Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Бъдеще за малкия бизнес у нас

Снимка: Шипков мармалад Детски спомен
326 000 малки и средни предприятия функционират в България, в тях работят около 75% от заетите в страната, повечето от тях обаче са в сферата на търговията. Това стана ясно по време на ежегодния форум за насърчаване на предприемачеството в България - Европейски ден на предприемача, който се проведе преди дни. Малките и средни компании у нас ще могат да се възползват от новата Програма на Българска банка за развитие по Плана "Юнкер" за индиректно финансиране на българския бизнес с подзаеми до 24 милиона лева.

Преди две години евродепутатът Владимир Уручев и "Джуниър Ачийвмънт" стартираха проекта "Предприемачи на бъдещето". Все повече млади хора проявяват интерес към теми като биоикономика, борба с измененията на климата, биологично земеделие и устойчиво производство на храни, технологични и социални иновации в земеделието и др. Крайната цел е да се постигне обществен консенсус, че обучението по предприемачество е необходим елемент от образователната програма на българските училища и университети, каза за Радио ВИДИН евродепутатът. Трябва да се преодолее лошата слава, която предприемачеството има в България, обясни Уручев. Той даде и пример за успешна учебна компания, която преработва цветовете от българската роза.

"Могат да се получат нещата, има добро разбиране предприемачеството да стане учебна дисциплина. Вероятно няма да е от задължителните, но без това не може. Когато родителите не са се занимавали с това, децата няма от кого да почерпят опит. Целта е по-бързо да преодолеем тази празнина, повече хора да поемат самостоятелно по пътя си..."
, обясни Уручев.

Регионалното сдружение на малкия и среден бизнес - Враца започва на 11 октомври изпълнението на проект „Програма BASE  - моят бизнес е моето бъдеще“.  Адресиран е към нуждата от създаване на предприемаческа култура, умения и практически знания у пълнолетни активни граждани, предимно от Северозападния район, които имат желание да започнат свой малък бизнес като лична житейска стратегия. Програмата е уникална по рода си, тъй като е създадена от малкия бизнес за малкия бизнес и за разлика от други подобни инициативи, разчита на частно, а не европейско финансиране. 

Откриването на обучителната програма по предприемачество ще се проведе на 11 октомври, в четвъртък, от 14 ч. /в новооткрит хотел “Лева” във Враца, който ще бъде и домакин на лекциите, част от програмата, както и на неформалните срещи на бъдещите предприемачи/. На церемонията се очаква да присъстват официални гости, членове на сдружението, участниците в BASE, партньори и медии. Ще се постави акцент върху навременното стартиране на проекти като BASE, стимулирането на малкия и средния бизнес в региона, създаването на нови устойчиви бизнеси, подкрепата за развитие на предприемаческия дух и вярата в потенциала на България.

СнимкаСрещаме ви с едни истински предприемачи, които с цената на всичко решават да пробият в хранителния бранш. Производството им е уникално по рода си, защото припомня старите вкусове от едно време, а амбицията им е да наложат на световния пазар напитка от шипки. Малката фирма на Даниела Василева от Враца е специализирана в преработката на шипки. Фирмата е основана през 2012 г. от семейство Василеви.

"Идеята за създаването на малко цехче за производство на истински шипков мармалад се ражда спонтанно, когато семейството реши,че българският пазар се нуждае от качествения и отдавна забравен вкус на мармалада от нашето детство. Асортиментът включва шипков мармалад, нектар и пюре от бодливия плод. Новостите, които съвсем скоро ще се появят на пазара са шипковото масло и дори напитка- сайдер от шипки. Възвърнахме българския продукт на пазара, предлагаме само качествени неща. Създадохме фирмата преди 6 години по европейски проект със субсидии", обясни Даниела Василева.

Малкият преработвателен цех се намира във врачанското село Паволче. Справят се със собствени сили в производството, за брането на плодовете търсят помощници и изкупуват набраното.  

