Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роднини откриват гроба на червеноармеец във Видинско

3
паметник в Киряево
Снимка: Радио Видин
По стечение на обстоятелствата видинската журналистка Лора Владимирова става част от личната история на едно украинско семейство, която е трогателна  със своя драматизъм и човешка болка. През 1974 година Лора Владимирова е със съпруга си в Украйна. Запознава се със семейство, което търси починалия си баща, загинал през 1944 в България, край село Кореево. Името на селото е било неправилно написано. Виждайки болката на тези хора, тя решава да им помогне, доколкото може, да намерят гроба на починалия чрвеноармеец.  И успява. В това е нейната гордост като човек. 
"1974 година моят мъж работеше в Кривой рог, Украйна. Отидохме там през ноември и съветските специалисти ни поканиха да празнуваме Нова година. Случи се така, че бях седнала до един инженер и съпругата му, разговаряхме и аз казах, че съм от Видин. Той ми каза, че бащата на неговата съпруга е починал през 1944 година и е погребан в село Кореево, Видински окръг. Няма такова село, му казах аз, има село Киряево или Киреево. Те няколко пъти са писали, но в официалното съобщение пише -Кореево. Както и да е. Отидох им аз на гости, запознах се с този случай по-отблизо. Дъщерята на червеноармееца Петър Воробьов ми показа документа, пише точно така - Кореево. И ни отговаряха, че няма такова село... Ужасно ме ядоса тази бюрократична глупост... Върнах се във Видин и писах до нашия музей, те ми отговориха: "Да има такъв загинал военен Воробьов, даже има и малко паметниче в негова чест." И когато съобщих на дъщерята, тя беше много щастлива. Майка ѝ беше вече починала, но я заклела, да намери гроба на баща си и да занесе шепа украинска пръст на този гроб. Взех аз пръст, върнах се и отидох в Киряево... Аз написах материал за това "Шепа украинска пръст" и го изпратих на Луиза Кюнел, неговата дъщеря... И както си седя един ден в редакцията, отваря се врата и влиза Луиза Кюнел... Тя беше трогната, безкрайно трогната... Разказвам това, защото съветският посланик дойде миналата година и се поклони на гроба на Воробьов...", обяснява Лора Владимирова.
 
Със своя материал "Шепа украинска пръст" Лора Владимирова  участва в журналистически конкурс на национално ниво, организиран от Комитета за българо-съветска дружба  и печели трета награда.

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39