Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес на Свети Спиридон празнуват майсторите

Къде са съвременните майстори на занаятите?

Снимка: Уикипедия

Днес не е петък, но е ден на майстора. На 12 декември Православната църква отбелязва Свети Спиридон, който е почитан, като закрилник на майсторите на най-голям брой занаяти: грънчари, тухлари, златари, чехлари, бакърджии и много други. С думата "майстор" се обръщаме към хората, които съхраняват тези занаяти и ги развиват. Останаха ли истински майстори и как се справят в съвременния свят- на това търсим отговор в "Посоките на делника".


"Майсторът занаятчия е космос, който пази старите технологии и се опитва да ги адаптира днес", казва председателят на Националната занаятчийска камара- майстор Иван Влаев.


"Майсторите ще празнуват, както винаги. Не е лесно заради многото "ментета" стоки, които заливат пазара... Занаятчийските камари в страната са 19 и с над 50 хиляди членове...Да си майстор е най-добрият бизнес днес. Един майстор днес може да прави едно, а утре друго... През 2011 година законът бе променен и от 129 занаята останаха 56... Майсторите са важни, защото ако изчезнат хората, които правят определена дейност, то света би се сринал...", коментира Иван Влаев.


Дунавската задруга на майсторите от Русе се сочи като една от най-успешните в страната. Сега те помагат на колегите си от Враца да направят подобна. Според председателката на задругата Татяна Колева на майсторите в съвременния свят не им е лесно:


"Не е лесно, но то никъде няма лесно... Държавата трябва да има политика в тази насока. Ние контактуваме със Сърбия, Румъния и Македония и там нещата са много добре, а пък за Турция да не говорим... Българските майстори освен много добри, са и много инициативни и отговорни. В последните години се наблюдава стремеж да се обединяват и да си помагат... Млади хора има, които искат да станат майстори, но не толкова. Трудно един майстор изхранва къща, както е било в миналото... Адаптираме се като изделия в съвремието...", каза Татяна Колева.


В деня на майстора потърсихме за коментар и Димитър Терзиев от прочутата троянска школа грънчари. 


"Много е трудно да си майстор. Но още по-трудно е да станеш майстор. Трябва да си упорит и да дадеш всичко от себе си... Ние в Троян ще празнуваме празника. Стана вече традиция..."


Казват, че за майстора почивен ден няма. Затова и навръх празника занаятчиите сигурно ще бъдат на работните си места, за да сътворяват прекрасните си изделия. 


На днешният ден празнуват и куюмджиите- златарите или бижутерите. Един от най-старите майстори бижутери в страната е Вергил Варджийски. Тоя е създател на Центъра за народни художествени занаяти в столицата. Дългогодишен член е на Задруга на майсторите на народни художествени занаяти. Той събира и обработва сам естествени полускъпоценни камъни, които вгражда в накити от сребро посредством техники: филигран, гладък обков, коване, леене и други. В своята 50-годишна творческа дейност има разработени множество оригинални и авторизирани музейни копия на накити и сувенири от сребро и сребро с полускъпоценни камъни. Всъщност той освен, че е майстор, е и доктор на техническите науки. 


"Българите ценят своите майстори. Истинските майстори, които работят по старите технологии...Много ни притеснява навлизането на некачествени стоки от чужбина...Не е лесен занаята...Легендата разказва как Свети Спиридон се опитвал да меси глина и не му се получавало и чак когато заплакал и сълзите намокрили глината се получило хубаво гърне. Такъв е занаята ни през сълзи...Казва се, че на сто села един майстор, а на сто села 100 попа. Такава е и нашата работа...Ние ще празнуваме, но и държавата трябва да помисли за нас...", смята Вергил Варджийски.


"Празникът е много почитан и по-широко отбелязван там, където са съсредоточени големите ни занаятчийски центрове, а във Видинско за съжаление не се отбелязва както подобава", смята етнографа от видинският музей Десислава Божидарова:


"Празникът се отбелязва сега повече в големите етнографски центрове като "Етъра", в Троян, в Трявна, в Пловдив- там където има много майстори на занаятите... Някога и във Видин са се събирали и празнували, но сега майсторите са малко... Светеца се почита повече в южна България..."

Според видинчани има майстори, но трябва да има място, където да показват стоките си, защото иначе няма как да ги видят хората.

Някога важна част от празника била свързана с въвеждането в майсторско звание. Това става след службата, на мястото, което е определено за обща трапеза. Устабашията /най-стар и почитан майстор/ обявява кандидатите за майстори, държи им напътствена реч, препасва ги през рамо с червен пояс, подарява им от страна на еснафа скромен набор от инструменти, плесва ги по врата с думите: "Стани като мен!".

Майсторите, пръснати по цялата страна, заслужават почит и уважение. Не всеки може да направи това което те правят. Честит празник и съхранявайте българското!


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.
 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00