Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предвеликденско почистване в село Ивановци

По левче в помощ на кмета

7
Снимка: Пламен Генчев
Днес ви представяме хората от село Ивановци, Видинско. Тук живеят едва 80-ина жители, всеки с проблемите си, но обединени от едно- да направят селото си по-хубаво за великденските празници. Затова взели решение- да помагат на кмета си, като даряват по левче всеки месец от пенсиите си, с които да купят препарати за плевели, за боя и други консумативи за облагородяване на селото. Помагат и с доброволен труд, кой колкото може, почистили гробищния парк, за който казват, че бил "като змиярник". Сега тревата е окосена, портата е на мястото си, чакат да довършат и параклиса, строен, но недоправен преди години. Срещнахме хората от Ивановци пред най-оживеното място преди обяд- магазина. Това е селото, което се слави със строителите си, разказаха ни те:

Пред магазина, Снимка: Пламен Генчев"Подкрепяме кмета, иначе как може сам човек да направи нещо, и то без пари. Селото ни е спокойно, вече е и по-чисто. Събираме по едно левче, не е проблем да се отдели такава сума. Почистихме гробищата, като площадка са станали"- похвалиха се хората.

За кметски наместник на Ивановци в края на миналата година е назначен Борислав Филипов. За малкото време, откакто е в кметството не губи и минута- веднага свикал общоселско събрание, на което изготвили план- кое да свършат най-напред, за да изглежда селото по-добре. Като точката под номер едно решили- да се почисти гробищният парк. Следващото нещо в списъка било помещението, което ползват за здравен пункт. Намира се на втория етаж в кметството, а за хората с бастуни и патерици изкачването е голяма трудност. Така в здравен пункт се превръща стая на долния етаж. Искали да сменят и дограмата, но парите за целта са повече от възможностите им.

Борислав Филипов, кметски наместник, Снимка: Пламен Генчев"Всички ходят с бастуни, нали виждате, трудно им е да се качват до втория етаж. Боядисахме новия здравен пункт, чисто е, има кушетка за прегледи. Два пъти в седмицата идва лекарят" - разказва Борислав Филипов.

С парите, които събират, хората са решили да си купят и косачка, подкрепа с набирането на необходимата сума обещал и магазинерът, със 100 лева, разказва още кметският наместник:

"Събират хората всеки месец пари, купуваме с тях препарати, искаме и косачка за тревата да купим, с нея пред запустелите къщи да се коси, иначе хората пред домовете си чистят."


Здравният пункт в с. Ивановци, Снимка: Пламен ГенчевСледваща точка в списъка на кмета - да се почисти, огради и обозначи селското сметище. Приготвена е и табела, чакат машина, с която боклукът да бъде избутан на мястото, отредено за целта, а след това сметището да бъде и оградено.

"Подготвил съм табела за сметището, което е по пътя за реката. Ще искам машина от Общината да съберем боклуците по- надолу, където им е мястото, защото и тук има недобросъвестни, хвърлят отпадъци наоколо. Ще бъде почистено и оградено"- обеща Борислав Филипов.

Още за живота в Ивановци може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42