Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да познаем качествения козунак

Снимка: Радио Видин

В средата на страстната седмица, на Велика сряда, започва и подготовката за празничната великденска трапеза. Част от нея са и козунаците. От Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите апелират към клиентите да четат внимателно етикетите, защото там е посочено дали за направата на традиционния сладкиш са ползвани бои и есенции. 

И тази година видинчани ще разчитат на магазинната мрежа за празника. 
"Пазарувам си от едно и също място- фурна в града, където ги правят много вкусни и аз им имам доверие ... Не умея да меся домашен козунак, защото това е специфична работа и майка ми го правеше преди години, но сега си купуваме" - бяха част от мненията на видинчани.
Валентин Горчев е собственик и управител на хранителен магазин в един от кварталите на Видин. От години той зарежда козунаци за своите клиенти от един и същи производител. Доволен е и твърди същото за купувачите. 
"Нямам рекламации до момента и клиентите са доволни. Спазвам традицията и тази година зареждам от един и същ видински производител, защото всички сме доволни от него."
Половината от потребителите ще си купят козунаци, които се правят от миксове, тъй като цената им е под и около 1 лев. Нормалната цена в момента е 2 лв. за 500 грама продукт, коментира за Радио ВИДИН председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Монтана Костадин Георгиев. 

"Няма основание за повишаване на цената на козунаците в момента. Може би от следващия месец ще има такова, на засега не трябва да има такова. За потребителите етикетите не са толкова ясни- има неща, които са изписани и обикновените хора не ги разбират. Агенцията по храните си върши работата и етиката на обслужването не е нарушена, според мен. Не би трябвало да има притеснение у потребителите, предвид и извършваните проверки, които се извършват ежемесечно. Шега с храната не трябва да има и подвеждане на клиентите- също" - каза Костадин Георгиев. Според него купувачите ще предпочетат качествените изделия, направени от истински яйца, масло и мляко. Проверките, които се извършват, допълнително допринасят за подобряване качеството на празничните великденски козунаци. 

За съжаление, съществуват производители, които се появяват кампанийно, за да оберат урожая от празниците и точно те принадлежат към сивия сектор. За това какво трябва да съдържа един козунак, разговаряхме с Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. 
"Козунакът трябва да съдържа бяло брашно, яйца или яйчен меланж, животинско или растително масло и захар. Това са основните продукти и понеже те не са със символични цени, е нормално ниският ценови клас на козунаците да поставя под съмнение тяхното качество. Най- важното е потребителите да търсят името на производителя на етикета на предлаганата стока. Имаме сериозно нарушение в повишение на цените в една голяма верига хранителни хипермаркети, която присъства във всички големи градове на страната, включително и във Видин. Търсете българските производители, които са идентифицирани, върху етикета на стоката" - посъветва Мариана Кукушева.

Потърсихме представители на двата големи хранителни хипермаркета във Видин, но оттам категорично отказаха всякакъв коментар без специално разрешение от централите на хранителните вериги. А цените на празничните козунаци, предлагани от тях варират от 1.50 до 5 лв. 
Ако пък все още не сте решили какъв козунак да си купите за Великден, ви предлагаме една интересна рецепта за домашно направен от Веска Лилова, която дълги години е живяла в Италия и ни разказа и за част от традициите, свързани с празника там. Чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Затягат контрола при шофьорските курсове

Нови мерки целят да затегнат контрола при шофьорските курсове. От средата на юли всички автошколи задължително използват GPS приложение при провеждането на курсовете и изпитите за шофьорска книжка. Чрез него може да се проследи цялото обучение - от записването в школа по кормуване, през плащането на такси, преминаването през теоретична и..

публикувано на 04.08.25 в 11:05

Опозицията подготвя вот на недоверие през септември

Всички опозиционни партии, с изключение на "Възраждане", ще внесат общ вот на недоверие през септември за провала във вътрешната сигурност.  Основната тема, която обединява партиите, е "завладяната държава", обясни Радостин Василев , лидерът на МЕЧ, основната партия инициатор на единен вот на недоверие срещу Тройната коалиция. "Разговаряме в..

публикувано на 31.07.25 в 10:00

Ще достигне ли Социалният план за климата до най-уязвимите българи?

България ще разпредели 5 млрд. лв. за подкрепа на енергийно и транспортно бедни домакинства и микропредприятия в периода 2026-2032 година. Тези домакинства се очаква да бъдат засегнати от въвеждането на новата схема за търговия с емисии (СТЕ 2) на ниво Европейски съюз. Новата схема за търговия с емисии ще постави цена върху емисиите на..

публикувано на 30.07.25 в 10:45

Горещо политическо лято

Градусът на политическото напрежение се покачи в средата на горещото лято и края на парламентарния сезон. Този път в ябълка на раздора се превърна Антикорупционната комисия . За закриването ѝ първо се обявиха от "Демократична България", след като по-рано този месец започна акция срещу излъчения от ПП-ДБ варненски кмет Благомир Коцев, която доведе до..

публикувано на 29.07.25 в 12:23

Ще станат ли продължителните екстремни температури новата реалност?

Свикнали сме да приемаме лятото като нещо нормално, но през последните години то все по-често идва с предупреждения - да не излизаме навън, да избягваме физическо натоварване, да внимаваме с възрастните хора и децата. Горещините вече не са просто неудобство - могат да бъдат сериозна заплаха. В разгара на лятото температурите неумолимо се покачват, а..

публикувано на 28.07.25 в 11:40

Село Плешивец - трудолюбиви хора и желание за по-добър живот

Екипът на радио Видин е в село Плешивец, община Ружинци, област Видин. К расиво селце, разположено в полупланински терен, с красиви и здрави къщи, големи дворове, чист и подреден площад. В селото работи уютен и много добре снабден магазин, в който местните хора могат да поседнат на приказка и да обсъдят това, което ги вълнува. Собствениците са..

публикувано на 25.07.25 в 12:50

"Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора..."

" Заклевам се пред нашето отечество България, че ще изпълнявам точно длъжността си ": крилатите думи на личността, която и до днес не спира да вълнува и да вдъхновява .  Преди 188 години е роден най-великият син на нашата страна .  Самоотвержен и горд, спокоен и неуморим, най-деятелният българин е емблемата на всичко онова, което..

публикувано на 24.07.25 в 10:00