Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имат ли полза младите хора от началното военно обучение

Подполковник Вангел Николов, началник на Военно окръжие- Видин
Снимка: Радио Видин

Преди повече от четвърт век началното военно обучение беше задължителен предмет в училище. Учеха ни как да поставяме противогази, запознаваха ни с различен тип оръжия и боеприпаси. Някъде през годините и това отпадна. Има ли нужда днес от подобен вид обучение на учениците, и как го приемат те?
Връщането на часовете по отбрана бе прието през 2012 година с промени в Закона за отбраната и въоръжените сили и беше мотивирано с отпадналата задължителна военна служба и необходимостта на младите от умения, свързани с отбраната на страната. Обучението днес се прави съвместно от класните ръководители и военнослужещи от военните окръжия или от цивилни по граждански договор. 
Специалната военна подготовка предлага теоретични знания по огнева, тактико-специална, свързочна и морска подготовка, оцеляване, топография, топогеодезия, ориентиране и общовойсково разузнаване. Основна роля при обезпечаването на часовете по начална военна подготовка имат служителите на военните окръжия в различните населени места на страната. 
"Вече пет години запознаваме учениците от девети и десети клас във видинските училища с тънкостите на военната подготовка", каза подполковник Вангел Николов, началник на Военно окръжие- Видин и допълни:
"Става въпрос за теоретични знания, които са залегнали в закона за въоръжените сили на Република България. Подготовката на учениците от девети и десети клас в област Видин е започнала през учебната 2013/2014 година. В момента такава подготовка се провежда в 18 училища на територията на областта. Те преминават тази задължителна военна подготовка в пет учебни часа, в рамките на часа на класния ръководител. Формата на подготовката е класно- урочна."
инж. Маруся Петрова, директор на ПТГ Васил Левски, ВидинУчениците от девети и десети клас във видинската Професионална техническа гимназия "Васил Левски" изучават по три часа месечно "Начална военна подготовка". Интересът не е голям, но има голяма полза за младежите и тяхното възпитание и оформянето на характера, каза директорката на училището инж. Маруся Петрова:
"...смятам, че това ще дисциплинира повече учениците, ще ги направи по-отговорни, ще формира у тях съзнание за участие в гражданска защита при по-масивни бедствия и аварии."
Попитахме и учениците от видинското училище как приемат военното обучение:
"Очаквам да науча какви действия могат да се предприемат при кризи и природни бедствия... Часовете са много интересни."
Видинчани са категорични, че има полза от началната военна подготовка на младите хора и са на мнение, че някогашните военни лагери не могат да бъдат възродени предвид състоянието на материалната база в отделните гарнизони и необходимите финансови средства за поддръжка на подобно начинание.
Идеята да има начално военно обучение набира все повече последователи във Враца. С коментар по темата се включи и сътрудникът ни Жоро Александров
"Родителите на сегашните тийнейджъри знаят добре какво означава това обучение, тъй като на техните години са разглобявали автомат „Калашников“ за норматив и са усвоявали какво значи строева подготовка и полево учение. Още повече, че сегашните осмо и деветокласници имат доста свободно време, което би могло да бъде уплътнено както някога - с лагери, на които да се учи и нещо полезно. Най-сериозният проблем пред обществото обаче си остава липсата на казарма, която пречи на юношите да станат истински мъже, казват родителите. В подкрепа на това мнение е подписка, изготвена преди 2 години в криводолските села. Тогава няколко десетки майки бяха направили искане до местен депутат, в което настояха за въвеждането на казарма, тъй като синовете им, прехвърлили 30-35 г. не можели да се оженят и се държали още за полите на майките си. Макар да звучи като виц, тази история е показателна и истинска, защото положението във врачанските села наистина е отчайващо, а младите хора, които не избягат към София или другите големи градове и пропуснат полета към чужбина, наистина нямат никакъв шанс да се справят със ситуацията без сериозна военна подготовка."
Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20