Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Зимнината - необходимост или традиция?

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Агенция "Ройтерс" има едно интересно изследване, в което се посочва, че в България се затварят около двеста милиона буркани. Идеята да се подготвиш за зимата датира от векове. Да се слага зимнина има и друга роля - не се разхищават продуктите. Сега има и фризери, но традицията си е традиция. Все по-често и все повече домакини приготвят различни вкусотии за зимата. Зимнината има своите дълбоки традиции в българския бит, определено и все повече хора държат на качествената и здравословна храна, а домашно приготвените лютеница, туршия, мармалад и компоти са в пълен синхрон със здравословния хранителен режим. "Всичко обаче идва от миналото", коментира за Радио ВИДИН етнографа от Регионалния исторически музей във Видин Десислава Божидарова:

"Българинът е свикнал да се готви от рано за зимата. Сушил е чушки, плодове и подправки. Осолявал е месо. Риба също... Делвите с туршия също са част от бита ни. Киселото зеле е присъствало, като зимнина...".

Така се е формирало през годините това желание да сме подготвени за зимата. То е пуснало дълбоко корени и е част от нашият бит и сега.

Малко останаха хората по селата, но все още ги има. И там те си произвеждат необходимите продукти за зимнината. Използват всичко и не разхищават продуктите. Защото е установено, че една трета от произведената храна се разхищава - в процеса на производството, транспорта, съхранението и при консумацията. По голямата част от тези разхищения се падат на домакинствата. "Твоята храна" е нов европейски проект, обхващащ 6 източноевропейски страни, между които и България, който ще се бори с разхищенията на храна.

"По линия на проекта ще бъдат организирани лекции, беседи, дори курсове, в които ще ни учат на безотпадно готвене... Слагането на зимнина също е добър ход. Ние можем да научим много от предците ни..."- коментира ръководителят на проекта Росен Василев.

Според консултанта по устойчиво използване на храните Драгомира Раева ние сме се отдалечили много от процеса на производството на храна и не оценяваме нейната стойност. Затова и проектът ще ни насочи към производство на макар и малки количества зеленчуци и подправки, дори на балкона.

С изхвърлянето на храна в резултат на неправилното ѝ съхранение, ние всъщност изхвърляме пари в кошчето за боклук. Намаляването на хранителните отпадъци означава намаляване на разходите на домакинствата. 143 милиарда евро е стойността на храната, изхвърляна ежегодно от домакинствата в ЕС. В случая българинът с неговата зимнина е пример за това как се използват правилно продуктите.

Лютeницa, бypĸaни c тypшии, cлaдĸo, ĸиceлo зeлe, ĸoмпoти - тoвa e caмo чacт oт зимнинaтa, ĸoятo бългapинът cи пpигoтвя. Край Видин се намира вила "Пчела", където живее майстора на зимнината  Григорчо Любенов- Гришата:

"Започва се от пролетта, когато са първите плодове малини, ягоди... Правя сладка. След това се започва в края на лятото и есента с туршиите и лютениците... Правя най-различни. И люти чушлета се слагат, а зелето е задължително. Когато започне да хваща цвят го прехвърлям в буркани. Може и във фризера. Аз и сега си имам кисело зеле..."

Зимнината, приготвена от самите нас ни излиза поне два пъти по-евтина от купената. Изгодата е още по-голяма, ако ползваме плодове или зеленчуци собствено производство.

Правенето на зимнина в разгара на лятото за нас е повече от традиция, за мнозина това е вкусът на детството, споменът за баба и дядо, за безгрижните лета, ароматът на студените зимни вечери, когато се събираме около трапезата на туршийка и ракийка.

"Слагам сладка и туршия... Купил съм чушки. Ето ги и ще направя една туршия... Аз не правя. Има всички по магазините. Преди 1989 година се правеха повече, защото хората се запасяваха. Сега няма нужда..."- коментираха зимнината си видинчани.

В Монтана също стягат зимнина, коментираха пред Любо Андреев четири възрастни жени.  

"Правя сладко от смокини. Царска туршия също... Имам си рецепти и по тях си приготвям зимнина. Кисели краставички, газирана туршия, лютеница и други неща правя..."

Рецепта за приготвянето на зимнината имат и млади, и стари, а някои се предават от години и от приятелки, и от родители. И колкото и по-трудно да е приготвянето ѝ, зимнина правят и хората в големия град.

Едно е ясно - българите не се отказват от зимнината направена вкъщи и не биха я заменили с купешката в магазините. А от "Ройтерс" нека да ни броят бурканите. Ние ще си сипнем туршийка с ракийка и ще им кажем наздраве.

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Септемврийци очаква своя църковен храм

 Екипът на радио Видин гостува в село Септемврийци, община Димово. В България има още едно село с това име и то се намира в община Вълчедръм. В миналото селото е носило името Толовица и е било част от община Лом, но по време на социализма се преименува в Септемврийци, поради факта, че от селото има участници в Септемврийското въстание през 1923 и..

публикувано на 07.02.25 в 12:05

Граждански организации с призив към политиците за подкрепа на равенството между половете

Българска платформа към Европейско женско лоби отправи призив към политиците за подкрепа на равенството между половете. В отворено писмо до настоящото редовно правителство обръщат внимание на факта, че в състава на 105-ия кабинет има само една жена. Правят аналогия с периода 1947-1949 година, когато в управлението на страната има 23-ма..

публикувано на 06.02.25 в 12:57

Превръщат ли се в лукс "белите пари за черни дни"?

Според изследване на "Тренд" 73% от българите не спестяват, 90% не инвестират, а 84% разчитат единствено на доходите си от заплата и пенсия. Сънародниците ни не са големи оптимисти за тази година, като повечето от тях очакват стандартът им на живот да остане същия като миналата година. Това означава, че българите до голяма степен не..

публикувано на 05.02.25 в 10:45

Подходящ модел за България ли е президентската република?

Промяна на управленския модел в България - трайно решение на политическата криза или популизъм с користни цели ? На фона на поредицата от предсрочни избори и крехко управленско мнозинство, отново официално е лансирана идеята за смяна на парламентарната република с президентска.  На страната е нужен нов модел на управление и обществото ни трябва..

публикувано на 04.02.25 в 13:32

Кои са основните причини за катастрофите у нас

Алкохолът и наркотиците са главната причина за възникване на катастрофите в страната, показва анкета на Съюза на българските автомобилисти, проведена с шофьори през 2024 г. Анализът на данните от проучването е направен от доц. д-р Зорница Тоткова от Института за изследване на населението и човека към Българска академия на науките.  След..

публикувано на 03.02.25 в 11:05

Кметът на Флорентин: Искам да променя облика на селото към по-добро

  Село Флорентин е едно от петте населени места в община Ново село. Разположено е на брега на река Дунав. Хората тук се занимават с риболов, селско стопанство, лозарство и винопроизводство. Местните говорят на влашки език. Съхраняват влашки обичаи и традиции в песенния и танцов фолклор. Материалното културно наследство е най-вече в красивите и..

публикувано на 31.01.25 в 11:20

Ще се присъединим ли (и кога) към Еврозоната?

Присъединяването на България към Еврозоната е ключов приоритет на новото редовно правителство, по който се работи усилено и в тясна координация с партньорите от Европейската комисия. Това е потвърдил министър-председателят Росен Желязков на среща с българския еврокомисар Екатерина Захариева.  От думите на премиера, става ясно, че България ще..

публикувано на 30.01.25 в 10:00