Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалището в Долни Вадин предлага нови заглавия като коледен дар

2
Снимка: Личен архив

Нови книги очакват посетителите на читалище "Съзнание 1927" в село Долни Вадин. В началото на октомври приключиха освежителните ремонти в библиотеката, закупени  са и 6 нови дървени стелажи. Чрез дарение и два спечелени проекта фондът на институцията е обогатен с над 100 нови издания, разказа секретарят на културното средище Анелия Спасова:

"Наш читател от Враца, имащ къща тук, ни дари за пореден път. Обогати колекцията ни с нови и актуални книги. Получихме и книгите по проект "Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност" - 73 книги, за които кандидатствахме и сме одобрени от Министерството на културата. Разбрахме, че сме одобрени отново по същия проект за втори път. Очакваме най-късно до началото на идващата година да дойдат още стотина книги. Библиотеката преди празниците осигурява богат избор на четива. Жанровете са различни, всеки може да намери това, което търси. Долни Вадин е малко място, но нашите читатели са редовни. Ще ги зарадваме със съвременни автори, с криминални книги, с исторически трилъри или романи. Няма ден, в който поне 5 човека да не посещават библиотеката. Опитваме се да популяризираме новостите при нас по социалната мрежа. Възрастните знаят, че могат да ни се обадят, а ние ще им занесем книги. Интерес към читалището има и от Горни Вадин, и там ходим. От следващата година ще започнем да посещаваме възрастните и да им четем на място".

От читалището  подготвят инициатива, която ще зарадва местното население за Коледа. Пазим я в тайна, каза Спасова и добави, че традицията жителите на селото да посрещнат Нова година заедно ще бъде спазена:

"Наша съселянка, която живее в града, пое инициатива: нуждаещите се хора ще получат пакет с хранителни продукти. Ще ги получат преди Коледните празници. Иначе отбелязахме Никулден. Подготвихме се и за втора поредна година бяхме в местност "Валяка". Там 2007 година стартирахме с къщичка за книга и масичка с пейки за отдих. По-късно дарител направи 6-метров кръст, който беше монтиран миналата година. Вече имаме беседка. Облагородяваме това място и го ползваме. Гледката към Дунава е уникална. Досега празнувахме Коледния празник в конферентната зала в читалището. Все още не знаем дали отново ще се съберем. Зависи от времето - ако е много студено, няма да се събираме. За Нова година със сигурност след 12 часа ще сме на площада - има елха, има заря, приповдигнато настроение, това си е наша традиция. Не забравяме и за хора̀та, отново ще се хванем ръка за ръка".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Бог желае всички да сме едно и да наследим неговото Царство

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г.  Преди деня Петдесетница Църквата си припомня за Светите Отци, които отдадоха живота си, за да запазят и съхранят с Божия помощ чистотата на Евангелското учение чисто и неопетнено. Още от първите..

публикувано на 16.06.24 в 08:00

Целенасочени мерки за Северна България планира Програма "Развитие на човешките ресурси"

До 1 милион 245 хиляди лица в България или до всеки пети българин са достигнали мерките по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в програмен период 2014 – 2020 година. 100 000 заети и безработни са преминали обучения, а повече от 115 000 младежи са включени в обучения, заетост и подкрепа от ментор в първата си работа. Осигурен е достъп до..

публикувано на 14.06.24 в 17:45

Внимание! Обявен е пожароопасния сезон

Летните горещини са повод да обърнем внимание на една актуална тема, а именно- пожароопасния сезон. Той се определя официално със заповед на областния управител, и е съобразен с началото на жътвената кампания, каза инспектор Георги Георгиев от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” Видин: "Пожарите започват към края на..

публикувано на 14.06.24 в 16:02

"Убийство в първа класа" разплита трупата на видинския драматичен театър

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" е новото премиерно заглавие на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" във Видин . Поставя я актьорът и режисьор Евгени Будинов, а директорът на театъра Кирил Кирилов влиза в главната роля. И двамата обещават да бъде заплетено и много забавно.  "Наистина има криминале, близо е до роман на Агата..

публикувано на 14.06.24 в 15:55

Във Видин наградиха кръводарители

14 юни е денят, на който светът за 20-и път официално ще отбележи Световния ден на доброволния кръводарител, с цел да насочи вниманието към огромната му значимост, да повиши осведомеността за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти и разбира се - да благодари на доброволните кръводарители по целия свят за техния незаменим и безценен принос за..

публикувано на 14.06.24 в 13:39

"Не ме напускай" на Дейвид Левитан и Дженифър Нивън

На 25 март 2021 г. Езра Ахърн разбира, че е останал сам. Сестра му – осемнайсетгодишната Беа – е избягала от вкъщи. Отново! Този път обаче е различно. Беа се е постарала да заличи всяка следа от присъствието си в опит да скъса всяка нишка, способна да я препъне в намерението ѝ този път да се отърве завинаги от домашния ад, който майка им и..

публикувано на 14.06.24 в 13:00

Определят такса смет по нов начин

Видин е домакин на 61-ата Асамблея на еколозите от общините в България. В първия ден на форума бяха дискутирани управлението на отпадъците и въвеждането на новата наредба, по която ще се определя такса "битови отпадъци". "Има колебания в начина, по който ще определя и ще се формира бъдещата такса смет, като масово общините споделят, че това..

публикувано на 13.06.24 в 17:19