Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След градушка- задължително пръскане с бордолезов разтвор

Дъждът с по-малко слънце не пречи на лозята

Снимка: Радио ВИДИН


2019 -та е поредна интересна година за селскостопанските култури. След меката и безснежна зима дойде и нетипична пролет, със сняг. Началото на юни- дъжд, слънце, мъгли, градушки- от всичко има. Как обаче това се отразява на лозята- темата киментираме с Красимира Владимирова, главен асистент  по лозарство. 

"На този етап всекидневният дъжд не пречи на лозите, даже напротив, стига обаче да не се повишат изведнъж температурите- това би било подходящо условие за развитие на гъбните болести. Въпреки това, не трябва да сме егоисти- защото ако ние не искаме дъжд, то растенията си искат своето." 

През последните дни обаче сме свидетели и на бури, и на унищожителни градушки. Какво да направим при градушка?

"Има една лозарска дефиниция, че ранната градушка уврежда растението, късната градушка уврежда реколтата. Само по себе си растението сега попаднало под някакви удари на ледени късове е много по-уязвимо, отколкото когато леторастите са достатъчно големи, пръчката е достатъчно узряла. Тогава ни отива реколтата, но растението се запазва. Сега при по-малката дължина на леторастите пораженията върху самите зелени части на растенията са много по-фатални... При градушка има правило- в рамките на първите 24 до 48  часа трябва да се реагира с бордолезов разтвор- той дезинфекцира самото растение и калцира раните, нанесени от ледените късове." 

Каквито и промени да настъпват, каквито и нови препарати да се препоръчват за справяне с новите болести, които се появяват, синият камък и бордолезовият разтвор си остават универсалното лекарство за наранени от градушка растения, включително и лози. Има и механичен начин за предпазване на масивите- мрежи. Според Красимира Владимирова, те са добра инвестиция, която с годините се изплаща. Тя съветва при първа възможност, след края на дъждовете, да се проведе растителна защита, за да се предпазят растенията от гъбни болести. Заедно с това, на по-старите насаждения се прави и филизене- то е една от най-важните операции от зелените резитби, с които се регулира растежът и плододаването на лозите. 

Благоприятен юни за селскостопанска дейност- и откъм температури, и откъм валежи. Повечето валежи, обаче, изискват и повече растителнозащитни мероприятия. Какво още да очакваме през юни- чуйте агропрогнозата от Леночка Ангелова-  директор на метеорологичната станция в Монтана.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03