Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вместо букети, гостите направиха дарение

Младоженци дариха средства за Йоско от Видин

3
Снимка: ОУ "Иван Вазов"


Младоженци от Видин дариха средства от сватбата си за лечението на болно дете. Те са от Видин, живеят и работят в София, но са избрали родния Видин за доброто си дело. 

Венеция и Владимир Тодорови са младите хора, които преди седмица си казаха "да" и станаха семейство. Ден след тържеството направиха своя първи съвместен благороден жест- дариха събраните средства за кампанията "Да върнем усмивката на Йоско!". Предварително го бяхме обмислили, но видяхме публикация за Йоско в Радио Видин и така взехме окончателно решение, сподели Венеция:

"Искахме нашият съвместен живот да стартира с едно добро дело. Искахме да помогнем на някого и затова решихме да заменим традицията с подаряване на букети с една по-достойна постъпка. Това беше и благородната кауза, на която всички наши роднини и приятели откликнаха. С общи усилия успяхме да съберем една сума, с която  да помогнем за лечението на Йоско... За него има кампания в града, но тя няма гласност извън Видин. За това дете събират пари родителите, децата и учителите, които се отказват от цветя в края и в началото на учебната година. Сумата за семейството е непосилна... Когато разбрахме всичко това, бяхме убедени, че това е нашата кауза."

СнимкаЙосиф Цветанов е ученик във видинското училище "Иван Вазов", затова и младите хора се свързват с директорката Пролетка Цветкова. Венеция е категорична, че не търси популярност, просто иска примерът им да бъде последван: 

"Срещнахме се, взехме дарителската сметка. Не сме искали гласност на всичко това, нашата цел е единствено и само да помогнем. Тя ни помоли за снимка и ние се съгласихме, само за да можем да дадем пример и на други хора, да го последват и да съберем парите за това дете- за неговото лечение или поне за облекчаване на болките, които изпитва."

Йоско сега е на 11 години и е в четвърти клас. Страда от прогресивна мускулна дистрофия. Заболяването не е лечимо, но е възможно подобрение. От следващата учебна година вероятно ще трябва да остане у дома. Сега, за да стигне до автобуса, който да го откара до училище, майката - Мая Костова, го носи на ръце от четвъртия етаж, защото в блока няма асансьор, но признава, че скоро няма да може да се справя сама. Йоско се бори, но все по-рядко се усмихва:

"Бихме искали да се срещнем с детето. Бихме му пожелали усмивката на останалите деца, защото в момента с болките които изпитва, усмивката все по-рядко озарява лицето му... Надяваме се всички хора да дарят, защото за него времето е важно."

За случаи като на Йоско в България не се прилага терапия. Затова семейството му събира средства за клиника в чужбина. Разговаряли са със специалист в Истанбул, Турция, за трансплантиране на стволови клетки. Сумата, която първоначално е необходима, е 15 500 евро, но за близките на Йоско е непосилна. От "Фонда за лечение на деца" отказват да поемат разход в друга държава, защото заболяването на Йоско е нелечимо. За лечението на сина си Мая Костова е открила банкова сметка. 

В училище "Иван Вазов" са събрани 4 100 лева за Йоско. Малка сума дариха и ученици от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров". Деца от 4 до 7-годишна възраст от футболен клуб "Пегас Спорт" играха благотворително футбол. 

А преди седмица, вместо цветя, гостите на сватбата на Венеция и Владимир Тодорови от Видин събраха 1020 лева. С тази сума младото семейство се включи в кампанията "Да върнем усмивката на Йоско!". Без да търси известност, с надеждата, че и други хора ще направят същото-всеки според възможностите си, с надеждата, че Йоско ще върне детството си. 

"Сърдечно благодарим на Венеция и Владимир Тодорови, прекрасни млади хора, които на 21 юни си казаха заветното „ДА“ и станаха семейство. В този незабравим и щастлив за тях ден те помолиха своите гости вместо цветя, да направят дарение за Йоско. Със сумата от 1020 лв. те се включиха в кампанията "Да върнем усмивката на Йоско!". Вярваме, че с млади хора като тях България има бъдеще!"- написаха на Фейсбук страницата си ОУ "Иван Вазов"- Видин. 


Банковата сметка е в Първа инвестиционна банка, на името на Йосиф Станимиров Цветанов: 

IBAN: BG95FINV91501317303133


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Увеличава ли се интересът към настолните игри?

Настолните игри преживяват ренесанс през последните години, завладявайки вниманието на хора от всички възрасти и социални прослойки. Те са се превърнали в популярна форма на забавление, специализация и обучение.  Този тип игри има дълга история, която започва още в древността. Игрите, като шаха например, са съществували още преди хиляди..

публикувано на 27.06.24 в 10:45

Млади таланти от Ново село представят дебютна изложба във Видин

Талантливи художнички от училище "Св. св. Кирил и Методий" във видинското село Ново село ще представят съвместната си изложба, озаглавена "Талант в цветове и багри" във Видин днес, 27 юни. Идеята за експозицията се заражда, след като възпитаниците на клуб "Арт ателие" в учебното заведение напредват бързо и доразвиват вече заложения си талант към..

обновено на 27.06.24 в 10:38

Видин и Козлодуй ще отбележат 145 години от създаването на Военноморските сили

Военноморските сили на България отбелязват 145 години от тяхното формиране, както и 140 години от създаването на представителния им духов оркестър.   Честванията започват днес, 27 юни, от Видин. Повече за отбелязването на годишнината в града разказа за Радио ВИДИН началник на щаба на Военноморските сили Ваньо Мусински : "Видин е по Дунава,..

обновено на 27.06.24 в 10:34

Емоции от света на киното в концерта на танцова школа "Swing" във Видин

Превъплъщаване в различни персонажи от любими филми, разказване на истории и предаване на емоции чрез танци - това ще покажат днес, 27 юни, малките грации от видинската школа за модерен балет "Swing" . Подготвени са впечатляващи хореографии, съчетаващи класически и модерни танцови техники и всичко това, съпроводено от музика от любими на малки и..

обновено на 27.06.24 в 10:31

Започват проявите за празника на Белоградчик

Проявите за традиционния панаир в Белоградчик започват от днес, 27 юни. Тази година той ще продължи четири дни, до 30 юни.  "Подготвили сме богата и разнообразна програма", каза за Радио ВИДИН кметът Боян Минков.  Спектакли, концерти и изложби ще радват посетителите. Официалното откриване на панаира ще е на 29 юни, когато е и празникът..

публикувано на 27.06.24 в 09:00

В "Музикална зона" на 27 юни 2024 слушаме Джон Лорд с албума му Boom Of The Tingling Strings 2008

Композиционната техника на Джон Лорд е изключително дълбока. Невероятно е как един рок музикант създава чисто класическа музика на твърде високо ниво. Слушаме едноименния Концерт за пиано и оркестър Boom Of The Tingling Strings и Сюитата за струнен оркестър Disquises. И двете произведения са уникални в модерната класическа литература. Насладете се..

публикувано на 27.06.24 в 09:00

С грижа за зеленчуковата градина в летните горещини

С настъпването на летните горещини растенията се нуждаят от повече грижи. Заради жаркото слънце все по-голяма е необходимостта от поливане. Кога и колко да поливаме и как още да се погрижим за зеленчуковата градина- съветите в "Земята, която ни храни" са от агронома Янислав Цветанов: " В горещините е добре да има засенчващи мрежи , но да не са..

публикувано на 26.06.24 в 13:49