Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се справят ли здравните работници с кризата?

Снимка: Радио ВИДИН

Недостигът на медицински кадри в условията на обявеното извънредно положение, заради пандемията от коронавируса, продължава да бъде сериозен проблем в много лечебни заведения на територията на Северозападна България. Лекарите са на първа линия и се срещат очи в очи с болестта. Вече сме и свидетели на това как броят на заразените с КОВИД-19 медици непрекъснато се увеличава. Как ще се справим, обаче в тежката ситуация без наличието на медицински персонал и ще помогне ли преквалифицирането на лекари в отделения, където се борят с епидемията? Видинската болница продължава да търси да назначи лекари, медицински сестри и санитари в структурата за наблюдение и лечение на пациенти с доказан КОВИД-19 в неусложнено положение. По молба на д-р Ивета Найденова, прокурист на Видинската болница, в началото на месец май общината ще командирова 4 медицински служители от здравните кабинети на детски градини и училища, в помощ на работата на центъра за спешна медицинска помощ:

"Болницата няма да спира работа. ще се направят трансформации, за да продължим да работим. Засега има доброволци, желаещи да работят като санитари."- поясни д-р Найденова.

В многопрофилната болница в Монтана е направена пълна организация за лечение на пациенти със съмнения или потвърдени с корона вирусна инфекция, заяви изпълнителният директор на областната болница д-р Тони Тодоров. Има обособен кабинет, оборудван с рентгенов апарат и възможност за лабораторни изследвания, през който преминават пациенти преди да бъдат настанени евентуално след това за лечение в някое от болничните отделения. Обособен е сектор към инфекциозно отделение с 14 легла, с изградена кислородна инсталация и отделни боксове за лечение на пациенти с КОВИД-19. При необходимост може да се ползва и останалия капацитет на инфекциозно отделение от още 22 легла, както и легла в други отделения, определени със заповед на министъра на здравеопазването. На територията на отделението по урология, което е с временно преустановена дейност, са изградени 4 реанимационни поста, напълно оборудвани с реанимационни легла, респиратори, перфузори и всичко необходимо за лечението на тежко болни пациенти, нуждаещи се от белодробна вентилация. Предвидена е възможност за още  два такива поста, ако се наложи. Болницата има резерви и възможности, които бързо биха могли да бъдат включени при усложнена ситуация в страната вследствие на пандемията, увери управителят д-р Тодоров. Той съобщи, че допълнително още 6-ма са заявили желание да работят като санитари при необходимост, по обява отпреди седмица. Отзовали са се и двама доброволци- студент  по медицина и психолог.

В условията на пандемия, болницата в Белоградчик спря прима на пациенти, в началото на този месец, защото няма достатъчно лекари, които да работят. Няколко специалисти подадоха молби за напускане, след  като стана ясно, че в лечебното заведение ще се приемат и болни с коронавирус. Официално поводът да напуснат са неизплатени възнаграждения. Проведена бе и среща на кмета на Община Белоградчик Борис Николов със здравния министър. В крайна сметка днес болничното заведение продължава работата си без да приема случаи на коронавирус, но липсата на специалисти е остра, подчерта прокуристът Лилия Трифонова.

"Имаме нужда от всякакви медици, абсолютно това мога да ви кажа, защото при нас средната възраст на персонала е просто на пенсионна възраст."- каза Лилия Трифонова.

В сегашните условия сякаш липсата на млади специалисти се усеща още по осезаемо в лечебните заведения. Българският Северозапад през годините е доказвал, че от този край са родом едни от най- добрите специалисти в различни медицински области. Потърсихме студенти по медицина, които след време ще трябва да изпълняват хипократовата клетва на работните си места. Борислава Чотрева от Видин е студент втори курс в Медицинския университет в Плевен. Според нея като цяло има интерес към професията и всяка година кандидатстват все повече и повече хора. Красимир Илиев от Лом в момента е студент трети курс по медицина и вече се е избрал каква ще е бъдещата му медицинска специалност- съдова хирургия. Според него подходът на страната ни към световната пандемия е правилен и здравната ни система ще успее да се справи със ситуацията.

"За един млад лекар е много важно, освен заплащането той да има и поле за развитие и за изява. В малкия град хората са по- малко и съответно патологията е по- малко. Аз след време, когато завърша бих искал да виждам всякаква патология и то по много, за да мога да натрупам опит, който да ме направи най- добър в професията ми."- коментира Красимир Илиев.

Още един млад човек от Видин е избрал лекарската професия и в момента е студент по медицина- четвърти курс в плевенския университет. Цветан Борисов каза, че в момента реализира своята детска мечта. Мартин Поломски е от небеизвестно лекарско семейство в крайдунавския град и днес той вече е студент, втори курс в Медицинския университет в столицата. Той следи ситуацията във видинската болница и коментира помощта на лекари от други отделения при борбата с КОВИД-19.

"Смятам, че това малко или много е призванието на всеки един човек, избрал да стане лекар. Това е нещо изключително ценно в лекарското съсловие. За съжаление тенденцията, която в момента се наблюдава не само във видинската болница е тенденция за недостиг на лекари."- коментира Мартин Поломски.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42