Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Началникът на Неврологията във Видин твърдо решен да напусне болницата

Не мога да се нарека изнудвач, казва д-р Ангел Петров

Снимка: Радио Видин


За първи път след подаването на предизвестията на 5-има лекари от Неврологично отделение на Видинската болница, един от тях- началникът на отделението д-р Ангел Петров, реши да говори- за причините и желанието им да напуснат болницата, за условията на труд и заплащането. 

Към днешна дата - между изпълнителният директорът на болницата д-р Цветан Василев и лекарите в Неврологията е имало една единствена среща, проведена на 1 август, с всеки лекар поотделно. Същия ден в интервю за местна кабелна телевизия директорът на болницата определя исканията на медиците като "изнудване". Силно афектиран от тази квалификация ни потърси началникът на Неврологично отделение в МБАЛ "Св. Петка" Видин д-р Ангел Петров:

"Афектира ме това, че в това интервю д-р Василев използва думи, които не отговарят на действителността и на разговорите и срещите, които проведохме. Затова съм дошъл тук, да запозная гражданите на област Видин с истинската причина за нашето подаване на заявленията за прекратяването на трудовите ни договори. От началото на годината ние (лекарите от Неврологично отделение) искахме да иницираме среща с директора на болницата, но той постоянно я отлагаше... На подаден рапорт, мой, в началото на юли до ръководството на болницата, че искам да ми бъде изготвен служебен график за месец август, поради това, че не желаем да даваме повече по 250-300 часа разположения на месец, след около една седмица бяхме поканени на среща. На срещата му зададохме 3 въпроса, от които: не можем да даваме и не желаем повече, изморени сме, разположения по 250-300 часа разположения месечно; за кадровия състав, че е намалял. От декември месец сме с една колежка, която напусна, по-малко. Затова се увеличиха и часовете на разположенията. Откакто напусна колежката, аз съм водил разговор с друга колежка, която желае да постъпи и работи в нашето отделение. Споменавал съм му, но той категорично ме е отрязвал. Каза, че не може да бъде преместена, защото се оголват и кадрите, и в това отделение.... И последното, ние поискахме като допълнително материално стимулиране да ни се дадат 10% от парите, които изкарваме, нашето отделение за месеца, което е около 60 000 лева или това са 6 000 лева, разпределени равномерно на целия персонал в отделението. Говоря за медицински сестри и доктори, като заплащане, това прави малко под заплатите на няколко отделения, забележете 3 отделения, които не могат да направят 100 000 лева, трите отделения оборот на месец. При което той ни каза, че това е невъзможно. Докторите си бяхме написали предварително молбите и му съобщихме, че отиваме да си ги подадем в канцеларията с предизвестия. След което той ни каза "Довиждане"."

От подаването на заявленията за напускане директорът на болницата не е провеждал срещи с лекарите в оставка, до 1 август, когато е извикал медиците поотделно в кабинета си, разказа още д-р Петров:
"Аз бях последния, втора смяна, и ме извика в 16:30, като ми зададе въпроса: "Сигурен ли си, че напускаш?". Аз му казах: "Вие разрешихте ли поне един от тези 3 въпроса, зададени на срещата, а именно: за разположението, за кадрите и за допълнителното материално стимулиране." Той каза, че не е и аз му казах, че е безпредметно повече да водим разговори, и че съм сигурен, че напускам, за жалост, Неврологично отделение."

Според информация на д-р Петров единият от лекарите от неговото отделение е оттеглил предизвестието си. А самия той е склонен да плати обезщетение от две брутни работни заплати, тъй като неговото предизвестие е с 3- месечен срок, за да може да напусне заедно със своите колеги на 19 август. Ако Неврологично отделение остане без лекари специалисти, а според медицинските стандарти са необходими поне двама лекари със специалност, д-р Петров допуска, че е възможно да дойдат неврологични екипи от софийски клиники:
"Нека да заповядат, аз ще бъда щастлив да видят как се минава няколко години подред сам лекар първа смяна - визитация, да прави консултации, да изписва болни, същевременно да приема болни от спешно приемно или от другите колеги от поликлиниките, срещу това заплащане, разбира се."

