Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

За Великден- BG агнета и яйца

Снимка: Радио ВИДИН


Търговските вериги се задължават да предлагат българска продукция на местни или регионални производители. Сред гамата от продукти, които трябва да  се предлагат, е и пчелния мед. Ще се възползват ли пчеларите от дадената им възможност- коментира Петър Младенов, председател на видинското пчеларско дружество "Димитър Балев".

"Идеята в регионалните хипермаркети да се продава регионален пчелен мед е добра. Така или иначе, ние сме познати на нашите потребители... Идеята е добра, предстои да видим как ще се реализира... Ако хипермаркетът приеме да продава регионален мед, трябва да се прецизира начинът на плащане, защото, доколкото знам, има забавяне... Членовете на дружеството са свободни да вземат решение дали това ще се появи като пазарна ниша да реализират поне малка част от произведената продукция. Защо не, ако хипермаркет от Видин влезе във връзка с хора от пчеларското друество, можем да говорим за някакви взаимни действия. Така по-лесно се работи-. група от производители, а не всеки поотделно да се договаря- така е по европейски."

Мляко и млечни продукти, произведени изцяло от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители, са останалите продукти, които могат да се предлагат в търговските вериги. 

Олег Прокопиев е изпълнителен директор на птицевъдния комбинат в Мизия. Той има опит в преговорите с търговските вериги и смята, че малките производители не са конкурентоспособни:
"Може би няма да могат във всички стоки, защото чуждите стоки се субсидират и излизат по-евтини от българските. Проблем ще е, защото са малки. И в Холандия са малки, но са се обединили в кооперации, в една кооперация има над 10 000 кооператори, които произвеждат. Така че всичко е въпрос на организация... Иначе много се радвам, тази борба сме я започнали преди много години. А изискванията на веригите са големи- трябва да имаш определен обем продукция, да си конкурентен като количество; трябва да има системи за контрол; трябва да имаш възможност да участваш във всичките им промоции и отстъпки; стоката трябва да има и добър външен вид."


Имаме производство на агнешко месо, което е достатъчно, за да задоволи националното ни потребление. Това каза на брифинг преди седмица министърът на земеделието Десислава Танева. Съгласно заповед на Агенцията по храните, всички овцевъди,  които имат съответните условия и в присъствието на официален ветеринарен лекар, могат да колят животните си във фермите и да ги предлагат на клиенти. 

"Агне направо от фермата- възможно и удобно е, но ако се прави постоянно, а не само сега заради ситуацията. Навсякъде е разрешено това...Това е облекчение за нас", смята Димитър Иванов, собственик на овцефермата в Репляна. Фермата му е включена и в списъка на БАБХ за онлайн продажба на продукти от овче мляко. 

600 глави наброява стадото във фермата в село Репляна. Там се отглежда местната порода реплянска овца. Същата порода преобладава и в стадото на Веселин Гоцов. Той отглежда овце в монтанското село Безденица. Как гледа Веско на предоставената им възможност да предлагат на клиентите заклани агнета: 
"Личното ми мнение е, че е добро, но има едно голямо "НО". Прави се една седмица преди празниците, а много ферми не са регистрирани по чл. 137. Регистрираните трябва да изпълнят редица изисквания за хигиена, с допълнително помещение. Освен това, решението е с наредба на министъра- ако се смени правителството и министъра, следващият може да има други идеи. А ако аз съм вложил много средства, за да мога да спазя изискванията, после отменят възможността за клане, това вложение ми отпада. За мен тези неща трябва да са формирани във времето като някаква сигурност...Сама по себе си идеята е хубава- нещо най-накрая се разрешава. Ще мине извънредното положение, ще измислят нещо друго- резултатът ще е минимален за някой, който вече е готов.... А тези, които не са регистрирани по този член, да инвестират, защото  така можеш да участваш по различни мерки. Хубаво е хората да се регистрират, да инвестират, защото няма начин как да вземеш, ако не дадеш..."

Вече 19-ти сезон Веселин Гоцов е неотлъчно до животните си. Стадото му е от овце и кози- почти 400 на брой. Той е убеден, че трябва да се мисли за малкия производител, а родното производство трябва да се подкрепя. 
"В една такава ситуация, ако ние нямаме производство- какво става? Ако не е гарантиран пазара за собствената ни продукция и ако не можем да изхраним собствения си народ, закъде сме тогава?"

Към колегите си Веско има препоръка да се съобразяват с покупателната способност на хората- особено в този момент:
"Всеки се опитва да надуе цената, но това не е редно. Да, фуражът е скъп, но на коя база да искам по-висока цена, при положение, че само за седмица бюрото по труда вече гъмжи от безработни. Откъде тези хора ще вземат, за да си купят... Трябва да се преценява реалната обстановка..." - смята Веселин Гоцов. Той обича животните си и е убеден, че всичко трябва да се прави с любов. Не е от мрънкащите и недоволни наши сънародници, на които все някой за нещо е длъжен. Не че няма трудности, но е свикнал с тях и ги приема като поредното предизвикателство. 

