Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Човешки съдби във филма "100-годишна граница"

Снимка: Фейсбук


Днешната ни актуална тема е свързана със 100 години Ньойски договор и инициативата на Околобългарско за създаване на филм, свързан с Ньойския договор, наречен "100-годишна граница". Младите хора от Околобългарско и видинското момиче Антонина Лозанова си поставят за цел със спомена за Ньойския договор да започне ново обединение сред нас, българите. Това  лятото те посещават  Западните покрайннини,  Цариброд и селата около границата и снимат документалния филм- "100-годишна граница", един филм за живота на семействата и родовете , разделени от Великите сили,  и за това дали все още споменът от трагичния акт е жив. 

"Смятаме, че проблемите в нашето общества се коренят много по-надълбоко, не са от последните десетина година. Събитието, което разделя българската нация на две страни, може би това е българското национално разединение на българския народ. Решихме да се върнем там да проследим личните истории на хората, как са се променили съдбите им, да проверим как те живеят в Сърбия. Хората определят като ужас войната. Тези хора са запазили българското в себе си и се наричат с гордост българи. Нашата цел беше да покажем личните истории на хората."

През този ноември на страницата на Околобългарско се публикуват снимки  от региона на Западни покрайнини, разделени села между Сърбия и България, факти , посветени на Ньой и Западните покрайнини, снощи бе представен  късометражния документален филм "100-годишна граница". Разговорът ми с един от създателите на филма Антонина Лозанова продължава

"Въпреки че са отделено преди много години, тези хора не се оплакват. Посетихме много малки селца, те ни нагостиха. Ние не гоним нещо политическо, искахме да покажем човешки съдби, чисто човешкото. Можем да се поучим от тези хора."

От 20 ноември може да се гледа филма „100-годишна граница" на страницата на проекта. От Околобългарско отправят покана към всеки, който има желание, да се включи в популяризирането на тази тема. Младите хора желаят  това да се превърне в национална кампания, с която да обърне внимание на нуждата от обединяваща кауза на обикновените хора. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Докато чакаме линейката" на Андрей Звонков - роман, който може да спаси живота ви

Тази седмица ще поговорим за една книга, която вероятно не е препоръчителна за хора, склонни към хипохондрия, защото в нея става дума за лекари и пациенти. И то не за какви да е лекари, а за екип от спешната медицинска помощ и за случаите, с които ги сблъсква работата им. За съжаление, никой от нас не е застрахован срещу злополуки,..

публикувано на 25.10.24 в 14:00

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

По повод Световния ден на туризма хората, които посещават Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" бяха на еднодневна екскурзия в Белоградчик.  Организаторът „Социално обслужване“ Юлита Петрова обясни: "Посетихме Младежкия дом на града. Там проведохме кратка беседа, свързана със самия ден, да им..

публикувано на 25.10.24 в 14:00

От Враца до Виена: Пътят на диригента Росен Гергов

В "Прoфесия хоби" ви срещаме с  диригента, роден във Враца, Росен Гергов .  Той е един от най-успешните съвременни български диригенти , с международна кариера и признание. Започва да се занимава с музика още от ранна възраст, като първоначално учи пиано и композиция, а по-късно се насочва към дирижирането. Завършва Националното..

публикувано на 25.10.24 в 13:00

Музеят в Белоградчик обяви национален конкурс за Димитър Списаревски

Исторически музей - Белоградчик организира  Национален конкурс в памет на Димитър Списаревски. Инициативата е посветена на 81 години от саможертвения подвиг на летеца през 1943 година по време на Втората световна война. Конкурсът под надслов "Димитър Списаревски - пътят от "лудата глава" до "живата торпила" е разделен на две категории - авторски..

публикувано на 24.10.24 в 15:55

Видински ученици с филм за отпадъците

Как могат да бъдат ангажирани учениците в творчески процес, който ще ги окуражи да погледнат с други очи средата, в която живеят, да се замислят как могат да я направят по-добра - това е идеята, която стои зад проекта "Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството" на сдружение "Арте Урбана Колектив".  Целта на проекта..

публикувано на 24.10.24 в 15:32

Доброволец в Кения: Как Десислава Иванова съчетава пътуванията със социалната мисия

Десислава Иванова е на 30 години, родом е от Видин и пътуването е нейната голяма страст. Започва да пътешества активно преди около 10 години и за този период успява да обиколи 84 държави , на 6 от 7 континента. Създава съдържание в социалните мрежи и там разказва за пътуванията си. Деси предпочита да обикаля различните страни..

публикувано на 24.10.24 в 15:09

Ученици от Езиковата гимназия във Видин учиха в пътуваща класна стая

Пет дни 40 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин посещават различни природни, културни и исторически забележителности в България като част от "пътуващата класна стая". Екскурзията с образователна цел е по националната програма "България- образователни маршрути". Раиса Росинова от 9-и "в" клас е част от групата по творческо писане, с..

публикувано на 24.10.24 в 14:05