване на пълнолетни лица. Капацитетът е 10 души, в момента има едно свободно място, но увериха, че няма да върнат нито един желаещ и ще му подсигурят покрив, макар и не за дълго.

СнимкаРъководител на Центъра е Анета Георгиева. Тя каза, че бюджетът, който държавата отпуска, е недостатъчен, затова Община Видин дофинансира услугата. За уязвимите лица се полагат денонощни грижи. Те са на свободен режим, за тях по график отговаря персонал от 7 души. В дневната зала има телевизор, в центъра има кухненско помещение и санитарен възел- на пръв поглед- всичко необходимо. Не се разрешава употребата на цигари и алкохол.

"Престоят тук е за максимум 3 месеца в рамките на календарната година, разполагаме със стаи с по 2 и 3 легла. Очакваме, ако се влоши времето, да имаме потребители и над капацитета, в момента той е запълнен на 90 процента"
- казва Анета Георгиева.

СнимкаПо думите й, потребителите на услугата са включени в проект на БЧК и получават първо, второ и хляб, освен това външен доставчик им осигурява топла супа и насъщния. Когато остане храна от обществената трапезария, тя също им се предоставя.

"Работим хората да се устроят на пазара на труда, но за Видин това е много трудно, повечето от тях имат тежки здравословни проблеми, отхвърлени са от близките си, или са измамени, нямат дом" - продължава разказа си ръководителят на видинския Център за временно настаняване на бездомници.

За причините довели го дотук, 50-годишният Тошко Иванов трудно говори, премълчава, преглъща и се примирява с тежката си съдба.

"Свикнах вече, няма начин", казва той.  Мъжът е болен, без платени здравни осигуровки, няма пари за лекарства. Не притежава и документ за самоличност. Твърди, че има повече от 17 години трудов стаж, гледал е животни и възрастни хора в Раковица, като в замяна на това е получавал минимално заплащане, храна и подслон.

"Много съм се измъчил", продължава разказа си със сълзи на очи Тошко. И споделя, че ако на Коледа стават чудеса, ще си пожелае, радост, дом, семейство и работа.

В Центъра за временно настаняване във Видин той вече е за втори път, ще остане до края на месец март. А след това? Най- вероятно- отново на улицата...
 
Центърът във Враца, Снимка: Център за временно настаняванеКризисният център за настаняване на бездомни във Враца е с капацитет от 10 души, предаде Жоро Александров. Социалното заведение се намира в закритото преди години училище "Давид Тодоров" в ж.к. "Дъбника". Въпреки трудния старт на услугата, миналата година мястото за временно настаняване на скитащи и просещи лица беше напълнено през студените зимни месеци. От Центъра за настаняване на бездомни твърдят, че и тази година са готови да посрещнат първите си "квартиранти", които обикновено идват, когато температурите паднат драстично. Практиката показва, обаче, че настанени веднъж, хората без дом се интересуват от възможността да останат и по-дълго в приюта. За това, обаче, трябва да бъдат изпълнени определени условия, а и да има финансиране на храната и останалите битови нужди. Кризисният център беше открит през есента на 2013 година, след като общинската управа на Враца извърши ремонт за своя сметка на помещения в закритото школо.

Напълно подготвен за посрещане на хората в нужда през зимния сезон е и Центърът за временно настаняване в Лом. Центърът е изграден в два апартамента, направен е основен ремонт и са оборудвани с всичко необходимо за живеене. Капацитетът е за 10 души. В момента има настанени 7. На хората се предлага подслон и обяд- супа и хляб. В зимните месеци в Лом се стремят да не оставят никого на улицата.

"Проблемът пред социалните работници е, че хората от институциите трудно се социализират. 10 процента от тях се приобщават, някои не са абсолютно адекватни. Някои ги настаняваме в Защитени жилища, други напролет ги пускаме да си ходят. Тях нуждата ги кара да се оправят, защото като им осигуриш подслон, топло и храна, не искат и пръста си да мръднат за повече. Имаме клошари от години, прибираме ги, те бягат, палят огньове до кофите за боклук навън... Лошо е за тези, които са умствено изостанали и не могат да се справят сами, трудно има вадим документи от ТЕЛК..."- обясни пред Ани Цекова Лъчезар Лазаров, управител на Центъра.

Хората, настанени там, ще останат до края на зимата. Макар, че понякога се случва да счупят някоя мебел, санитарят, който отговаря и за поддръжката, се справя със ситуацията. Управителят на Центъра, смята, че бездомниците също са щастливи, по техен си начин...

"Причините тези хора да са на улицата са най-различни - от семейни конфликти и домашно насилие, през жилищни измами, непогасени кредити и загуба на работа до болести. Има възрастни хора, изоставени от близките си, както и младежи, излезли от домовете за деца, без квалификация, трудови навици и доходи"- допълни Лъчезар Лазаров.

Нужда от помощ има семейство майка и син в монтанското село Боровци, сигнализира нашата слушателка Димитрана Атанасова:

"Майката Пенка Георгиева, синът- Найден Найденов. Живеят на ул. "Тодор Младенов" №1, пощенският код на с. Боровци е 3528. Нямат ток от години, нито дърва, покривът на къщата е протекъл, голяма мизерия. Ако някой може да им помогне- с дрехи, храна, одеяла, е добре дошло"- призова нашата слушателка.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20