Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перспективно ли е професионалното образование в Северозапада

Снимка: Радио ВИДИН
Училищата, които предоставят професионално образование, са професионалните гимназии или бившите техникуми. Те са специализирани в технологиите, строителството, икономическите професии, хранително-вкусовата промишленост, модата. Повечето от тях провеждат 5 - годишен курс на обучение. Приемът в тях се осъществява след завършен 7 клас.

През новата учебна година във Врачанска област 63 на сто от осмокласниците ще учат в професионални гимназии, а  другите - 43 на сто, ще се обучават в гимназии с различни профили. Темата за професионалното образование фокусира общественото внимание и недоволство още в началото на годината, когато се формираше държавният план-прием, който предвиждаше седмокласниците да се насочват към изучаването в гимназиалния курс на професии, от които се нуждае местният бизнес. Данните показват, че някои нагласи са преодолени и в областта професионалното образование е мисия възможна.

"Записани в редовна форма на обучени са 1350 ученици, от които 853 или 63% в професионални паралелки, 42 са професиите и 10 са профилите, които ще се изучават от този випуск"
, обясни Галина Евденова, началник на Регионалното управление на образованието във Враца.  

Тази учебна година професията "готвач" остана сред най-атрактивните за учениците във Враца, показва проверка на кореспондента на БНР във Враца Ива Антонова.

"Обичам да готвя, влече ме тази специалност и мисля, че ще ми даде бъдеще занапред. Като завършиш, излизаш с професия, готвачи навсякъде се търсят. Дават ти и образование, и професия"
, обясниха учениците от паралелката по готварство.

Пример от професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство във Враца - там са избрали да подготвят своите ученици чрез дуалната форма на обучение. През тази учебна година учениците, избрали тази форма на професионално обучение влизат в предприятията, с които имат сключени договори и чрез работа ще усвояват избраната професия.

"Ученето чрез работа реално започва с трудови договори в 11 клас. 15 са учениците от професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство, които започват работа в реална работна среда по две от специалностите на професията "Техник-технолог" в хранително-вкусовата промишленост. 8 са в специалността по производство на месо, месни продукти и  риба, и 7 в специалност "Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия". И в двете специалности учениците са сключили договори с три от фирмите в бранша"
, каза областният управител на Враца Малина Николова.

Професионалната техническа гимназия (ПТГ) "Васил Левски" във Видин дели една сграда с филиала на Русенския университет "Ангел Кънчев". Така младежите с професионално образование от средното училище могат да продължат да се усъвършенстват нагоре, което е предимство. 

"Бъдещето е именно във връзката между техническите училища и техническите университети." Това каза на откриването на новата учебна година в професионалната гимназия заместник министърът на образованието и науката Таня Михайлова.
 
Най-голямото предизвикателство пред професионалното образование е да се възстанови доверието към него. Голямото му предимство е, че дава още една възможност на учениците, каза заместник министърът на образованието.

"Трябва да работим за промяна на обществените нагласи, защото дълги години професионалното образование се смяташе за образование, което по-скоро ограничава. Категорично, позицията на нашия кабинет е, че професионалното образование е даващото възможност на младите хора. Не противопоставяме образованието на профилирани и професионални паралелки, защото водещи са интересите и заложбите, които децата искат да развият. Това образование е краткият път за реализация на учениците, които завършват", обясни Таня Михайлова.

ПТГ "Васил Левски" предлага на учениците нова специалност- "Мехатроника", към която се наблюдава голям интерес, отчитат от учебното заведение. Тази специалност се осъществява с подкрепата на работодател. Тази година имат сформирани две паралелки в осми клас, а децата ще се учат в три направления: транспорт, компютри и сухо строителство, каза директорът на учебното заведение Маруся Петрова.

Маруся Петрова, директор на Професионалната техническа гимназия във Видин"Оказа се, че кадрите в автомобилостроенето и поддръжката на автомобили са много търсени и ценни за бизнеса в нашия град. От Камарата на работодателите получихме подкрепящо писмо, че трябва да открием такава паралелка. Професията е "Техник на транспортна техника", специалност "Автомобилна мехатроника", нова за нашия град. Стартира с 23-ма ученици. Общо в гимназията 167 са учениците в дневна форма на обучение, задочно имаме 62-ма, и 6 са в самостоятелна форма на обучение", обясни директорът.

Новата паралелка по автомобилна мехатроника ще привлича все повече ученици, смята преподавателят Божидар Милошевски, учител по специални предмети в специалност "Автомобили", но признава, че голяма част от завършващите възнамеряват да се реализират в чужбина.

"Много от завършващите в специалност "Строителство" смятат да заминат за чужбина да работят. Завършващите в сферата на автомобилостроенето пък искат да си отварят сервизи."

Оптимисти ли са в бъдещата си реализация след придобиване на професионална квалификация, дали ще се пробват да намерят работа в Северозапада, или ще погледнат към големия град, дали ще заминат извън пределите на страната ни - разговаряхме с ученици от професионалната гимназия във Видин и родители.

"Бях за малко в чужбина, ремонтирах коли и мотори, помагах, сега продължават да уча тази специалност... Ние, родителите, насочихме детето си към тази специалност с автомобилите, има интерес към колите и ще продължи да учи това... Плановете ми са да замина като завърша, да работя по специалността в сухо строителство."

 
Още по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Явор Кирилов: Цар Фердинанд превърна България от кална провинция в силна и модерна държава

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от съвременната ни..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Ще се случи ли исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то..

публикувано на 29.05.24 в 10:45

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45