Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Челюстница- селото със зловещо име, но с гостоприемни хора

7
Снимка: Пламен Генчев, радио Видин
На гости сме в Челюстница- едно село със зловещо име, но пък с изключително гостоприемни хора. Намира се в община Чипровци. Посреща ни Цветан Цветков, кореняк челюстенец и ни разказва някои от версиите за историята на селото.

"Първо по време на въстанието на Константин и Фружин са идвали тук турци, селото е било долу до шосето - на Балтин чукар. Така го предават нашите прадеди, че турците са искали да отседнат тук и тогава да атакуват Клисура, Чипровци. Нашите хора се изплашили, заключили портите, но турчинът казал:"Дайте една балта, съсякъл една врата, започнали да разбиват, да се самонастаняват и от балта останал Балтин чукар. Говорят, че селото е започнало със седем колиби, сега казват, че пак седем ще останат."

Според едно от преданията, на малкото възвишение Балтин чукар са открити много челюсти, коитo са били на избитите след Чипровското въстание жители.

СнимкаДнес в Челюстница са останали 58 души, предимно възрастни (както в повечето български села). И те имат нужда от магазин, сега се оправят някак си с помощта на подвижния, който представлява микробус със стоки от първа необходимост и който ги навестява четири пъти в седмицата. Иначе хората си харесват кметицата и се обръщат към нея с "Кака Лили".

А тя, Лиляна Цветкова е четвърти мандат кметски наместник. И е работохолик.

Разказва ни за основно ремонтираната църква в селото - "Св. Петка Параскева". За честването на 160-ата й годишнина някои от иконите в нея са възстановени предимно чрез даренията на местни родолюбци.

Разказва ни и за Войнишкия паметник-чешма в центъра на Челюстница, изграден през 1934-1937г. На него са изписани имената на 19 войници, загинали през войните 1912-1918 г. "Направен е като чешма, защото като се наведе човек да пие вода, да се поклони пред паметта на тези герои", казва кметският наместник Лиляна Цветкова.

Целия репортаж за Челюстница чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Как МИГ- Лом помага на местната общност

Местна инициативна група (МИГ) - Лом е регистрирана през 2017 година. Какви са ползите от сдружението за местните хора показа екипът на организирана обиколка на част от бенефициентите.  Музеят кандидатства за финансиране на археологически изследвания. Проектът е сключен между Община Лом и Държавен фонд "Земеделие" по процедура на МИГ. Целите..

публикувано на 21.10.24 в 15:28

Тома Ушев: Крайнолявата заплаха се олицетворява от самото статукво

Отличава ли се сегашната надпревара за новата изпълнителна и законодателна власт от миналите предизборните кампании? Какъв е залогът пред играчите на политическата сцена?  Малко повече от две седмици след началото на обратното броене до 27 октомври основните теми, послания и приоритети пред кандидатите за новия парламент дискутираме с  Тома Ушев ,..

публикувано на 17.10.24 в 10:00

Разчитат ли родните компании на по-възрастни служители?

Хората на възраст от 60 до 69 години могат да спасят трудовия пазар на Европейския съюз в условията на задълбочаващата се демографска криза. При развитието на успешни политики за отложено пенсиониране техният дял в общата работна сила може да се увеличи от 9% през 2023 г. до 14,2% през 2040 г. По този начин компаниите в ЕС имат шанс да..

публикувано на 16.10.24 в 10:45

Институциите декларират готовност за изборите на 27 октомври

Подготовката на парламентарните избори на 27 октомври навлиза във финалната си фаза. Ще успеят ли институциите да върнат доверието в изборния процес? Може ли МВР да гарантира честността на вота и да ограничи купуването на гласове? Подготвени ли са секционните избирателни комисии? Могат ли машините да манипулират изборните резултати? Отговорите..

публикувано на 15.10.24 в 13:59

Политическа стабилност искат българските общини

На 12 октомври отбелязахме Деня на българската община и на местното самоуправления. Как се справят общините и какви са проблеми и предизвикателствата, пред които са изправени в сегашната политическа нестабилност, отговорите потърсихме от кметове на общини от Северозапада.  Трудно се работи с политическа нестабилност, когато иман..

публикувано на 14.10.24 в 14:45

Село Винарово съхранява традициите и вярата в младите

Село Винарово ни посреща в хладното есенно утро, което след появата на слънчеви лъчи става все по-топло и приятно. Все още дърветата са със зелената си премяна, която тук-там се обагря в жълто.  Къщите се редят от двете страни на пътя красиви, горди и напети. Жителите на селото се славят със своето трудолюбие и спестовност. Пътували и..

публикувано на 11.10.24 в 12:00
Михаил Митев

Михаил Митев: На практика нищо не можем, а на теория много знаем

Приблизително половината от българските младежи се притесняват от финансови проблеми в бъдеще, а една четвърт - от неуспехи в кариерата.  Младежите са оптимисти, докато не се сблъскат с реалността при влизането на трудовия пазар, отчита проучване на "Тренд".  Произвеждаме ли тревожно поколение, притесняващо се за бъдещето си?  Дава ли..

публикувано на 10.10.24 в 10:00