Георги Василев е другият съдружник в семейната компания. Негова е идеята скоро да наложи на българския и световния пазар нова напитка- сайдер от шипки. Смелата идея на учителя по професия му дошла от старите рецепти за натурално пенливо вино. Предвиждат още да произвеждат и брашно от семената на шипката.

"Върнахме на пазара пюрето от шипка, което изчезна с годините. Следващата ми идея е за вино от шипки, самърсбито което толкова се харесва, сайдерът, подобно ще бъде. Рецептата е от поколения, на шестия ден се прекратява процесът, изваждат се шипките. Естествено пенливо е, няма нищо изкуствено в десертното вино. Ще изкараме на пазара и масло от шипки, за кожни проблеми и добра хидратация. От брашното пък стават невероятни сладки с всички полезни минерали и витамини от плода. Проектът ни е за производство на консерви, но за сега се фокусираме само върху шипката"
, обясни Василев. А на въпроса как оцелява малкият бизнес в Северозапада, отговорът е - с високо качество и грижа за всеки клиент.
 
Още по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Село Разград

Село Разград възстановява читалищните традиции

Екипът на Радио Видин гостува в село Разград, община Вълчедръм. С познатия ни град Разград са общи не само имената, но и историята на двете населени места. По време на османското робство мигриращо българско население от град Разград се установява да живее в махала Разград, непосредствено до съществуващото тогава село Крумово- основано около 1764..

публикувано на 31.10.25 в 12:00

Успяваме ли да заделим бели пари за черни дни?

75% от българите нямат спестявания, а 25% от пълнолетните българи, или малко над 1,4 млн. души, спестяват, показва проучване на Изследователски център "Тренд", направено по поръчка на ЕКИП (Експертния клуб за икономика и политика ). Въпреки това, през последната една година се наблюдава чувствително увеличение на броя на спестовните българи - 170..

публикувано на 30.10.25 в 12:16

Ще ни осигури ли финансова стабилност бюджет 2026?

До края на тази седмица бюджетът на страната ни за следващата година трябва да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание. Това стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов , който заяви, че в бюджета за догодина не е предвидено увеличение на налози.  Няма да има увеличение на данъци през 2026 година. Планира се увеличение на..

публикувано на 29.10.25 в 10:45

Ще има ли кой да работи в Северозапада?

България продължава да се изправя пред сериозни демографски и трудови предизвикателства - населението на страната е намаляло с близо 2,5 млн. души за последните 40 години , показват данните на НСИ. Негативните процеси са най-видими и тревожни в изоставащите региони, като Северозападния. Проблемът бе дискутиран по време на форума "Европа е с мен" -..

публикувано на 28.10.25 в 09:34

Йорданка Ценова: Ролята на учителя е да покаже на децата, че техният интелект е по-важен от изкуствения

С навлизането на изкуствения интелект на пазара на труда някои професии ще бъдат застрашени. Една от тях е графичен дизайнер. Защото изкуственият интелект вече генерира картини и видеа, които са с много добро качество, смята Йорданка Ценова - заместник-директор по учебната дейност в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"- Видин: "Друга професия,..

публикувано на 27.10.25 в 15:11

Камелия Лозанова: Изкуственият интелект е неизбежен и ще ни бъде полезен

Доста страхове се насаждат във връзка с изкуствения интелект, смята Камелия Лозанова- председател на Управителния съвет на Агенция за регионално развитие и бизнес център /АРРБЦ/- Видин.  "Засега Chat GPT е познат, но това съвсем не е онова, което е истинският изкуствен интелект и за който вече се правят форуми и се коментира неговото бъдещо..

публикувано на 27.10.25 в 14:56

Александра Рачева: Въздействието на изкуствения интелект не е замяна, а по-скоро трансформиране на работни места

Изкуственият интелект се очаква да донесе както значителни рискове, така и огромни възможности за пазара на труда. Влиянието му ще е дълбоко и ще засегне почти всички сектори, като се променят нуждите от умения и работни места.   Основните притеснения са свързани със замяната на човешкия труд и увеличеното неравенство, посочи в "Посоките на..

публикувано на 27.10.25 в 14:06