Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подранилата Коледа...

Снимка: Радио ВИДИН

"Чума е- не ни е споходило нещо хубаво", с тези думи премиерът Бойко Борисов се опита да убеди кметове и протестиращи в Пазарджик за необходимостта от крайните мерки за справяне с Африканската чума по свинете и обяви компенсации в размер на 300 лева за домашните стопани на свине тип "заден двор".

Заради констатираните огнища на заболяването и в трите области в Северозападна България бяха въведени крути мерки. В 20- километровите зони около промишлените свинеферми е разпоредено стопаните да умъртвят прасетата в личните си стопанства. Мярката не бе приета еднозначно от хората, а в Монтана дори излязоха на протест.

"Безпрецедентната криза в животновъдството в България е породена от липсата на каквито и да са превантивни мерки от страна на правителството за спиране на болестта Африканска чума", каза във Видин народният представител от БСП Филип Попов и поиска оставките на министъра на земеделието и на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните.

"Мерките, които държавата взима за ограничаване на заболяването, не са адекватни. Дотук се стигна и защото бе разбита системата на ветеринарната медицина в България", заяви и депутатът Цветан Топчиев, който е ветеринарен лекар. Според него разпратените до кметовете в региона писма за умъртвяването на отглежданите в личните стопанства свине не са легитимни, защото не отговарят на законодателството в България. Той обаче призова стопаните да се съобразят с наложените мерки заради сериозността на заболяването.

33 огнища са доказани до момента при домашни свине в страната, 35 са случаите на открити заразени диви прасета, сочи справката на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Последният случай в северозападния регион е от димовското село Бела, където е открит труп на дива свиня.

Според председателя на политическа партия "Възраждане" Костадин Костадинов обаче властта не е доказала по безспорен начин наличието на болестта в България:

"Поискахме от БАБХ да се направи изследване на замърсени, според тях с вируса на африканската чума, проби, които да бъдат изпратени в независима референтна лаборатория в чужбина, като щяхме да платим ние разноските. Държавата обаче отказа. Нито българското законодателство, нито европейското законодателство предвиждат такова нещо, като превантивно убиване на здрави животни. Откъде е дошла тази зараза? Миналата година направиха многокилометрова ограда по границата с Румъния. За това нещо бяха похарчени 1 млн. лева. Още миналата година оградата в по-голямата си част рухна, а в момента почти не съществува. Става въпрос за злоупотреба с държавни пари, за която трябва да има понесена наказателна отговорност. След всички действия на правителството, аз не съм сигурен, че в България има Африканска чума по свинете. Призовавам хората да не допускат представители на властта да влизат в техните дворове и къщи. Те могат да влязат само, ако имат заповед, разписана от съдия. Който се чувства застрашен неправомерно за имуществото си, нека ни потърси- ние ще му осигурим абсолютно безплатна адвокатска помощ."

Според Костадин Костадинов разпоредбите да се избиват домашно отглежданите свине в България не са продиктувани от обективни обстоятелства.

"Основният мотив да се прави всичко това е за да се обезлюдят определени територии на страната- селските територии. Така се случи миналата година, след като бяха убити в 11 села овцете и козите на хората. Там населението намаля с 20-30%, защото хората си продадоха къщите и напуснаха. Така се убива поминъкът на част от българското население, което преживява по този начин. Обади ни се жена от Борован, която плаче и каза, че има три свине майки, прасенцата продават и с това живее, защото и двамата с мъжа ѝ са безработни. Срещу нашия народ, срещу нашата държава има целенасочено провеждан план за унищожаване."

Днес министърът на земеделието Десислава Танева е в Брюксел, за да се срещне с европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните. Тема на разговора са мерките за борба с африканската чума по свинете. Танева ще запознае еврокомисаря с взетите до моменти мерки. Очаква се да бъдат обсъдени и начините за компенсация на малки и големи стопани, загубили животните си заради заразата.

Мерките, които се прилагат в момента, са тежки, но наложителни, заяви министърът на земеделието. Тя призова стопаните да бъдат по-съпричастни към обстановката и да не се поддават на провокации и конспиративни теории.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45