Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои преувеличават повече- ловците или рибарите?

2
Снимка: БГНЕС

Днес е официален празник на българските ловци и риболовци. За първи път се чества през 2007 г. На този ден през 1898 г. се провежда учредителен конгрес на ловците в страната и е съставено Централно ловно дружество "Сокол", което по-късно в годините, след редица трансформации, е преименувано на Национално ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България". Всеки знае, че и ловците, и риболовците обичат да преувеличават за улова, който са хванали. Винаги съм се чудел обаче, кои преувеличават повече. Затова реших да почерпя информация "от извора". 

Николай Николов е любител на риболова. Къде предпочита да ходи за риба и кой е най-големият му улов? 

"По принцип, предпочитам да ходя по язовирите и не съм голям фен на реките, но и на речен риболов ходя. Да не преувеличавам, но около 5 килограма Бял Амур е най-големият ми улов. Аз съм от модерните риболовци, които си носят всякакви уреди за измерване и мога да кажа за улова си с точност. Преувеличаването, мисля, че е демоде и се използва при по възрастното поколение. Има различни видове рибари. Тези, които практикуват спортен риболов, и тези които ловят риба, за да се прехранват. При спортния риболов няма много място за преувеличаване, тъй като в повечето случаи уловът е документиран със снимков материал."

Според Николай рибарите преувеличават повече от ловците. А какво мисли по въпроса един любител на лова ще научим от Румен Николов, който е ловец от 24 години. Решава да се занимава с лов, заради любовта си към природата и към оръжията:

"Първият ми лов е бил, когато съм бил 5- 6-годишен. Мой роднина работеше в тогавашния Ловно-рибарски съюз, като охрана на Ловния парк. Давайки ми да се докосна до оръжието, ми е разпалил ловните страсти. С първите ми изстрели уцелих кюнеца на печката в стаята. Ловът изисква дисциплина и самосъзнание, да знаеш, че ти, държейки оръжие, можеш да отнемеш живот. За това кои преувеличават повече, мога да разкажа една история: Двама рибари се срещнали и  единият казва, че онзи ден хванал много голяма риба, като показал върху ръката си, че е над един метър дълга. Другият казал: Аз хванах една петромаксова лампа и тя свети. Е как така свети, питал първия, а втория му отговорил- ако намалиш малко от рибата, аз ще угася лампата.  Весело е да си ловец. Риболовците и ловците са братя по оръжие."

Освен братя по оръжие, те са и братя по истории. Безспорно и ловците, и рибарите обичат да преувеличават, когато става въпрос за количеството и размера на улова. Аз мисля, че на ловците им е по-трудно да послъгват, защото обикновено са в ловни дружинки от поне 10 души и повече, докато рибарите ходят индивидуално, тоест, когато ловците лъжат, трябва да е "групово" и тогава е по-лесно да им се разминат историите, докато при рибаря е на доверие- каквото ти каже, няма кой да го опровергае. От друга страна пък, когато чуеш една история от повече хора, тя звучи по-достоверна, отколкото да повярваш на историята на един човек. Преувеличаването си е част от цялото забавление. Ако не се украсяваха историите, нямаше да са толкова интересни за всички и нямаше да има толкова много вицове- и за ловци, и за риболовци.

Повече от темата можете да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05

В "Музикална зона" на 03 октомври 2024 слушаме Светозар Русинов

Светозар Русинов е български творец – композитор, изпълнител и преподавател. Автор е на музиката на редица български поп песни, изпълнени от големи имена в родната музика. Сред най-известните са "Сребърни ята" и "Яворова пролет" – многократно кавърирани и пренаписвани. Като оркестрант в Биг бенда на БНР създава джаз пиеси за състава. През 90-те..

публикувано на 03.10.24 в 09:00

Млади актьори попълниха състава на драматичния театър във Видин

Двама млади актьори се присъединиха към състава на драматичния театър във Видин . Калина Савова и Симеон Георгиев са студенти на Калин Сърменов от Театрален колеж „Любен Гройс”. Завършили са през тази година неговия клас по актьорско майсторство.  Първата голяма роля на Калина на театралната сцена е именно във Видин. Ще дебютира в главната..

публикувано на 02.10.24 в 17:45

Инициативата "Мила Бабо" - в помощ на родителите

Две дами от Видин - Светлана Орловска и Тони Тихомирова съвсем наскоро решават да създадат посредническа агенция, която наричат "Мила Бабо“ . Те предлагат различни възможности за ангажиране на баба детегледачка, която да е в помощ на семействата във всякакви предвидени и непредвидени ситуации. Те разказаха повече за този иновативен проект:..

публикувано на 02.10.24 в 15:57

Спирка библиотека просвещава жителите на Винарово

Автобусната спирка във видинското село Винарово се превърна в библиотека на открито . От около месец е оборудвана с етажерка, на която са подредени книги от български и чужди автори. Сред тях има художествена и научна литература, а също фантастика и книги за деца. "Вземи, прочети и върни" - този надпис подсеща посетителите, че  книгите могат..

публикувано на 02.10.24 в 15:43