Д-р Петров се чувства омерзен от случващото се:
"При това, което ви съобщих като наши искания - 10% от това, което сме заработили, че не достига пак заплатите в някои от отделенията в МБАЛ "Св. Петка", не мога да се нарека изнудвач..."

Потърсихме за коментар директора на болницата д-р Цветан Василев. За краткото време, в което успяхме да говорим преди да ни затвори телефона, д-р Василев потвърди, че се чувства изнудван, а на наш въпрос защо приема искането за нормални условия на труд и заплащане за изнудване, д-р Василев отговори, че това са си наши тълкувания и прекъсна връзката. 

Няма да коментираме явното нежелание на д-р Василев за какъвто и да е диалог с журналисти от Радио Видин, няма да коментираме и доколко това е професионално, но държим да подчертаем, че като обществена медия, Радио Видин е очите и ушите на жителите на областите Видин, Враца и Монтана. А конкретно живеещите във Видинска област имат право да знаят какво се случва с единствената им областна болница. 
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Проф. Георги Рачев

Проф. Георги Рачев: Колкото по-топла е атмосферата, толкова по-обилни са валежите

Климатът не е постоянно явление. Той е непрекъснато променящо се във времето и пространството природно явление. Ние сме в период на увеличаване на температурите в глобален мащаб. В това отношение България, Балканския полуостров и Европа не правят изключение, заяви климатологът проф. Георги Рачев. "И оттук всеки си прави изводи, които са му..

публикувано на 10.10.24 в 15:59

Еколог от Мездра маркира екопътеки

Борислав Леонкев е добре познат турист, треньор по планинарство, секретар на туристическото дружество в Мездра допреди 1997 година. И сега продължава да организира преходи, а от 2021 година маркира пътеки. Иска да свърже всички селища в община Мездра. "Имам около 20 пътеки готови- просичане, маркиране и ще правя един кръг, както е Ел..

публикувано на 10.10.24 в 15:55

Нов живот за стари дървета в Крайдунавския парк във Видин

Днес говорим за добрия пример или както се казва - как от нищо можем да направим нещо. Поводът за това са две изсъхнали дървета в Крайдунавския парк на Видин , в района на Художествената галерия. Каква е тяхната история ни разказва Емилиян Евтимов , директор на Общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство": "В първото каре до..

публикувано на 10.10.24 в 14:27

Държавен архив-Видин отбелязва Деня на архивиста с изложба и почетен знак за Светлана Кръстева

"В Държавен архив Видин се осъществява подбор, комплектуване, регистриране, обработване, съхраняване и предоставяне за използване на определените за постоянно запазване документи, както и научно-методическото ръководство и контрол на организацията на работата с документите в деловодствата и учрежденските архиви, тяхното опазване и използване." Това..

публикувано на 10.10.24 в 13:30

В "Музикална зона" на 10 октомври 2024 слушаме Джузепе Верди

На 10 октомври се навършват 211 г. от рождението на италианския оперен композитор Джузепе Верди.  И до ден днешен музикално-сценичните му произведения са неизменна част от оперния репертоар, като повечето от тях се превръщат в шедьоври. Звучат арии и номера из оперите "Травиата", "Риголето", "Аида", "Набуко", "Дон Карлос", "Трубадур"...

публикувано на 10.10.24 в 09:00

Борислав Вълов – актьорът от Монтана, който покорява сцената и социалните мрежи

Днес ви срещам с Борислав Вълов , актьор и инфлуенсър от Монтана, по-известен в социалните мрежи като Ей Бо . Борислав е горд със своите корени от Северозападния край, като смята, че те са важна част от идентичността му и оказват влияние върху неговия характер. Завършил е природо-математическата гимназия в Монтана, но пътят му го отвежда..

публикувано на 09.10.24 в 17:30
Лъчезар Ошавков, художник

Документален филм разказва за родения във Видин художник Лъчезар Ошавков

Документален филм за музикалния период на големия български художник, роден във Видин и творящ в Париж, Лъчезар Ошавков , бе представен наскоро в София. Прожекцията на "Имало едно време в Париж" бе по повод завръщането на твореца в България и представянето на изложбата "70 години живопис". В документалната лента, редом с Лъчезар Ошавков,..

публикувано на 09.10.24 в 14:00