Какво е Великден без шарени яйца? Олег Прокопиев, изп. директор на птицевъдния комбинат в Мизия, дава съвети как да  разпознаваме българските. Споделя, че на този етап няма проблем с вноса:
"Има търсене, държим ниски цени...Тази година нямаме проблем с вноса, защото миналата седмица беше католическият Великден, сега транспорта е по-бавен и най-вероятно ще закъснеят. Основният внос е от Полша, откъдето идват основно бели яйца- при нас се произвеждат червени."

Когато купуват яйца, потребителите трябва да обръщат внимание на надписа, който съдържа информация за това къде и как са произведени, каза Олег Прокопиев: 
"Първо има BG, което означава, че са български или PL- полски. Има цифричка, която означава начинът на отглеждане- ако е 1, са свободни кокошки, ако е 2- на скаров под, 3- в клетка. Накрая е яйцесклад и ферма. Това са цифрите, които са написани на яйцето и по тях може да провериш къде е произведено яйцето и начина на отглеждане. Яйцата имат и размери- от S до XL."

Традицията повелява в на Велики четвъртък да се шарят яйцата за Великден. Всяка домакиня се старае да ги украси по най-хубавия начин, а навръх празника всяко дете търси яйцето-борец - възможно ли е да го разпознаем- чуйте в звуковия файл. 

За празника Олег Прокопиев пожела на потребителите: "Да са здрави и да предпочитат българските яйца!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видински ученици са финалисти на международното състезание "Математика без граници"

Финалистите в XII турнир на международното състезание "Математика без граници" от Видин са двама ученици, възпитаници на ППМГ "Екзарх Антим I"-Видин . Това са Преслав Панов от 5-ти клас и Йоана Янкулова, ученичка от 8-ми клас. "Математика без граници"  е състезание, което се организира по линия на Съюза на математиците във Видин..

публикувано на 06.05.25 в 16:30

Ученик от Видин стана петият най-добър барман в страната

Огнян Тодоров , възпитаник на ПГТ "Михалаки Гроргиев" - Видин , спечели 5-то място на Националното състезание за "Най-добър млад барман“ , което се проведе в к.к. Боровец. В момента Огнян е 12-ти клас в паралелка " Ресторантьорство и кетъринг" и участва в това състезание за втора поредна година.  "Ние бяхме осемнадесет..

публикувано на 06.05.25 в 16:25

Четирима мъже от село Капитановци осуетиха телефонна измама

Преди дни,  четирима мъже от видинското село Капитановци ,   успяха да предотвратят телефонна измама, благодарение на бързата си и адекватна реакция. Това са  Пламен Панталеев , Георги Петров , Цветомир Веселинов и Явор Стоянов.   Телефонната измама е била насочена към възрастна жена от същото село. В поредица от телефонни разговори..

публикувано на 06.05.25 в 15:20

Веско Гоцов, овцевъд: Да сме здрави! Стадата ни да се множат!

На Гергьовден в  "Земята, която ни храни" избрах да ви срещна отново с един потомствен овцевъд- Веско Гоцов от монтанското село Безденица. Той е от хората, които дават мило и драго за своите животни и противно на много други, които разпродават стадата си заради многото неуредици в сектора, увеличава своето и към момента се грижи за 700 овце от..

публикувано на 06.05.25 в 14:10

Българските етнографи празнуват

Днес е 6 май - една дата, която безспорно е популярна и важна за българския народ. В този ден Православната църква отбелязва паметта на Св. Георги Победоносец, един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра, убит по време на Диоклециановите гонения. Гергьовден се почита от народа и като празник на земята, на земеделието и..

публикувано на 06.05.25 в 12:00

Богата програма в Мездра за празника на града

На 6-ти май град Мездра отбелязва своя празник. По традиция денят за жителите и гостите на града, започна с празнична литургия в храм Св. "Георги Победоносец" . Днес официално ще бъдат открити традиционните Празници на културата "Мездра-май“.  Програмата на ежегодния форум, който се организира от Община Мездра, включва 35 културни, обществени..

публикувано на 06.05.25 в 11:09

Детска градина "Желязко Попниколов" във Видин организира литературен конкурс

Детска градина „Желязко  Попниколов“- Видин организира Областен литературен конкурс за стихотворение на тема "Мечтая да съм стихотворец" . Радио ВИДИН е медиен партньор на инициативата . Съорганизатори на проявата са  Регионално управление на образованието – Видин и  Община Видин.  Право на участие имат всички деца от 4 до 7 години, които..

публикувано на 05.05.25 в 17:30