Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намалява ли рибата в река Дунав?

Снимка: Радио ВИДИН

Риболовът е бил препитание за жителите на селата по поречието на река Дунав. До 90-те години на миналия век. Сега рибари масово се оплакват, че няма риба в реката. Къде е причината- в занижения контрол, в по- големия улов, човешката намеса, като добив на инертни материали, корабоплаването и не на последно място- промените в климата?

Преди 1990 година жители на видинското село Кошава масово са се занимавали с риболов. Той е бил държавен, на брега е имало рибарско селище, където е била базата. В зимник през лятото рибата се е държала в лед, разказа кметът на село Кошава Венелин Венелинов, който е и рибар:

"След 90-та от тези хора, които са работели там, започнали са да работят за себе си. Дали за продажба, дали за лична консумация. Като цяло уловът не е както беше преди години- има моменти, когато има риба, има моменти, когато въобще няма риба. От година на година намалява все повече и повече. Може би се нарушава балансът. Тази година падна забраната за риболова на 15 май. Освободиха дунавската скумрия. Съответно освободиха и бялата риба, хищникът, говорим за распер, як балък и щука. Може би ще прозвучи не много приятно, но няма рибар, който да излезе след 15 май и ако хване друга риба, която е в размножителен период, говорим за сом, шаран, каквото и да е, да го пусне. Такъв вариант няма."

СнимкаРибари казват, че след забраната е имало много риби, които все още не са си били хвърлили хайвера- дунавският шаран, амур, сом, мряна.

"В съседна Румъния бяха вкарали 5 години забрана абсолютно за всичко. Нормално е, че когато има такъв закон, след това ще има и риба. Когато рибата се остави да се размножи, когато няма бракониери, дори и по време на забраната, защото бракониери има. Те са доста предпазливи хора, използват доста хитринки. Най- вероятно изтича и информация от институциите. Навремето се говореше, че се бие с ток, с бомби. Правили са акции, не толкова успешни. Аз, като кмет, тия неща не мога да ги предотвратя. Ако институциите се организират и добре си свършат работата, това нещо няма как да се случи. Защото това е катер на "Гранична полиция", "Гранична полиция" по суша, ИАРА (Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури- бел. ред.), всички институции, ако си свършат добре работата, без да изтича информация по трасето, аз смятам, че това нещо може да се предотврати. Остават безнаказани хората, които го правят", допълни Венелин Венелинов.

Кметът на Кошава казва, че още има големи риби в реката, но по- рядко.
Рибата, обаче, се влияе от нивото на реката. Когато спадне, се изтегля и отива в по- дълбоките води, където е забранен риболовът, а когато се качи водата, има повече риба.

СнимкаНа излизане от Видин, в посока село Арчар, две от най- близките до града села са на брега на река Дунав. Минавайки с автомобил по главния път, още може да видите надписите "прясна риба" по къщите. Сега в едно от селата- Цар Симеоново, рибари няма. Това ни каза кметският наместник Галина Георгиева. Кметският наместник на другото село- Ботево, Нелка Йорданова, учтиво обясни по телефона, че в момента е в отпуск и е на море. Свързахме се с още един кмет на село по поречието на река Дунав- Арчар. От Венелин Атанасов разбрахме, че рибарите и там се оплакват, че няма риба в реката:

"Преди години е имало 4-5 бригади. Сега имаме около 10-ина човека, които са си платили за стопански риболов. Почти всички се оплакват, че няма риба. Казаха, като говоря с тях, че има бракониери, които бият рибата с ток.  Казаха, че е занижен контролът, намират мъртва риба, много се оплакват. Голям проблем е. Тук в Арчар имаше голям магазин- "Есетра" се казваше навремето, и се предлагаше много риба, всякаква риба. Сега рибарите, ако хванат повече, продават."

Според местните хора, бракониерите идват от други населена места- от Видин и от Лом, с лодки с мощни мотори, с които бързо могат да избягат.

СнимкаТази година са издадени над 4 хиляди билета за любителски риболов и 150 удостоверения за право за извършване на стопански риболов на рибари в област Видин. Как се контролира риболовът в региона?

Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури контролира за област Видин българския участък на река Дунав от устието на река Тимок до землището на село Добри дол и всички вътрешни водоеми, независимо дали са държавна или общинска собственост. Над 230 са извършените проверки от началото на годината. Констатирани са нарушения най- вече за риболов без необходимите документи. Установените нарушения са по- малко спрямо предишни години, каза Георги Георгиев, главен инспектор "Рибарство и контрол" за област Видин:

"Нашите водоеми доста обезлюдяха и при една проверка се проверяват много по- малко любители риболовци, отколкото преди. Съгласно националното законодателство и Закона за рибарство и аквакултури, ограниченията са най- вече за любителите риболовци, които имат право да задържат до 3 килограма риба от различните видове и до 2 килограма риба- пъстървови, не повече от 6 броя. Като изключение се задържа единичен екземпляр с по- голямо тегло. Докато при стопанския риболов няма ограничение в количеството улов. За любителския риболов има и друго ограничение- той е разрешен само през светлата част на денонощието, всички дни в седмицата, с изключение сроковете със забрана. Всички уреди, които са различни от хрилни мрежи и капани за стопанския и въдиците за любителски риболов, са забранени."

СнимкаТази година няма констатирани случаи на риболов с неразрешени уреди. Санкцията за риболов без билет е от 100 до 400 лева, за стопанския риболов е от 1500 до 3000 лева, плюс конфискуване на имуществото и уредите, и средствата за риболов.

Около 5 200 - 5 300 билета се издават годишно за любителски риболов и около 150 -160 разрешителни за стопански риболов. За него се плащат 120 лева за една година. Те всяка година трябва да имат разрешително, което важи за календарна година- от 1 януари до 31 декември. Любителският билет е от дата до дата, има годишен билет, с цена 25 лева, 6- месечният струва 15 лева, месечен- 8 лева и седмичен- 4 лева. За хората с увреждания и деца до 14-годишна възраст билетът е безплатен, а от 14 до 18 години е с 50% намаление.

"От 5- 6 години не е извършвано зарибяване в област Видин. По принцип Агенцията извършва зарибявания на вътрешните водоеми като се прави проучване от експерти на Агенция и от БАН. Извършват мониторинг на водоемите, на популацията и по тяхна преценка се извършва такова. Последното зарибяване е било в язовирите, със шаран, бял амур, толстолоб", каза още Георги Георгиев.

Според експерта, по- скоро няма улов, но в реката има риба. От тази година е подновена забраната за улов на есетрови риби с още 5 години- до края на 2021 година. Есетровите са застрашени от изчезване, затова и са забранени за риболов. За другите видове риба уловът е разрешен до 15 април следващата година.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20