Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Абитуриенти: Надяваме се на бал юли или август

Снимка: Радио Видин Архив



Ще има ли абитуриентски балове тази година? Този въпрос вълнува хиляди зрелостници, готвили се месеци наред за този незабравим и единствен ден в живота. В отговор министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че на този етап провеждането на балове не се препоръчва. Той все пак остави надежда на абитуриентите, че макар и по-късно - през юли, или след това, ще могат да се съберат.

В Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" Видин се подготвят да отбележат изпращането на 12-класниците с видеоклип, който ще бъде публикуван в интернет страницата на учебното заведение. За абитуриентски бал- реален или виртуален, засега нищо не се коментира, каза Веселка Тодорова от 12 клас.

"За балове все още не се говори, обаче всички малко или много имаме надежда, защото положението като цяло става по-добре - отварят се все повече магазини, може да се излиза в градската градина. Така че се надяваме скоро, поне юли месец и баловете да си направим. Като цяло, не се подготвяме. Времето на карантината наблягахме и страшно много учим за матурите, защото при толкова свободно време какво друго да прави човек. Балните рокли и костюмите чакат, готови са, приготвени са още отдавна. Само чакат да ни позволят да си направим бал и да се забавляваме."

Веселка и нейните съученици се подготвят за бала от края на миналата година. Купили са си балните рокли през октомври-ноември, тогава си записали и часове във фризьорските салони, но след това ги отменили. 

Димитър Митков завършва Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Анти I" във Видин. Той и неговите съученици не са бързали с покупката на тоалети за бала, но не се отказват от тържеството и очакват то да се проведе през летните месеци.

"Засега най-добрият вариант е юли, ние на това се надяваме, но е възможно и да няма. Подготовката ни общо взето се гради на надеждата, че ще имаме юли или поне август. Засега след като не знаем нищо, ние не можем да се подготвим, както трябва да се подготвим за един истински бал. Повечето са си купили тоалети, но някои като мен и повечето момчета от класа ми, не сме си купили, защото ние чакаме по принцип за по-нататък. Но има много 12-класници, които са си купили и сега се получава малко кофти."

Зрелостниците мислят и за алтернативни варианти на традиционния абитуриентски бал. Най-популярният е за малко събиране на кафе с лични предпазни средства и спазване на всички противоепидемични мерки.

Междувременно зрелостници от цялата страна изпратиха писмо до министър-председателя с молба да разреши изпращането на випуск 2020 във всяко учебно заведение. В него те пишат: 

"Нашето желание е да се съберем в училищния двор, всеки в съответното училище, да се събере випускът на зрелостниците, да имаме възможността да отброим до 12, и да изпратим уважително изминалите години."

От своя страна днес премиерът Бойко Борисов разпореди да се изготви протокол с противоепидемични изисквания за изпращането на зрелостниците в края на учебната година.

След като броенето на зрелостниците огласи училищните дворове, ще украсят ли дефилетата им българските градове - отговорът предстои в близките дни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Целенасочени мерки за Северна България планира Програма "Развитие на човешките ресурси"

До 1 милион 245 хиляди лица в България или до всеки пети българин са достигнали мерките по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в програмен период 2014 – 2020 година. 100 000 заети и безработни са преминали обучения, а повече от 115 000 младежи са включени в обучения, заетост и подкрепа от ментор в първата си работа. Осигурен е достъп до..

публикувано на 14.06.24 в 17:45

Внимание! Обявен е пожароопасния сезон

Летните горещини са повод да обърнем внимание на една актуална тема, а именно- пожароопасния сезон. Той се определя официално със заповед на областния управител, и е съобразен с началото на жътвената кампания, каза инспектор Георги Георгиев от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” Видин: "Пожарите започват към края на..

публикувано на 14.06.24 в 16:02

"Убийство в първа класа" разплита трупата на видинския драматичен театър

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" е новото премиерно заглавие на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" във Видин . Поставя я актьорът и режисьор Евгени Будинов, а директорът на театъра Кирил Кирилов влиза в главната роля. И двамата обещават да бъде заплетено и много забавно.  "Наистина има криминале, близо е до роман на Агата..

публикувано на 14.06.24 в 15:55

Във Видин наградиха кръводарители

14 юни е денят, на който светът за 20-и път официално ще отбележи Световния ден на доброволния кръводарител, с цел да насочи вниманието към огромната му значимост, да повиши осведомеността за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти и разбира се - да благодари на доброволните кръводарители по целия свят за техния незаменим и безценен принос за..

публикувано на 14.06.24 в 13:39

"Не ме напускай" на Дейвид Левитан и Дженифър Нивън

На 25 март 2021 г. Езра Ахърн разбира, че е останал сам. Сестра му – осемнайсетгодишната Беа – е избягала от вкъщи. Отново! Този път обаче е различно. Беа се е постарала да заличи всяка следа от присъствието си в опит да скъса всяка нишка, способна да я препъне в намерението ѝ този път да се отърве завинаги от домашния ад, който майка им и..

публикувано на 14.06.24 в 13:00

Определят такса смет по нов начин

Видин е домакин на 61-ата Асамблея на еколозите от общините в България. В първия ден на форума бяха дискутирани управлението на отпадъците и въвеждането на новата наредба, по която ще се определя такса "битови отпадъци". "Има колебания в начина, по който ще определя и ще се формира бъдещата такса смет, като масово общините споделят, че това..

публикувано на 13.06.24 в 17:19
Така ще изглежда фасадата на учебното заведение след изрисуването ѝ.

6-метрово изображение на Левски ще краси мездренско училище

Апостолът на свободата ще бъде изобразен в цял ръст на фасадата на Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра. Инициативата се очаква да бъде реализирана през лятото. Самото изображение ще бъде с внушителни размери, с височино от около 6 метра, обясни за Радио ВИДИН директорът на учебното заведение Мирослав Павлов .  "Ще се навършат 2..

публикувано на 13.06.24 в 14:00