Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белоградчик и Кула - в очакване на финансова стабилност



Две северозападни общини са на фокус в "Добро утро, кмете" днес- Белоградчик и Кула, за да разберем как се промени животът на хората там по време на пандемията и как се справят с проблемите и трудностите. 

Община Белоградчик е разположена в  Западна Стара планина и Западния Предбалкан. С площта си заема второ място сред 11-те общините на областта, което съставлява 13,45% от територията на областта. Общината има 18 населени места с общо население 6602 жители според преброяването от  2011 г.

Южно и югозападно от град Белоградчик се намират прочутите Белоградчишки скали. През 2009 феноменът Белоградчишки скали беше номиниран за участие в  "Новите седем природни чудеса на света". Оттогава скалите и градът станаха обект на активни туристически посещения. 

Туризмът е приоритетна дейност, както и отраслите, свързани с туризма и неговото обслужване - хотели, къщи за гости, ресторанти, музеи, паркове. В условията на световна пандемия туризмът силно пострада - казва кметът Борис Николов:

"Най-потърпевши са общините, в които собствените приходи се формират от туристически поток. Ние вече губим около 80 % от собствените приходи. Това затруднява финансиране на обществените дейности, но дори и заплата на хората не можем да раздаваме. Най-много още една заплата и ще търсим някакви начини. Това са най-големите трудности. Иначе няма напрежение. Хората в града продължават да носят маски, това показва, че страхът е голям. Дезинфекцираме града и кв. "Карловица", където имаме двама с положителна проба. Заболяването е станало във видинската болница. ...Това са откритите случаи."
 

Мерките, които се спазват заради коронавируса, довеждат до ситуация, в която хората остават у дома и не си плащат данъците, които дължат към общината. Това също води до намаляване на общинските приходи и по този начин се затруднява работата на общините, казва кметът Борис Николов:

"Не се внасят данък сгради, данък МПС, както досега е било, и това допълнително усложнява състоянието на общината. За съжаление за нашите общини не се коментира нищо. Някои колеги извършват съкращения...Ние извършихме в продължение на 10 години  около 30 % съкращения, безболезнено, така че общинската администрация е на минимум, не виждаме къде можем да пипнем, задържаме капиталовите целеви средства, надявайки се, че ако правителството разреши да можем да ги използваме за издръжка на дейностите.... 

Като община, която разчита основно на постъпления от туризма, Белоградчик е в неблагоприятно икономическо състояние. Ще има ли фирми, които ще могат да се възползват от помощта 60/40:


"Това е в интерес на фирми, които имат дейност, които не са в това тежко състояние. Нещата са трагични в хотелиерството и ресторантьорството...Структурата ни е такава, че разходите ни, свързани с туристическия поток, са огромни. Разходите си стоят, а приходи абсолютно никакви. Не мога да си обясня това - разрешава се по паркове да се посещават вече,  а откритите туристически обекти - не. В моята крепост е много по-безопасно, отколкото по алеята да се движат.... Търговските фирми работят, но трагични са нещата в ресторантите, хотелите, общината също.. Без помощта на държавата няма как да се случи... Трябва да има отпускане .."


Как се промени живота на хората от третата възраст в Белоградчик и как приемат новата ситуация на изолация по време на пандемията. Симеон Илиев е председател на пенсионерски клуб "Мадона" и на Клуба на диабетиците:

"Пенсионерите са едни от най-изпълнителните и по отношение спазването на дистанция. Липсват ни контактите... Продължаваме да разговаряме по телефоните..."

Независимо от всички прегради и хората от пенсионерския клуб "Мадона" имат цели и бъдещи планова. Предстои преместването на клуба в обширната сграда на бившата детска ясла. Възрастните хора са в очакване отново да възстановят своите сбирки и срещи, пътуванията и подготовката за следващите празници. А през тези месеци на изолация са свършили доста полезни неща- шили са маски, разнасяли са продукти на хора в нужда, казва Пенка Христова, която отговаря за културно-масовата дейност в клуба:


"Добре е, че сме вкъщи, защото си запазваме здравето, от друга страна сме затормозени, защото нямаме контакти...Занимаваме се с десетки неща, за да може да премине това чудо... Започнах да шия маски, когато се появи проблема с тях, наших близо 50..."
 
Град Ку̀ла е административен център на община Кула, и е трети по големина в областта, след Видин и Белоградчик.
По време на Римската империя градът се е наричал Кастра Мартис. От седми век е в пределите на Средновековната Българска държава. В края на XVIII и началото на XIX век тук се установяват преселници от Тетевенско, като и до днес местният диалект е силно повлиян от централния балкански говор, контрастирайки с околните преходни и северозападни говори.


Развито е земеделието и селското стопанство, в града има две предприятия, които осигуряват работа за хората.

Извънредната ситуация не отминава и община Кула, споделя кметът д-р Владимир Владимиров:


"Общината трябваше да изпълнява неща, които не са обичайни. В началото въведохме дезинфекция трикратна на всички помещения в общината, трябваше да се разделят потоците на клиентите... Едно от хубавите неща е, че електронните услуги започнаха да се ползват с по-голям процент...Броят на карантинираните е между 70 и 80 човека... В Дома за стари хора към момента хората с положителни проби са изведени в София, Лом и Монтана, те са 17, и още една жена, която беше с отрицателна проба сега е във видинската болница, сега е с положителна проба. Положителни проби от персонала са двама, под карантина са, контактни от техните семейства са още 4-ма с положителни проби. В момента е реорганизирана работата на Дома... Пристига лицензирана фима, която ще направи обработка на Дома на вътрешните и външните площи.."

Филиалът за спешна медицинска помощ в Кула
се справя успешно, за съжаление, се получават недоразумения, свързани с изплащането на еднократното финансово стимулиране от 1000 лв - каза кметът д-р Владимир Владимиров:


"Моите лични наблюдения са, че се справят добре и това, че са с отрицателни тестове, го доказва. Искам да взема отношение за материалното стимулиране от 1000 лв при среща с пациенти с положителна проба. Това финансово стимулиране не е изплатено на всички. Всеки един от тях като тръгне на работа знае, че отива в такава среда, която е опасна, това създава напрежение в колектива...Всички се изправят пред еднакъв риск , така че всички би трябвало да го получат..."

Поради извънредното положение за три седмици са били спрени плащанията към "Местни данъци и такси" и  това се отразява на финансовото състояние на общината.
135 000 лв по-малко са събрани през месеците март и април тази година от местни данъци и такси и други в сравнение със същия период на 2019 година, но от Общината се надяват до края на годината да бъдат събрани.


Чуйте звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45