Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работливи ли са младите хора в България

Снимка: БГНЕС

Преди дни излезе поредната статистика, според която у нас неработещите млади хора са 22%, докато в Европа те са средно 12%. Разликата е доста сериозна. Унизителна ли е работата и безсмислено ли е учението, според тях? 

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че ако през 70-те един млад човек не работи, би умрял от глад, то днес сравнително безоблачното му "съществуване на търтей" е абсолютно възможно. Факт е, че основният проблем с безработицата е специфичен за по-малките населени места. Ето защо буди недоумение липсата на желание на младите и способни хора от тези региони да се възползват от възможностите, които им се предлагат. Според официалната статистика на Евростат всеки шести младеж между 20 и 34 година не е работил или учил през 2018 година. Това прави армия на безработните от около 1 500 000 души, коментира Жоро Александров:

"У нас младежите и девойките са на едно от първите места в ЕС - всеки пети млад човек нито учи, нито работи. Повече от България са нехранимайковците в Италия- 28.9% и Гърция- 26.8%. На другия полюс са в Швеция, Холандия, Люксембург и Малта, където всеки 10 млад човек не е заинтересован. По данни от трудовата борса във Враца броят на безработните младежи в общините Враца и Криводол през май е бил 301. Без постоянни доходи са младежите без специалност. Едва 18 млади предприемачи са подписали договори по процедурата "Насърчаване на предприемачеството". Бенефициенти са нови фирми, които ще изпълняват дейност на територията на община Враца."- допълни Жоро Александров.

Защо за младите е унизително да работиш, а да учиш е безсмислено? Много младежи след завършването на средното си образование решават да се реализират самостоятелно, като голяма част от тях вземат абсолютно самостоятелно своите решения. Някои се плашат от това да променят своето местоживеене, а други пък се впускат в приключения и предизвикателства, които им предлагат по- големите градове на страната или чужбина. Има и такива, които избират родните си места и въпреки сравнително по- ниските трудови възнаграждения остават да живеят там където са техните семейства. Александър Венциславов е млад човек от Видин, който се занимава с музика и днес свири в рок група. Опитал е предизвикателствата на столицата преди година, но отново е решил да се завърне в родния си град Видин.

"На 24 години съм и свиря като бас китарист и вокал в една местна група. Ако си дадеш година почивка, след завършването е едно, но ако в продължение на няколко години не си открил пътя си, не е правилно и трябва да поработиш над това нещо"- смята Александър Венциславов

Днес много млади хора са нискоквалифицирани и като такива могат да полагат само нискоквалифициран труд. У нас, а и навсякъде, той е по- нископлатен. Те обаче очакват да взимат като бармани, шофьори и общи работници толкова, колкото взима един програмист, инженер или енергитик. Срещу тези свои претенции те нямат какво да предложат, но въпреки това не виждат в позицията си нищо нелогично или смущаващо. Сами са избрали да бъдат нискоквалифицирани, но настояват, че държавата им е длъжна да им осигури стандарт като на хората, инвестирали в себе си години усилия. Потърсихме за коментар Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение за малък и среден бизнес в България:

"Рано или късно младите се сблъскват фронтално с реалността на пазара на труда. Ако те наистина искат да имат по- високи доходи, не е трудно това да се случи ... Този процес се наблюдава и то особено в по-малките населени места"- каза Елеонора Негулова и допълни:

"У родителите съществува т.нар. "синдром на приетата вина". Когато тези родители са взели решението да работят навън и много от тях не е ясно дали и кога ще се върнат обратно тук, по този начин те смятат, че компенсаторно покриват своето чувство за вина пред децата си."

Допълнителен стимул за философията "няма да им работя за 600 лева" е фактът, че те продължават да бъдат издържани от родителите си. Много са случаите на емигрирали майки и бащи, които пращат пари на своите 25- 30 годишни "деца" и в това "децата" отново не виждат нищо смущаващо. Разговарях с Кирил Коцев, активен млад човек от Лом, който в момента живее и работи в родния си град:

"В Лом живея вече 10 години, след като се прибрах отново и смея да кажа, че имам познати, които не са работили и един час на трудов договор. И понеже вече няма накъде, тези хора предприемат някакъв вариант да емигрират"- сподели Кирил Коцев.

Ощетена ли е в крайна сметка днес българската икономика от този проблем? Вероятно всички ние бъркаме някъде във възпитанието на новите поколения, но при всички положения този феномен вреди сериозно на всички замесени в него. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05