Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще успее ли новата реформаторска общност при поредния си опит за обединение?!

Снимка: БГНЕС
В "Посоките на делника" гледната точка е на доц. Борислав Великов, председател на партия "Българска нова демокрация", на Иво Иванов от Движение България на гражданите и на Румен Йончев, председател на партия "Земеделски народен съюз". 


Нова широка коалиция за местните избори - РОД или "Реформаторско обединение за демокрация". В община Монтана поставиха основата на бъдещо широко обединение.


"Това, което трябва да се свърши е по-добре да започне отдолу и да върви евентуално нагоре. Важното е да можем да свършим нещо конкретно за хората. Особено за хората от нашия край, тъй като няма нужда от много статистически числа, за да се покаже, че и БВП спада, и демографски проблеми, и социални, изобщо тежко е положението при нас. Имахме и една среща в събота, посветена на развитието на регионите и там аз отново застъпих тази теза, че сигурно е хубаво да се мисли по време на председателството ни на Съвета на ЕС да се разширява Съюзът към Западните Балкани, ама е добре да се разшири преди това към Северозападна България, така метафорично казано. Тази теза ще я поддържам и занапред. Не бих отрекъл възможността в по-далечното бъдеще да има едно по-широко обединение с тези колеги, които изразиха своите мисли чрез един манифест за Европа. Мисля, че ние сме по-стойностната част от дясното пространство", коментира доц. Великов.  


"Тезата ми е, че това, което ще ни обедини е работата, а не говоренето и пазарлъците на червения килим. Радвам се, че се поде една такава инициатива, разбира се там, където хората искат. Мисля че на места, където ни обединяват местните проблеми, без да се слуша националното ръководство, е много лесно. Говоря за работно обединение. И обединение с тези хора, с които много дълго време сме били в един коловоз. Там, където е възможно заедно да излъчим инициативи, които да отстояваме, т.е. ние искаме да си говорим по места", подчерта Иво Иванов.


Земеделски народен съюз (ЗНС) ще търси обединението на политическите сили в центъра - това обеща в събота в Монтана на работно заседание на Изпълнителния съвет на партията председателят ѝ Румен Йончев. Той и заместникът му Явор Хайтов се срещнаха с областните ръководства в Северозападна България, за да сложат началото на подготовката за следващите избори, предаде сътрудникът ни Жоро Александров

"Активизираме се, защото политическата ситуация не е стабилна. Готвим се за следващите избори - европейски и местни, защото те не са чак толкова далече във времето. За нас са важни местните избори, тъй като може да сме извън парламента, но винаги сме имали присъствие в общинските съвети и в кметствата. Не сме безразлични към Северозапада, затова започваме от тук... Ще видим по време на европредседателството ни колко открити заседания ще има тук, в региона. Колко европейски лидери ще дойдат, за да видят как живеят хората във Видин, Монтана и Враца", каза не без ирония Йончев.


Лидерът на ЗНС Румен Йончев допълни, че в партията са си направили изводите от грешките, допуснати на последните парламентарни избори, които оставиха извън 44-о Народно събрание центристката партия. Йончев каза още, че за ЗНС е важна консолидацията в центъра, която не се е случила с формата Обединени патриоти, които били обединили не „центристките сили, а националистите“.


"Рано или късно на избирателя ще му омръзне от това противопоставяне на комунисти и антикомунисти, което наблюдаваме в момента в парламента. И когато това стане, ние ще трябва да сме готови. Процесите в Европа са такива - там избират не онзи, който е по-ляв или по-десен, а който знае как да управлява, така че хората да живеят по-добре“, допълни още Румен Йончев.



А дали ще успее новата реформаторска общност при поредния си опит за обединение, ще покажат бъдещите дни!



Още по темата за обединение дясно, център чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05
Яница Петкова

Яница Петкова: Фундаменталната промяна идва от обществото, не от елита

Близо 10 % е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния..

публикувано на 02.05.24 в 10:00

Мит ли е днес българското трудолюбие?

Денят на труда и международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света, това е и ден на международното работническо движение и на левите движения...

публикувано на 01.05.24 в 10:45

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59