Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсят се средства за изгорялата къща на самотна майка в Синаговци

В селото раздават дърва за огрев на социално слаби

Снимка: радио Видин
Макар че още сме в разгара на лятото, в малкото видинско село Синаговци се готвят за зимата. Правят списъци с имената на социално слабите хора, които имат нужда от помощ с дървата за огрев. Вече втора година кметът Иван Иванов осигурява за тях дърва на преференциални цени, само за 16 лева на кубик. Дървесината се осигурява с почистване на сечището на Горското стопанство. Инициативата е на кмета, реже сам, със собствената си резачка, помагат му приятели на доброволни начала- за каузата.

"Дървата са по-евтини, само превозът и рязането се смята. Почистваме сечището на Горското стопанство, това са остатъци. Организирам група приятели, да помогнем на самотноживеещите хора и тези, които нямат възможност сами да си съберат дърва за огрев. Излизат 15-16 лв. за кубик, по едно ремарке на човек се полага, около 5 кубика са. Миналата година над 60 души се възползваха от услугата и останаха доволни, сега са се записали 30. Иначе го правим на доброволни начала, едно момче превозва дървата с трактора си, ползваме моята резачка"- обясни Иван Иванов.  

СнимкаХората подкрепят кмета и одобряват какво върши, поне голямата част от тях, казаха пред екипа ни. А иначе, всеки е зает, затънал в битовите си проблеми.

"Доволен съм от кмета, но има и недоволни, знаете как е, и така, и онака. Много ни помага човекът... В село работа много лятото, градини, ниви..."- казаха хората от Синаговци.

Кметът не забравя и децата, с които селото се пълни през ваканциите. За тях ще има нови люлки, пързалка и детска къщичка. Това решили хората на общоселско събрание. Подали проекта към общината по програмата за местни инициативи, за което ще им дадат 2000 лева. Останалото ще търсят от спонсори, известна сума е готов да даде и кметът, за да завършат напълно детската площадка до кметството, която не е ремонтирана от години.

СнимкаЗов за помощ от Синаговци- за самотната майка Бисерка Величкова, чиято къща изгоря в края на януари. Огънят изпепели всичко от покъщнината, а къщата стана необитаема. Сега, близо половин година по-късно, къщата е съборена почти до основи. Дарители събрали около 1000 лева, които обаче не стигат за нищо. Търсят се още средства за закупуване на материали за изливане на плочата, за да могат да издигнат поне единия етаж, обясни Иван Иванов:

"Искам да призова хората, които имат възможност да помогнат. Могат да се обръщат към мен за информация, най-вече са ни нужни финансови средства, изчислихме, че около 10000 лв. трябват за къщата, но при тези обстоятелства ще опитаме да съберем поне за плочата, да я излеем лятото, поне един етаж с две стаички да имат хората."


Домът, в който живеели Бисерка Славчева и дъщеря йа лПотърсихме и Бисерка, собственичка на изгорялата къща, за да я попитаме как се оправя и от какво има нужда детето й, чиито вещи изгорели в пожара. Оказа се, че най-голямото й желание е да си намери постоянна работа и да разчита на сигурни доходи. И да завърши образованието си, макар че вече е на 30 години. Така наесен двете с дъщеря й ще бъдат ученички- едната във втори клас, а майката- във вечерно училище.

"Искам работа, да мога да разчитам на себе си, да изтегля заем, полека да си построя къщата. Ако може от общината по някоя програма да ме назначат, за поддръжка в селото или друго, няма значение, не ме срам да работя. Нямам дарителска сметка, ако хората искат да помогнат, в кметството да питат... Иначе, завърших осми клас, сега записвам техникум в Дунавци."- разказа Бисерка Величкова.  

Още за живота в Синаговци може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31